Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

4/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Pro zkušené 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6001 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 595 g
Tuky 279 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejtypičtější jídlo restaurace U Lípy - podle Maurerova výběru Grand Restaurant nejlepší české restaurace roku 2008. Beze změny a z domácího šípkového protlaku ji tam vaří už dvacet let.

Suroviny

stehno
sůl
pepř
Na šípkovou omáčku
slunečnicový olej 2
nebo husí sádlo
mrkev 4 ks
oloupaná, nakrájená na půlkolečka
petržel 2 ks
celer 1 ks
oloupaný, nakrájený na menší kousky
nakrájená na kolečka
pepř 10 kuliček
oloupaný, nakrájený na plátky
Na dochucení
ocet 20 ml
krystalový cukr 3 PL
8 PL
šípkový protlak
skořice špetka
perník 50 g
strouhaný
vývar 2 l
zvěřinový
Dále potřebujeme
jíška
nové koření 10 kuliček

Postup

1

Zaječí stehna očistěte, odblaňte a každé prošpikujte 2–3 kousky špeku – krásně maso provoní. Osolte, opepřete a dejte stranou.

2

Pak v hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm mrkev, petržel a celer, až lehce zezlátnou, po 10–15 minutách přihoďte cibuli. Restujte, až vše chytne barvu, a potom přihoďte bobkový list, pepř a nové koření.

3

Do základu přidejte rajský protlak, citron, ocet, cukr, šípkový protlak, skořici i perník a vše zalijte vývarem. Do omáčky vložte zaječí stehna a vše duste dvě hodiny.

4

Pak maso z omáčky vyndejte, propasírujte omáčku přes síto a zahustěte jíškou. Podávejte s karlovarským knedlíkem, ozdobené půlkou kompotované hrušky s brusinkami a rozmarýnem.

Něco navíc: Pokud chcete mít více masa, použijte stehna z argentinského zajíce. „Jedno stehno váží klidně i 300–400 g, a to už je pořádná porce,“ radí Marek Růžička.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín