Více než hodinu
Chačapuri a další slané gruzínské speciality, které si zamilujete

ZDROJ:
Apetit
Gruzínská kuchyně je proslulá chutnými a originálními pokrmy. Najdeme v ní vlivy evropské, perské a středoasijské. Možná už sýrové chačapuri milujete. Pokud nevíte, o co jde, pak věřte, že je to láska na první ochutnání. Chačapuri však není jedinou slanou gruzínskou specialitou.
Famózní plněné koláče
Jedním z nejoblíbenějších typů jídla v Gruzii jsou tradiční koláče plněné masem (kubdari), fazolemi (lobiani) nebo sýrem (chačapuri). Asi nejznámějším je poslední jmenovaný – sýrový koláč chačapuri, který se často podává jako snídaně, i kdykoliv v průběhu dne.
- Chačapuri vznikl spojením dvou gruzínských slov: chačo, což znamená tvaroh, a puri, čili chléb.
- Existuje několik druhů tohoto koláče z kynutého těsta plněného sýrem a dozlatova upečeného. V podstatě každý region v Gruzii má svou vlastní verzi chačapuri, přičemž nejzajímavějším je ten adžarský. Má tvar lodi a plní se tradičně sýrem, máslem a vejcem.
- Syrové vejce se často přidává doprostřed koláče až v samotném závěru pečení, kdy už se jen lehce uvaří naměkko. Vznikne tak sýrovo-vaječná a jemně máslová směs, ve které si můžete okraje koláče namáčet.
Další gruzínský koláč se plní fazolovou směsí a nazývá se lobiani. Ve světě není tak známý jako jeho sýrový příbuzný, ale je jedním z nejběžnějších a nejchutnějších gruzínských jídel.
- Má vyšší obsah bílkovin, je proto výživově bohatší.
- Náplň obvykle tvoří fazole v kombinaci s např. koriandrem, paprikou a česnekem.
- Koláč se podává k snídani nebo jako svačina.
Koláč kubdari se tradičně plní hovězím, vepřovým masem nebo jejich kombinací spolu s kořením.
- Kmín, kopr, koriandr, pískavice, červená paprika, cibule, česnek a sůl. To vše můžete v kubdari najít.
- Těsto se pak skládá z mouky, vody, droždí, cukru, soli a vajec.
- Maso použité v tomto slaném koláči by mělo být nakrájené, nikoliv namleté, sůl se tradičně používá místní a aromatizovaná speciálními bylinkami.
- Kubdari se doporučuje polévat máslem a podávat ještě horké.
Kořeněné masové knedlíčky chinkali
Khinkali jsou gruzínské knedlíčky plněné masem a kořením.
- Podávají se jako hlavní jídlo a mají poměrně intenzivní chuť, kterou ještě umocňují omáčky, do kterých se často namáčí.
- Vyrábí se z nekynutého těsta a vedle masa obsahují ještě cibuli, petrželku, koriandr a další kombinace koření.
- Po zabalení je třeba knedlíčky uvařit v osolené vodě nebo ještě lépe ve vývaru.
Pokud vás gruzínská kuchyně zaujala, máme pro vás na masové koláče, knedlíčky a další místní speciality podrobné recepty. Díky nim zvládne přípravu originálních pochoutek úplně každý!
Zdroje: InstituteOfCulinaryEducation, TasteAtlas, NoFrillsKitchen