Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Pro zkušené 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6001 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 595 g
Tuky 279 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejtypičtější jídlo restaurace U Lípy - podle Maurerova výběru Grand Restaurant nejlepší české restaurace roku 2008. Beze změny a z domácího šípkového protlaku ji tam vaří už dvacet let.

Suroviny

zajíc 2 ks
stehno
špek 4
sůl
pepř
Na šípkovou omáčku
slunečnicový olej 2
nebo husí sádlo
mrkev 4 ks
oloupaná, nakrájená na půlkolečka
petržel 2 ks
celer 1 ks
oloupaný, nakrájený na menší kousky
cibule 3 ks
nakrájená na kolečka
bobkový list 5 ks
pepř 10 kuliček
rajčatový protlak 4 PL
citron 1 ks
oloupaný, nakrájený na plátky
Na dochucení
ocet 20 ml
krystalový cukr 3 PL
8 PL
šípkový protlak
skořice špetka
perník 50 g
strouhaný
vývar 2 l
zvěřinový
Dále potřebujeme
jíška
nové koření 10 kuliček

1 Zaječí stehna očistěte, odblaňte a každé prošpikujte 2–3 kousky špeku – krásně maso provoní. Osolte, opepřete a dejte stranou.

2 Pak v hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm mrkev, petržel a celer, až lehce zezlátnou, po 10–15 minutách přihoďte cibuli. Restujte, až vše chytne barvu, a potom přihoďte bobkový list, pepř a nové koření.

3 Do základu přidejte rajský protlak, citron, ocet, cukr, šípkový protlak, skořici i perník a vše zalijte vývarem. Do omáčky vložte zaječí stehna a vše duste dvě hodiny.

4 Pak maso z omáčky vyndejte, propasírujte omáčku přes síto a zahustěte jíškou. Podávejte s karlovarským knedlíkem, ozdobené půlkou kompotované hrušky s brusinkami a rozmarýnem.

Něco navíc: Pokud chcete mít více masa, použijte stehna z argentinského zajíce. „Jedno stehno váží klidně i 300–400 g, a to už je pořádná porce,“ radí Marek Růžička.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit