Spojením šťavnatého masa a křehké zeleniny získáte pokrm jako z luxusní restaurace. Grilovaná panenka zůstane krásně šťavnatá díky kabátku ze slaniny, výrazná omáčka jí zase dodává šmrnc. Cuketové špízy skvěle fungují nejen jako příloha, ale i samy o sobě.
Suroviny
Postup
Do vlažné vody ponořte cca 8–16 krátkých špičatých špejlí či párátek na upevnění slaniny a 8–16 hranatých dřevěných špízů na cukety. Nechte je namočené aspoň 30 minut, ale mohou tak zůstat i 4 hodiny. Gril rozehřejte na střední až vysokou teplotu.
V malé misce smíchejte suroviny na omáčku a pomocí štětce nebo rukama s ní rovnoměrně potřete maso. Pak maso omotejte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Upevněte je pomocí špejlí či párátek – propíchněte jimi panenku i slaninu skrz naskrz a pak špejle podle potřeby zkraťte (viz Něco navíc).
Opékejte na grilu 20–25 minut, po každých 4–5 minutách obraťte o 90°, aby se maso opeklo ze všech stran. Jakmile vnitřní teplota masa dosáhne 65,6°C (měřeno speciálním zapichovacím teploměrem do masa – ten je nejspolehlivější pomůckou, díky níž bude maso upečené tak akorát) a slanina bude pěkně opečená, sundejte z grilu a nechte 5 minut odpočívat. Pak opatrně a pečlivě zbavte všech špejlí či párátek. Nakrájejte na tlusté (cca 3cm plátky) a podávejte s cuketovými špízy.
Na cukety v rendlíčku na středním ohni rozehřejte máslo a olej. Vložte česnek, citronovou kůru a chilli vločky podle chuti. Nechte rozvonět, asi 3 minuty. Odstavte a nechte vychladnout. Odstraňte česnek. Zakryjte a zatím odložte.
Na mandolíně, nejlépe s chráničem prstů, či škrabkou na zeleninu nakrájejte cukety na co možná nejtenčí plátky. V misce je promíchejte s ochuceným máslem, aby se v něm pokud možno omastily ze všech stran. Pak cuketové plátky zvlněné do mnohonásobných W napíchejte na špízy. Pokud můžete, udělejte to těsně před opékáním. Pak nad silně nažhavenými uhlíky na očištěném a naolejovaném roštu opékejte stranou se slupkou dolů 3–4 minuty. Pak je obraťte a opékejte druhou stranu se slupkou stejným způsobem 6–8 minut. Pak je přeneste na talíř, pokapejte zbývajícím ochuceným máslem, pokud nějaké ještě zbylo, popřípadě dalším olivovým olejem. Osolte vločkovou solí a posypte koprem. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Spočítejte kusy špejlí či párátka, jež použijete k upevnění slaniny. Před krájením masa je vytáhněte a přesvědčte se, že jsou venku všechny.