Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1237 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 95 g
Tuky 70 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I když se vám zrovna nepodaří přinést z lesa pořádný úlovek, tahle polévka vám vynaložené úsilí vynahradí. Můžete do ní totiž dát houby, jako jsou babky nebo klouzky, které se do jiných pokrmů příliš nehodí.

Suroviny

lesní houby 350 g
směs
máslo 60 g
cibule 1 ks
pokrájená nadrobno
mouka pšeničná hladká 1 PL
brambory 1 ks
menší, oloupaná, na kostičky
mléko 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka
krutony
z toustového chleba na ozdobu

1 Houby očistěte a pokrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm doměkka cibuli a houby; trvá to asi 4 minuty. Pak přisypte mouku, míchejte a počkejte, až se zbarví do světle žluta. Přihoďte kostičky brambory, zalijte mlékem, osolte a opepřete a vařte asi 15 minut, až budou brambory měkké.

2 Krém rozmixujte ponorným tyčovým mixérem, ozdobte pažitkou, krutony (případně orestovanými drobnými houbami) a podávejte.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit