Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla vysoké gastronomie, do kterých se často soutěžící pouštějí, také uvařit?
Soutěž MasterChef je o kuchařských dovednostech, ale také o kreativitě. Stresující situace však často soutěžícím nedovolí riskovat, a tak sáhnou po vyzkoušené klasice. Napříč řadami populární kulinářské show můžeme pozorovat úspěšné i méně úspěšné pokusy o pokrmy, na která sázejí soutěžící nejčastěji.
V našem kvízu, který najdete pod článkem, můžete zkusit otestovat své znalosti a zjistit, jestli víte, co do kterého jídla patří, na jakou se peče teplotu nebo co je k jeho přípravě potřeba.
I MasterChef se někdy utne
Doma z gauče se nám to radí, ale stres s účastníky soutěže dokáže občas udělat divy. A to samozřejmě jak v pozitivním, tak v negativním smyslu.
- Soutěžící se potýkají s různými problémy, které souvisí se základními postupy. I když je jasné, že si většina z nich téměř všechny doma před začátkem soutěže osvojili, leckdy to vypadá, že jídlo připravují poprvé.
Nejčastěji pak chybují například v přípravě tradičního italského rizota. Rýže je buď příliš rozvařená anebo pokud o al dente skončí tak, že je zase moc tvrdá.
Dále pak nedokážou ve stresu správně vykostit a opéct rybu. Z ryby často po zákroku nožem nic nezbyde a když už to vypadá, že by se mohla povést alespoň křupavá kůžička, z ryby na pánvi sleze.
Ryby a mořské plody jsou kamenem úrazu opravdu často. Třeba takové krevety jsou někdy úplně výsušné nebo je soutěžící s přehledem naservírují syrové.
Ale konec pomlouvání, zkuste si otestovat, jestli byste bez stresu věděli, jaké suroviny použít a jaký postup u jednotlivých jídel zvolit.
Zdroje informací: časopis Apetit