0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6001 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 595 g
Tuky 279 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejtypičtější jídlo restaurace U Lípy - podle Maurerova výběru Grand Restaurant nejlepší české restaurace roku 2008. Beze změny a z domácího šípkového protlaku ji tam vaří už dvacet let.

Suroviny

zajíc 2 ks
stehno
špek 4
sůl
pepř
Na šípkovou omáčku
slunečnicový olej 2
nebo husí sádlo
mrkev 4 ks
oloupaná, nakrájená na půlkolečka
petržel 2 ks
celer 1 ks
oloupaný, nakrájený na menší kousky
cibule 3 ks
nakrájená na kolečka
bobkový list 5 ks
pepř 10 kuliček
rajčatový protlak 4 PL
citron 1 ks
oloupaný, nakrájený na plátky
Na dochucení
ocet 20 ml
krystalový cukr 3 PL
8 PL
šípkový protlak
skořice špetka
perník 50 g
strouhaný
vývar 2 l
zvěřinový
Dále potřebujeme
jíška
nové koření 10 kuliček

1 Zaječí stehna očistěte, odblaňte a každé prošpikujte 2–3 kousky špeku – krásně maso provoní. Osolte, opepřete a dejte stranou.

2 Pak v hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm mrkev, petržel a celer, až lehce zezlátnou, po 10–15 minutách přihoďte cibuli. Restujte, až vše chytne barvu, a potom přihoďte bobkový list, pepř a nové koření.

3 Do základu přidejte rajský protlak, citron, ocet, cukr, šípkový protlak, skořici i perník a vše zalijte vývarem. Do omáčky vložte zaječí stehna a vše duste dvě hodiny.

4 Pak maso z omáčky vyndejte, propasírujte omáčku přes síto a zahustěte jíškou. Podávejte s karlovarským knedlíkem, ozdobené půlkou kompotované hrušky s brusinkami a rozmarýnem.

Něco navíc: Pokud chcete mít více masa, použijte stehna z argentinského zajíce. „Jedno stehno váží klidně i 300–400 g, a to už je pořádná porce,“ radí Marek Růžička.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit