Dokonalá vaječná omeleta

Dokonalá vaječná omeleta

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (2)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 572 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 1 g
Tuky 45 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omeleta chce trochu zkušenosti a umu, aby byla nadýchaná a bez poskvrnky. I proto bývá její příprava zrádná, s tímhle návodem to ovšem zvládnete na jedničku.

Související recepty

Suroviny

vejce 3 ks
máslo 1 PL
a kousek navíc na potření
pažitka 1 PL
nasekaná
sůl

1 Vejce vyklepněte do mísy, osolte a rozšlehejte vidličkou, aby se žloutek a bílek spojily v jednolitou hmotu.

2 Nepřilnavou pánev rozehřejte na středním plameni. Přidejte lžíci másla, nechte rozpustit a počkejte chvilku, až zapění. Přidejte vejce a ihned je promíchejte stěrkou (nebo vařečkou) po celé ploše pánve. Míchejte rychle a intenzivně, aby nevznikaly žádné větší kusy. Občas stěrkou objeďte okraj pánve a vraťte vejce z okrajů zpátky do středu.

3 Pokračujte, dokud vajíčka nezačnou houstnout. V tu chvíli s nimi několikrát pořádně zatřeste (posouvejte pánev vodorovně, rychle tam a zpátky) a rozprostřete je rovnoměrně po celé ploše pánve. Vejce jsou už v této chvíli krémová a na dně začínají tuhnout.

4 Na straně rukojeti pánve omeletu po okraji opatrně uvolněte a začněte ji zlehka rolovat směrem ke středu. Poté pánev otočte a omeletu uvolněte na protějším okraji. Stěrkou podeberte okraj omelety a přeložte jej směrem ke středu. Nestresujte se s tím, že se omeleta při tvarování na okrajích trochu potrhá, protože ta pěkná nepotrhaná část je schovaná vespod.

5 Srolovanou omeletu posuňte ke kraji pánve, který je naproti rukojeti. Poté pánev sundejte z plamene, uchopte za rukojeť a omeletu opatrně setřeste až k samotnému okraji. Stačí několikrát klepnout o stůl nebo jí zase pomoct stěrkou.

6 Pánev opatrně vyklopte na talíř hladkou stranou omelety nahoru. Omeletu pak na talíři vyrovnejte a dotvarujte (pozor – je horká, tak si klidně pomozte ubrouskem). Potom omeletu naleštěte kouskem studeného másla a ozdobte pažitkou. Očistěte talíř a hned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Postup na omeletu berte jako výchozí bod. Omeletu můžete plnit třeba strouhaným sýrem, uzeninou, bylinkami, dušenými houbami... Omeleta se plní až těsně před srolováním. Bylinky a koření můžete naopak vmíchat už na začátku při šlehání vajec.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit