Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dokonalá vaječná omeleta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 572 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 1 g
Tuky 45 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá vaječná omeleta je nadýchaná a bez poskvrnky. Chce to trochu zkušenosti a umu, i proto bývá její příprava zrádná. Avšak s tímto receptem to zvládnete na jedničku. Výsledkem bude luxusní vaječná omeleta, jak má být!

Suroviny

vejce 3 ks
+ kousek navíc na potření
pažitka 1 PL
nasekaná
sůl

Postup

1

Vejce vyklepněte do mísy, osolte a rozšlehejte vidličkou, aby se žloutek a bílek spojily v jednolitou hmotu.

2

Nepřilnavou pánev rozehřejte na středním plameni. Přidejte lžíci másla, nechte rozpustit a počkejte chvilku, až zapění. Přidejte vejce a ihned je promíchejte stěrkou (nebo vařečkou) po celé ploše pánve. Míchejte rychle a intenzivně, aby nevznikaly žádné větší kusy. Občas stěrkou objeďte okraj pánve a vraťte vejce z okrajů zpátky do středu.

3

Pokračujte, dokud vajíčka nezačnou houstnout. V tu chvíli s nimi několikrát pořádně zatřeste (posouvejte pánev vodorovně, rychle tam a zpátky) a rozprostřete je rovnoměrně po celé ploše pánve. Vejce jsou už v této chvíli krémová a na dně začínají tuhnout.

4

Na straně rukojeti pánve omeletu po okraji opatrně uvolněte a začněte ji zlehka rolovat směrem ke středu. Poté pánev otočte a omeletu uvolněte na protějším okraji. Stěrkou podeberte okraj omelety a přeložte jej směrem ke středu. Nestresujte se s tím, že se omeleta při tvarování na okrajích trochu potrhá, protože ta pěkná nepotrhaná část je schovaná vespod.

5

Srolovanou omeletu posuňte ke kraji pánve, který je naproti rukojeti. Poté pánev sundejte z plamene, uchopte za rukojeť a omeletu opatrně setřeste až k samotnému okraji. Stačí několikrát klepnout o stůl nebo jí zase pomoct stěrkou.

6

Pánev opatrně vyklopte na talíř hladkou stranou omelety nahoru. Omeletu pak na talíři vyrovnejte a dotvarujte (pozor – je horká, tak si klidně pomozte ubrouskem). Potom omeletu naleštěte kouskem studeného másla a ozdobte pažitkou. Očistěte talíř a hned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Postup na omeletu berte jako výchozí bod. Omeletu můžete plnit třeba strouhaným sýrem, uzeninou, bylinkami, dušenými houbami... Omeleta se plní až těsně před srolováním. Bylinky a koření můžete naopak vmíchat už na začátku při šlehání vajec.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč