Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chačapuri a další slané gruzínské speciality, které si zamilujete

Chačapuri a další slané gruzínské speciality, které si zamilujete
ZDROJ: Apetit

Gruzínská kuchyně je proslulá chutnými a originálními pokrmy. Najdeme v ní vlivy evropské, perské a středoasijské. Možná už sýrové chačapuri milujete. Pokud nevíte, o co jde, pak věřte, že je to láska na první ochutnání. Chačapuri však není jedinou slanou gruzínskou specialitou.

Famózní plněné koláče

Jedním z nejoblíbenějších typů jídla v Gruzii jsou tradiční koláče plněné masem (kubdari), fazolemi (lobiani) nebo sýrem (chačapuri). Asi nejznámějším je poslední jmenovaný – sýrový koláč chačapuri, který se často podává jako snídaně, i kdykoliv v průběhu dne.

  • Chačapuri vznikl spojením dvou gruzínských slov: chačo, což znamená tvaroh, a puri, čili chléb.
  • Existuje několik druhů tohoto koláče z kynutého těsta plněného sýrem a dozlatova upečeného. V podstatě každý region v Gruzii má svou vlastní verzi chačapuri, přičemž nejzajímavějším je ten adžarský. Má tvar lodi a plní se tradičně sýrem, máslem a vejcem.
  • Syrové vejce se často přidává doprostřed koláče až v samotném závěru pečení, kdy už se jen lehce uvaří naměkko. Vznikne tak sýrovo-vaječná a jemně máslová směs, ve které si můžete okraje koláče namáčet.

Další gruzínský koláč se plní fazolovou směsí a nazývá se lobiani. Ve světě není tak známý jako jeho sýrový příbuzný, ale je jedním z nejběžnějších a nejchutnějších gruzínských jídel. 

  • Má vyšší obsah bílkovin, je proto výživově bohatší.
  • Náplň obvykle tvoří fazole v kombinaci s např. koriandrem, paprikou a česnekem.
  • Koláč se podává k snídani nebo jako svačina.

Koláč kubdari se tradičně plní hovězím, vepřovým masem nebo jejich kombinací spolu s kořením.

  • Kmín, kopr, koriandr, pískavice, červená paprika, cibule, česnek a sůl. To vše můžete v kubdari najít.
  • Těsto se pak skládá z mouky, vody, droždí, cukru, soli a vajec.
  • Maso použité v tomto slaném koláči by mělo být nakrájené, nikoliv namleté, sůl se tradičně používá místní a aromatizovaná speciálními bylinkami.
  • Kubdari se doporučuje polévat máslem a podávat ještě horké.

Kořeněné masové knedlíčky chinkali

Khinkali jsou gruzínské knedlíčky plněné masem a kořením. 

  • Podávají se jako hlavní jídlo a mají poměrně intenzivní chuť, kterou ještě umocňují omáčky, do kterých se často namáčí. 
  • Vyrábí se z nekynutého těsta a vedle masa obsahují ještě cibuli, petrželku, koriandr a další kombinace koření. 
  • Po zabalení je třeba knedlíčky uvařit v osolené vodě nebo ještě lépe ve vývaru.

Pokud vás gruzínská kuchyně zaujala, máme pro vás na masové koláče, knedlíčky a další místní speciality podrobné recepty. Díky nim zvládne přípravu originálních pochoutek úplně každý!

Zdroje: InstituteOfCulinaryEducation, TasteAtlas, NoFrillsKitchen

Skryt pre seznam