Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gruzínské chinkali se třemi různými náplněmi
Gruzínské chinkali
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Gruzínské chinkali se třemi různými náplněmi

4.6/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Pro zkušené Na 30-40 knedlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6350 kcal
Bílkoviny 393 g
Sacharidy 938 g
Tuky 81 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po receptu na pravé gruzínské chinkali, drobné plněné knedlíčky, touží každý, kdo je někdy ochutnal. Jejich přípravou nás v naší redakční kuchyni provedla Gruzínka jak poleno – skvělá paní Mančo. A protože na zadělání těsta je potřeba síla, vzala si na pomoc urostlého syna Nikolu. Polévkárnu, kde můžete ochutnat i další gruzínské speciality, jako jsou třeba placky chačapuri, najdete v Bělehradské ulici blízko Tylova náměstí v Praze. ​ 

Ze všeho nejdřív si připravte náplně – těsto totiž vydrží správně pružné a pevné maximálně hodinu. Masovou udělejte těsně předtím, než začnete s přípravou těsta, houbovou i bramborovou lze uvařit už den předem. 

Suroviny

Masová náplň
můžete použít např. i jehněčí + hovězí nebo jenom jeden druh
střední, najemno
petrželka 2 snítka
lístky, najemno
koriandr čerstvý 4 snítka
lístky, najemno
sušené, drcené nebo podle chuti
sůl 1 ČL
nebo podle chuti
Bramborová náplň
sůl
nové koření 3 kuličky
střední, nadrobno
olivový olej
na opékání
kopr 30 g
nebo podle chuti, najemno
Houbová náplň
olivový olej
na opékání
střední
sůl
pepř
čerstvě mletý
Chinkali
+na dosypání
sůl ½ ČL

Postup

1

MASOVÁ NÁPLŇ

  • Maso nakrájejte na kostky. „Kupte spíš libovější maso,“ radí paní Mančo. Masová náplň musí být čerstvá, nelze ji připravit dopředu.
  • Kostky masa pak umelte – při mletí střídejte hovězí a vepřové, aby se maso lépe promísilo. Pak přidejte všechny ostatní ingredience a trochu studené vody a směs propracujte rukama.

mletí masa

  • Do směsi postupně přilévejte a zapracovávejte další studenou vodu – celkem cca 300ml. Díky vodě vznikne později uvnitř knedlíčků chutný vývar. 

příprava máplně

2

BRAMBOROVÁ NÁPLŇ

  • Brambory oloupejte, zalijte v hrnci vodou, přidejte sůl a koření a uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Cibuli opečte na oleji dozlatova.
  • Vychladlé brambory nastrouhejte najemno. Ještě teplou cibulku a nasekaný kopr smíchejte s bramborami a vypracujte soudržnou směs. 

příprava brambor

3

HOUBOVÁ NÁPLŇ

  • Žampiony očistěte, nakrájejte a opékejte na rozpáleném oleji do změknutí.
  • Cibuli nakrájejte najemno a po chvíli ji vsypte do pánve. Vše opečte dozlatova. Osolte a opepřete. 

příprava houbové náplně

4

CHINKALI

Těsto musí být dokonale propracované – pevné a pružné, aby se netrhalo a aby z masových chinkali nevytekl vývar, který se v nich během vaření utvoří. Základním úspěchu je kvalitní mouka 00.

  • Mouku v míse zalijte 0,5 litrem studené vody. Osolte a rukama propracovávejte asi 15 minut, aby těsto přestalo lepit. K těstu postupně přisypte hrst mouky
  • Dobře zpracované těsto je dokonale hladké, tuhé a pružné. Rozdělte ho na několik bochánků a každý z nich rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 5mm.

těsto na chinkali

5
  • ​Z plátu vykrajujte kolečka o průměru přibližně 6cm. Jednotlivá kolečka dále rozválejte na velmi tenká kolečka o průměru asi 12cm.
  • Na každé kolečko vždy dejte vrchovatou lžíci zvolené náplně

plnění chinkali

6
  • Okraj těsta postupně spojíte tím, že po celém obvodu těsta uděláte drobné sklady a nakonec je spojíte a stisknete do ‚pupíčku‘.
  • Chinkali uchopte za ‚pupíček‘ a protřepte. Úplný koneček utrhněte. Hotové chinkali skládejte na pomoučněný vál nebo na plech. Vařit se musí celá dávka najednou. 

tvarování chinkali

7
  • Dávku 10 chinkali vložte do vroucí osolené vody (na 3–4 litry vody 1 lžíci soli). Zamíchejte, aby se neslepily, a vařte 8–10 minut. Pak je opatrně vylovte.
  • Chinkali se jedí horké, rukama. Nejprve odkousnete kousek z naplněné strany, vysrknete vývar uvnitř, potom dojíte chinkali až k ‚pupíčku‘, který vyhodíte.

plnění a vaření chinkali

PRAVIDLA SERVÍROVÁNÍ
Mísa s knedlíčky se dává doprostřed stolu a každý ze strávníků si je nandává na svůj talíř (Gruzíni počítají na porci asi deset chinkali, což je ale pro český žaludek skoro dost). Zapíjejí je čačí, gruzínskou pálenkou z vína, nebo vodkou. Chinkali se musejí jíst horké. Když zchladnou, můžete je opéct na pánvi na rozehřátém oleji – tím se ohřejí a získají nový rozměr. Paní Mančo je má prý takhle nejraději!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3