Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová panenka grilovaná ve slanině & luxusní cuketové špízy
Vepřová panenka grilovaná ve slanině & luxusní cuketové špízy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová panenka grilovaná ve slanině & luxusní cuketové špízy

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6475 kcal
Bílkoviny 715 g
Sacharidy 39 g
Tuky 371 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojením šťavnatého masa a křehké zeleniny získáte pokrm jako z luxusní restaurace. Grilovaná panenka zůstane krásně šťavnatá díky kabátku ze slaniny, výrazná omáčka jí zase dodává šmrnc. Cuketové špízy skvěle fungují nejen jako příloha, ale i samy o sobě.

Suroviny

v celku (každá nejlépe po 450–500 g)
slanina 16 plátků
libovější
Na omáčku
worcesterská omáčka 1 ČL
hnědý cukr 1 PL
hořčice mletá ½ ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
oregano ½ PL
lístky čerstvého nebo 1/2 lžičky sušeného
česnek sušený ¼ ČL
Na cuketové špízy
olivový olej panenský 4 PL
česnek 1 stroužek
oloupaný a naplocho zmáčknutý nožem
nastrouhaná
chilli sušené
chilli vločky podle chuti
baby cuketa 4 ks
malé cukety (nejvýše po 200 g), zbavené obou konců
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
nasekaný, k podávání
rostlinný olej
na potření roštu

Postup

1

Do vlažné vody ponořte cca 8–16 krátkých špičatých špejlí či párátek na upevnění slaniny a 8–16 hranatých dřevěných špízů na cukety. Nechte je namočené aspoň 30 minut, ale mohou tak zůstat i 4 hodiny. Gril rozehřejte na střední až vysokou teplotu.

2

V malé misce smíchejte suroviny na omáčku a pomocí štětce nebo rukama s ní rovnoměrně potřete maso. Pak maso omotejte plátky slaniny tak, aby se překrývaly. Upevněte je pomocí špejlí či párátek – propíchněte jimi panenku i slaninu skrz naskrz a pak špejle podle potřeby zkraťte (viz Něco navíc).

3

Opékejte na grilu 20–25 minut, po každých 4–5 minutách obraťte o 90°, aby se maso opeklo ze všech stran. Jakmile vnitřní teplota masa dosáhne 65,6°C (měřeno speciálním zapichovacím teploměrem do masa – ten je nejspolehlivější pomůckou, díky níž bude maso upečené tak akorát) a slanina bude pěkně opečená, sundejte z grilu a nechte 5 minut odpočívat. Pak opatrně a pečlivě zbavte všech špejlí či párátek. Nakrájejte na tlusté (cca 3cm plátky) a podávejte s cuketovými špízy.

4

Na cukety v rendlíčku na středním ohni rozehřejte máslo a olej. Vložte česnek, citronovou kůru a chilli vločky podle chuti. Nechte rozvonět, asi 3 minuty. Odstavte a nechte vychladnout. Odstraňte česnek. Zakryjte a zatím odložte.

5

Na mandolíně, nejlépe s chráničem prstů, či škrabkou na zeleninu nakrájejte cukety na co možná nejtenčí plátky. V misce je promíchejte s ochuceným máslem, aby se v něm pokud možno omastily ze všech stran. Pak cuketové plátky zvlněné do mnohonásobných W napíchejte na špízy. Pokud můžete, udělejte to těsně před opékáním. Pak nad silně nažhavenými uhlíky na očištěném a naolejovaném roštu opékejte stranou se slupkou dolů 3–4 minuty. Pak je obraťte a opékejte druhou stranu se slupkou stejným způsobem 6–8 minut. Pak je přeneste na talíř, pokapejte zbývajícím ochuceným máslem, pokud nějaké ještě zbylo, popřípadě dalším olivovým olejem. Osolte vločkovou solí a posypte koprem. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Spočítejte kusy špejlí či párátka, jež použijete k upevnění slaniny. Před krájením masa je vytáhněte a přesvědčte se, že jsou venku všechny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...