0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

Zajíc na šípkové omáčce podle restaurace U Lípy

3.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Pro zkušené 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6001 kcal
Bílkoviny 238 g
Sacharidy 595 g
Tuky 279 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejtypičtější jídlo restaurace U Lípy - podle Maurerova výběru Grand Restaurant nejlepší české restaurace roku 2008. Beze změny a z domácího šípkového protlaku ji tam vaří už dvacet let.

Suroviny

zajíc 2 ks
stehno
sůl
pepř
Na šípkovou omáčku
slunečnicový olej 2
nebo husí sádlo
mrkev 4 ks
oloupaná, nakrájená na půlkolečka
petržel 2 ks
celer 1 ks
oloupaný, nakrájený na menší kousky
cibule 3 ks
nakrájená na kolečka
bobkový list 5 ks
pepř 10 kuliček
rajčatový protlak 4 PL
citron 1 ks
oloupaný, nakrájený na plátky
Na dochucení
ocet 20 ml
krystalový cukr 3 PL
8 PL
šípkový protlak
skořice špetka
perník 50 g
strouhaný
vývar 2 l
zvěřinový
Dále potřebujeme
jíška
nové koření 10 kuliček

1 Zaječí stehna očistěte, odblaňte a každé prošpikujte 2–3 kousky špeku – krásně maso provoní. Osolte, opepřete a dejte stranou.

2 Pak v hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm mrkev, petržel a celer, až lehce zezlátnou, po 10–15 minutách přihoďte cibuli. Restujte, až vše chytne barvu, a potom přihoďte bobkový list, pepř a nové koření.

3 Do základu přidejte rajský protlak, citron, ocet, cukr, šípkový protlak, skořici i perník a vše zalijte vývarem. Do omáčky vložte zaječí stehna a vše duste dvě hodiny.

4 Pak maso z omáčky vyndejte, propasírujte omáčku přes síto a zahustěte jíškou. Podávejte s karlovarským knedlíkem, ozdobené půlkou kompotované hrušky s brusinkami a rozmarýnem.

Něco navíc: Pokud chcete mít více masa, použijte stehna z argentinského zajíce. „Jedno stehno váží klidně i 300–400 g, a to už je pořádná porce,“ radí Marek Růžička.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč