I když se vám zrovna nepodaří přinést z lesa pořádný úlovek, tahle polévka vám vynaložené úsilí vynahradí. Můžete do ní totiž dát houby, jako jsou babky nebo klouzky, které se do jiných pokrmů příliš nehodí.
Suroviny
lesní houby
350
g
směs
máslo
60
g
cibule
1
ks
pokrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká
1
PL
brambory
1
ks
menší, oloupaná, na kostičky
mléko
1
l
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka
krutony
z toustového chleba na ozdobu
Postup
1
Houby očistěte a pokrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm doměkka cibuli a houby; trvá to asi 4 minuty.
2
Pak přisypte mouku, míchejte a počkejte, až se zbarví do světle žluta.
3
Přihoďte kostičky brambory, zalijte mlékem, osolte a opepřete a vařte asi 15 minut, až budou brambory měkké.
4
Krém rozmixujte ponorným tyčovým mixérem, ozdobte pažitkou, krutony (případně orestovanými drobnými houbami) a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- České menu na září(3 recepty)
- 45+ báječné houbové recepty(46 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů)