Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chačapuri a další slané gruzínské speciality, které si zamilujete

Chačapuri a další slané gruzínské speciality, které si zamilujete
ZDROJ: Apetit

Gruzínská kuchyně je proslulá chutnými a originálními pokrmy. Najdeme v ní vlivy evropské, perské a středoasijské. Možná už sýrové chačapuri milujete. Pokud nevíte, o co jde, pak věřte, že je to láska na první ochutnání. Chačapuri však není jedinou slanou gruzínskou specialitou.

Famózní plněné koláče

Jedním z nejoblíbenějších typů jídla v Gruzii jsou tradiční koláče plněné masem (kubdari), fazolemi (lobiani) nebo sýrem (chačapuri). Asi nejznámějším je poslední jmenovaný – sýrový koláč chačapuri, který se často podává jako snídaně, i kdykoliv v průběhu dne.

  • Chačapuri vznikl spojením dvou gruzínských slov: chačo, což znamená tvaroh, a puri, čili chléb.
  • Existuje několik druhů tohoto koláče z kynutého těsta plněného sýrem a dozlatova upečeného. V podstatě každý region v Gruzii má svou vlastní verzi chačapuri, přičemž nejzajímavějším je ten adžarský. Má tvar lodi a plní se tradičně sýrem, máslem a vejcem.
  • Syrové vejce se často přidává doprostřed koláče až v samotném závěru pečení, kdy už se jen lehce uvaří naměkko. Vznikne tak sýrovo-vaječná a jemně máslová směs, ve které si můžete okraje koláče namáčet.

Další gruzínský koláč se plní fazolovou směsí a nazývá se lobiani. Ve světě není tak známý jako jeho sýrový příbuzný, ale je jedním z nejběžnějších a nejchutnějších gruzínských jídel. 

  • Má vyšší obsah bílkovin, je proto výživově bohatší.
  • Náplň obvykle tvoří fazole v kombinaci s např. koriandrem, paprikou a česnekem.
  • Koláč se podává k snídani nebo jako svačina.

Koláč kubdari se tradičně plní hovězím, vepřovým masem nebo jejich kombinací spolu s kořením.

  • Kmín, kopr, koriandr, pískavice, červená paprika, cibule, česnek a sůl. To vše můžete v kubdari najít.
  • Těsto se pak skládá z mouky, vody, droždí, cukru, soli a vajec.
  • Maso použité v tomto slaném koláči by mělo být nakrájené, nikoliv namleté, sůl se tradičně používá místní a aromatizovaná speciálními bylinkami.
  • Kubdari se doporučuje polévat máslem a podávat ještě horké.

Kořeněné masové knedlíčky chinkali

Khinkali jsou gruzínské knedlíčky plněné masem a kořením. 

  • Podávají se jako hlavní jídlo a mají poměrně intenzivní chuť, kterou ještě umocňují omáčky, do kterých se často namáčí. 
  • Vyrábí se z nekynutého těsta a vedle masa obsahují ještě cibuli, petrželku, koriandr a další kombinace koření. 
  • Po zabalení je třeba knedlíčky uvařit v osolené vodě nebo ještě lépe ve vývaru.

Pokud vás gruzínská kuchyně zaujala, máme pro vás na masové koláče, knedlíčky a další místní speciality podrobné recepty. Díky nim zvládne přípravu originálních pochoutek úplně každý!

Zdroje: InstituteOfCulinaryEducation, TasteAtlas, NoFrillsKitchen

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč