Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušeli jsme bizarní způsob přípravy míchaných vajec. Jsou skvělá a ocení je ti, kteří hlídají tuk

Míchaná vejce
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Krémová, hedvábná, žádné suché cucky! Připravit dokonalá míchaná vejce není jen tak. K výsledku však vede více cest. Připravit je můžete klasickým způsobem, anebo také v kávovaru či ve vodním víru. Právě tyto varianty vyzkoušela naše redaktorka Katka Kočičková.

V předchozím článku jsme se zabývali tím, jak míchaná vejce připravuje Marek Pavala, Markéta Pavleje a Martin Pecina. Každý je dělá trošku jinak, všichni ale na plotně a v pánvičce či rendlíku. Katka Kočičková se zaměřila na trošku bizarní způsoby, na něž našla inspiraci na sítích.

Vejce ve vodním víru

Americký šéfkuchař Daniel Patterson míchaná vejce vaří jako pošírovaná – ve vodním víru. Vyzkoušeli jsme, jak to funguje:

  • Vejce rozklepněte do misky přes síto, aby z nich odtekla vodnatá část bílku. Pak je dobře rozšlehejte.
  • V dostatečně hlubokém rendlíku (v příliš mělkém se vejce přilepí na dno) nechte vařit vodu.
  • Jak začne perlit, udělejte vír a vlijte do něj vejce.
  • Ihned přiklopte a počítejte do dvaceti.
  • Potom stáhněte z ohně a slijte přes jemné síto, nechte vykapat. Na talíři přidejte sůl a máslo.
  • Vejce jsou načechraná, ale i přes máslo působí trochu dietně.

Míchačky v kávovaru

Na internetu jsem zahlédla přípravu pomocí kávovaru:

  • Vejce se s trochou mléka nebo smetany rozmíchají v nádobce na napěňování mléka. 
  • Do ní se vloží tryska na horkou páru, která během chvilky směs srazí do nadýchaných obláčků.
  • Funguje to? Ano, pokud máte výkonný, nejlépe profesionální kávovar. Jak jsme se přesvědčili, malé domácí přístroje nemají dostatečně velký tlak páry. Při dalším testu v kavárně nám vyšla míchaná vejce na jedničku. Ideální metoda pro ty, kdo hlídají množství tuku.

Další metody přípravy vajec najdete v dubnovém vydání časopisu Apetit, který je od 16. 3. 2023 v prodeji. Přečíst si můžete například postup Jany Florentýny Zatloukalové, Marka Pavaly, Martina Peciny či Markéty Pavleje. Najdete v něm také recept na plněná vejce a mnoho dalších velikonočních receptů.

Zdroj: Vyšlo v březnovém čísle časopisu Apetit

Skryt pre seznam
Objednat aktuální číslo Apetitu

Související recepty

Související články

Autor: Kateřina Kočičková

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...
Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů
  • Zajímavosti

Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů

Kadeřávek je zpět a přináší do kuchyně svěží vítr! Tato superpotravina, plná vitamínů a minerálů, si získává své místo na stolech po celém světě. Připravte z něj pesto, které je nejen zdravé a snadné, ale také neuvěřitelně všestranné –...