Krémová, hedvábná, žádné suché cucky! Připravit dokonalá míchaná vejce není jen tak. K výsledku však vede více cest. Připravit je můžete klasickým způsobem, anebo také v kávovaru či ve vodním víru. Právě tyto varianty vyzkoušela naše redaktorka Katka Kočičková.
V předchozím článku jsme se zabývali tím, jak míchaná vejce připravuje Marek Pavala, Markéta Pavleje a Martin Pecina. Každý je dělá trošku jinak, všichni ale na plotně a v pánvičce či rendlíku. Katka Kočičková se zaměřila na trošku bizarní způsoby, na něž našla inspiraci na sítích.
Vejce ve vodním víru
Americký šéfkuchař Daniel Patterson míchaná vejce vaří jako pošírovaná – ve vodním víru. Vyzkoušeli jsme, jak to funguje:
- Vejce rozklepněte do misky přes síto, aby z nich odtekla vodnatá část bílku. Pak je dobře rozšlehejte.
- V dostatečně hlubokém rendlíku (v příliš mělkém se vejce přilepí na dno) nechte vařit vodu.
- Jak začne perlit, udělejte vír a vlijte do něj vejce.
- Ihned přiklopte a počítejte do dvaceti.
- Potom stáhněte z ohně a slijte přes jemné síto, nechte vykapat. Na talíři přidejte sůl a máslo.
- Vejce jsou načechraná, ale i přes máslo působí trochu dietně.
Míchačky v kávovaru
Na internetu jsem zahlédla přípravu pomocí kávovaru:
- Vejce se s trochou mléka nebo smetany rozmíchají v nádobce na napěňování mléka.
- Do ní se vloží tryska na horkou páru, která během chvilky směs srazí do nadýchaných obláčků.
- Funguje to? Ano, pokud máte výkonný, nejlépe profesionální kávovar. Jak jsme se přesvědčili, malé domácí přístroje nemají dostatečně velký tlak páry. Při dalším testu v kavárně nám vyšla míchaná vejce na jedničku. Ideální metoda pro ty, kdo hlídají množství tuku.
Další metody přípravy vajec najdete v dubnovém vydání časopisu Apetit, který je od 16. 3. 2023 v prodeji. Přečíst si můžete například postup Jany Florentýny Zatloukalové, Marka Pavaly, Martina Peciny či Markéty Pavleje. Najdete v něm také recept na plněná vejce a mnoho dalších velikonočních receptů.
Zdroj: Vyšlo v březnovém čísle časopisu Apetit