Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V restauracích dávám dýška deset procent a výš, zažil jsem i zmatené pohledy. Teď bych doporučil hradeckou pekárnu, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík
ZDROJ: Se souhlasem Lukáše Hejlíka, TV Nova
sdílet:

Na festivalu Souboj na talíři LIVE, který se odehrával v O2 Universu 20. a 21. 1. 2024, se ukázalo mnoho osobností ze světa gastronomie. Na pódiu VIP stage se objevil i Lukáš Hejlík a promluvil nejen o nejlepších restauracích, které navštívil za poslední dobu, ale i tom, jaké dává spropitné, nebo jak to má s pořádkem v kuchyni. 

Kromě hlavní stage, kde se odehrávaly souboje mezi moderátory pořadu Souboj na talíři a profesionálními kuchaři, byla na festivalu hvězdných chutí i menší VIP stage. Na ní dvojce moderátorů ze Snídaně s Novou Johan Mádr a Ondřej Havel vyzpovídali několik hvězd ze světa šoubyznysu. Prvním z nich byl Lukáš Hejlík. 

Lukáš Hejlík je známý svojí Gastro mapou, do které už několik let zařazuje restaurace a bistra, která stojí za to navštívit. Proto není divu, že se ho při každém rozhovoru novináři a moderátoři zeptají, jaké zajímavé podniky by jim doporučil.

‚Rozhodně bych doporučil pekárnu Optimista v Hradci Králové, skvěle tam pečou a uvnitř je velký stůl, který visí za lana od stropu a je to opravdu cool. Mimochodem tohle bistro po mně chtělo, abych jim poradil s názvem. Když jsem zjistil, že se pan majitel jmenuje Koblížek, měl jsem jasno. Nakonec zvolili ale skvělý název!‘

Skryt pre seznam

Tím ale Lukáš Hejlík neskočil a prozradil, jaké stánky restaurací na festivalu Souboj na talíři LIVE by doporučil. ‚Dal bych si určitě něco u Esky, něco malého asijského v restauraci Sia, kdybych chtěl jít do nějaké vyšší gastronimie šel bych do regionů, viděl jsem, že je tady Martin Svatek z táborské restaurace MACE a Michaela Fürstová z Café du Lac z Lipna, která dělá velmi originální vysokou cukrařinu.‘
 

Při té příležitosti se moderátor Johan Mádr Lukáše Hejlíka zeptal, jak to má vlastně se spropitným. ‚Vždycky dávám 10 procent a někdy i více. Nedávno se mi stalo, že jsem v jedné kavárně platil za kávu a nějaké dezerty asi 380 korun a slečně jsem dal 450 korun. Ona to vůbec nechápala a koukala na mě zmateně, protože si myslela, že to zaokrouhlím maximálně na ty čtyři stovky. Přišlo mi to milé, ale vypovídá to o situaci s dýšky v Čechách,‘ řekl Lukáš Hejlík.

Na pódiu VIP stage se objevily například herečky Jana Paulová a Vanda Hybnerová, moderátorka Bára Divišová, lovkyně ze soutěže Na lovu a vysokoškolská profesorka Viktorie Mertová a šéfradaktorka našeho časopisu Jana Kopecká. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...