0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné Na 1 závin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1385 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 61 g
Tuky 93 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smaženice v těstě si vás okamžitě získá!

Suroviny

listové těsto 1 bal
vejce 1 ks
prošlehané
kmín
na posypání
Na náplň
olej 2 PL
cibule 2 ks
najemno
kmín 1 ČL
lesní houby 350 g
nakrájené
sůl a pepř
vejce 2 ks
prošlehaná s 1–2 lžícemi smetany ke šlehání
strouhanka
na zahuštění podle potřeby

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přihoďte nakrájené houby. Opečte je, osolte a opepřete, pak ztlumte oheň a duste asi 10 minut. Když jsou houby hotové a všechna tekutina vyvařená, zalijte vejci a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla – potom přidejte strouhanku a nechte znovu provařit. Náplň nechte dokonale vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar.

2 Na plát těsta rozložte náplň a závin zabalte – na střed plátu položeného na plechu s pečicím papírem dejte náplň tak, aby tvořila zhruba polovinu šířky těsta. Střed pruhu náplně nechte vyšší a na stranách ji v dlouhých pruzích zploštěte. Přes tyto pruhy překryjte volné kusy těsta a shora náplň přikryjte alobalem, obtočte ho okolo závinu a zastrčte pod něj (alobal udrží tvar závinu, který nemá spoj). Pečte asi 15 minut, aby těsto zpevnilo, potom odstraňte alobal, těsto potřete vejcem, posypte kmínem, chcete-li, a dopečte ještě 5 minut nebo dozlatova. 

 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit