Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Japonská houba matsutake má v Česku příbuznou. Co připravit z májovek

Matsutake
ZDROJ: spiagol56/Pixabay
sdílet:

Znáte japonskou houbu matsutake a víte, proč je v současnosti tolik vzácná a drahá? Skvrnitý, krémově zbarvený klobouk zahalený jehličím a ukrytý vysoko v horských lesích dokážou najít a poznat jen zkušení houbaři. Podobně je tomu i v případě českého ekvivalentu - čirůvky májovky. Objevte s námi kouzlo vzácných darů lesa a zjistěte více o podmínkách a sběru lahodných hub. 

Pro houbu matsutake je typické skvrnité zbarvení, nasládlá vůně a lehce nahořklá příjemná chuť. V Čechách známe houby matsutake pod názvem čirůvky. Japonská matsutake roste kromě Japonska také v Číně a Jižní Koreji. Čerstvou Matsutake si však i Japonci dopřávají spíše výjimečně. Může za to vysoká cena a prudký pokles úrody v posledních letech.

  • Třeň matsutake neboli noha houby bývá přibližně 20 cm dlouhá 2,5 cm široká, zdobí ji klobouk bílé až krémové barvy s příznačnými skvrnami, které houbě zajišťují spolu s jehličím dokonalý úkryt. 
  • Oblíbená je však nejen pro svou výjimečnou chuť, ale pozitivní vliv má matsutake i na imunitní systém.
  • Konzumace matsutake nebo její užívání v potravinových doplňcích podporuje odolnost organismu, pomáhá v boji se záněty a viry a údajně působí jako prevence nádorových onemocnění

Na farmě je nevypěstujete

Matsutake roste v horských lesích a je velmi náročná. Pro svůj růst potřebuje lesy s vysokými stromy. Matsutake roste zpravidla u kořenů starších červených borovic, které k ní propustí ideální množství slunečního světla a tepla. Při příliš vysokých teplotách se matsutake nedaří, stejně jako při delším suchu.

  • Houby matsutake vyžadují zalesněné horské oblasti, není možné jejich farmářské pěstování, což se promítá do jejich ceny.
  • Obtížnost terénu je i pro zkušené horské houbaře často výzvou.
  • Podobně jako ostatní houby potřebuje i matsutake dostatečnou dešťovou zálivku

Houby matsutake ohrožuje také hmyz, zejména škůdce zvaný háďátko borovicové, které ničí (pro matsutake životodárné) borovice podobně jako kůrovec smrkový. Matsutake ohrožuje také těžební průmysl a kácení lesů. Vlivem těchto okolností je matsutake stále méně a prudce roste jejich cena.

  • V roce 2019 vystoupala cena za 1 kilogram matsutake na neuvěřitelných 800 dolarů (18 tis. Kč) a v roce 2020 byla matsutake označena za ohrožený druh.

Vyzkoušejte májovku

Čirůvka májovka je blízký příbuzný matsutake a více o ní napovídá její název. Roste a sklízí se v květnu.

  • Třeň čirůvky májovky je vysoký 2 – 8 cm, klobouk má bílou nebo krémovou barvu.
  • Při sběru však ale hrozí riziko záměny například se závojenkou olovovou, proto se vyplatí koupit si čirůvku od certifikovaných houbařů. 

  • Vůní májovka připomíná mouku či obilí. Má velmi příjemnou krémovou chuť.
  • Daří se jí v travnatých porostech na okrajích lesů a ke svému růstu potřebuje hlavně teplo a vlhko. Dokud se jarní teploty nedrží trvale na vyšších stupních, čirůvku májovku nehledejte. 

Čirůvka májovka v kuchyni

Čirůvka májovka má v kuchyni bohaté využití a díky jemné krémové chuti si na ní můžete pochutnat v mnoha podobách a pokrmech.

  • Chuť a vůni skvěle vyzdvihne restování čirůvky na másle.
  • Připravit si můžete také dušené čirůvky nebo čirůvky na smetaně.
  • Můžete je nasušit a využít při přípravě jídel ze sušených hub.  

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...