Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbový závin s vejcem

Smaženice v těstě si vás okamžitě získá!

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 závin
Doba přípravy: Do 30 minut
+ vychladnutí
PT20M
Pečení 0:20
Chuťovka

Ingredience

    • 1 plát chlazeného listového těsta
    • 1 malé vejce, rozšlehané
    • kmín na posypání (nemusí být)

    NA NÁPLŇ

    • 2 lžíce oleje
    • 2 cibule, nakrájené najemno
    • 1 lžička kmínu
    • 300-400g lesních hub, nakrájených na cca 5mm kousky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 vejce, prošlehaná s 1–2 lžícemi smetany ke šlehání
    • strouhanka na zahuštění podle potřeby 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přihoďte nakrájené houby. Opečte je, osolte a opepřete, pak ztlumte oheň a duste asi 10 minut. Když jsou houby hotové a všechna tekutina vyvařená, zalijte vejci a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla – potom přidejte strouhanku a nechte znovu provařit. Náplň nechte dokonale vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar.

2 Na plát těsta rozložte náplň a závin zabalte – na střed plátu položeného na plechu s pečicím papírem dejte náplň tak, aby tvořila zhruba polovinu šířky těsta. Střed pruhu náplně nechte vyšší a na stranách ji v dlouhých pruzích zploštěte. Přes tyto pruhy překryjte volné kusy těsta a shora náplň přikryjte alobalem, obtočte ho okolo závinu a zastrčte pod něj (alobal udrží tvar závinu, který nemá spoj). Pečte asi 15 minut, aby těsto zpevnilo, potom odstraňte alobal, těsto potřete vejcem, posypte kmínem, chcete-li, a dopečte ještě 5 minut nebo dozlatova. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelný závin s uzeným masem

Řepový závin s kozím sýrem

Závin s bylinkovými bramborami

Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Závin s uzeným pstruhem a estragonem

28 skvělých slaných receptů z listového těsta

Houby v kuchyni

Přidat komentář