0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá vaječná omeleta

Dokonalá vaječná omeleta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dokonalá vaječná omeleta

3.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 572 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 1 g
Tuky 45 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omeleta chce trochu zkušenosti a umu, aby byla nadýchaná a bez poskvrnky. I proto bývá její příprava zrádná, s tímhle návodem to ovšem zvládnete na jedničku.

Suroviny

vejce 3 ks
máslo 1 PL
+ kousek navíc na potření
pažitka 1 PL
nasekaná
sůl

1 Vejce vyklepněte do mísy, osolte a rozšlehejte vidličkou, aby se žloutek a bílek spojily v jednolitou hmotu.

2 Nepřilnavou pánev rozehřejte na středním plameni. Přidejte lžíci másla, nechte rozpustit a počkejte chvilku, až zapění. Přidejte vejce a ihned je promíchejte stěrkou (nebo vařečkou) po celé ploše pánve. Míchejte rychle a intenzivně, aby nevznikaly žádné větší kusy. Občas stěrkou objeďte okraj pánve a vraťte vejce z okrajů zpátky do středu.

3 Pokračujte, dokud vajíčka nezačnou houstnout. V tu chvíli s nimi několikrát pořádně zatřeste (posouvejte pánev vodorovně, rychle tam a zpátky) a rozprostřete je rovnoměrně po celé ploše pánve. Vejce jsou už v této chvíli krémová a na dně začínají tuhnout.

4 Na straně rukojeti pánve omeletu po okraji opatrně uvolněte a začněte ji zlehka rolovat směrem ke středu. Poté pánev otočte a omeletu uvolněte na protějším okraji. Stěrkou podeberte okraj omelety a přeložte jej směrem ke středu. Nestresujte se s tím, že se omeleta při tvarování na okrajích trochu potrhá, protože ta pěkná nepotrhaná část je schovaná vespod.

5 Srolovanou omeletu posuňte ke kraji pánve, který je naproti rukojeti. Poté pánev sundejte z plamene, uchopte za rukojeť a omeletu opatrně setřeste až k samotnému okraji. Stačí několikrát klepnout o stůl nebo jí zase pomoct stěrkou.

6 Pánev opatrně vyklopte na talíř hladkou stranou omelety nahoru. Omeletu pak na talíři vyrovnejte a dotvarujte (pozor – je horká, tak si klidně pomozte ubrouskem). Potom omeletu naleštěte kouskem studeného másla a ozdobte pažitkou. Očistěte talíř a hned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Postup na omeletu berte jako výchozí bod. Omeletu můžete plnit třeba strouhaným sýrem, uzeninou, bylinkami, dušenými houbami... Omeleta se plní až těsně před srolováním. Bylinky a koření můžete naopak vmíchat už na začátku při šlehání vajec.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit