Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gruzínské chinkali se třemi různými náplněmi
Gruzínské chinkali
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Gruzínské chinkali se třemi různými náplněmi

4.6/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Pro zkušené Na 30-40 knedlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6350 kcal
Bílkoviny 393 g
Sacharidy 938 g
Tuky 81 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po receptu na pravé gruzínské chinkali, drobné plněné knedlíčky, touží každý, kdo je někdy ochutnal. Jejich přípravou nás v naší redakční kuchyni provedla Gruzínka jak poleno – skvělá paní Mančo. A protože na zadělání těsta je potřeba síla, vzala si na pomoc urostlého syna Nikolu. Polévkárnu, kde můžete ochutnat i další gruzínské speciality, jako jsou třeba placky chačapuri, najdete v Bělehradské ulici blízko Tylova náměstí v Praze. ​ 

Ze všeho nejdřív si připravte náplně – těsto totiž vydrží správně pružné a pevné maximálně hodinu. Masovou udělejte těsně předtím, než začnete s přípravou těsta, houbovou i bramborovou lze uvařit už den předem. 

Suroviny

Masová náplň
můžete použít např. i jehněčí + hovězí nebo jenom jeden druh
střední, najemno
petrželka 2 snítka
lístky, najemno
koriandr čerstvý 4 snítka
lístky, najemno
sušené, drcené nebo podle chuti
sůl 1 ČL
nebo podle chuti
Bramborová náplň
sůl
nové koření 3 kuličky
střední, nadrobno
olivový olej
na opékání
kopr 30 g
nebo podle chuti, najemno
Houbová náplň
olivový olej
na opékání
střední
sůl
pepř
čerstvě mletý
Chinkali
+na dosypání
sůl ½ ČL

Postup

1

MASOVÁ NÁPLŇ

  • Maso nakrájejte na kostky. „Kupte spíš libovější maso,“ radí paní Mančo. Masová náplň musí být čerstvá, nelze ji připravit dopředu.
  • Kostky masa pak umelte – při mletí střídejte hovězí a vepřové, aby se maso lépe promísilo. Pak přidejte všechny ostatní ingredience a trochu studené vody a směs propracujte rukama.

mletí masa

  • Do směsi postupně přilévejte a zapracovávejte další studenou vodu – celkem cca 300ml. Díky vodě vznikne později uvnitř knedlíčků chutný vývar. 

příprava máplně

2

BRAMBOROVÁ NÁPLŇ

  • Brambory oloupejte, zalijte v hrnci vodou, přidejte sůl a koření a uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Cibuli opečte na oleji dozlatova.
  • Vychladlé brambory nastrouhejte najemno. Ještě teplou cibulku a nasekaný kopr smíchejte s bramborami a vypracujte soudržnou směs. 

příprava brambor

3

HOUBOVÁ NÁPLŇ

  • Žampiony očistěte, nakrájejte a opékejte na rozpáleném oleji do změknutí.
  • Cibuli nakrájejte najemno a po chvíli ji vsypte do pánve. Vše opečte dozlatova. Osolte a opepřete. 

příprava houbové náplně

4

CHINKALI

Těsto musí být dokonale propracované – pevné a pružné, aby se netrhalo a aby z masových chinkali nevytekl vývar, který se v nich během vaření utvoří. Základním úspěchu je kvalitní mouka 00.

  • Mouku v míse zalijte 0,5 litrem studené vody. Osolte a rukama propracovávejte asi 15 minut, aby těsto přestalo lepit. K těstu postupně přisypte hrst mouky
  • Dobře zpracované těsto je dokonale hladké, tuhé a pružné. Rozdělte ho na několik bochánků a každý z nich rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 5mm.

těsto na chinkali

5
  • ​Z plátu vykrajujte kolečka o průměru přibližně 6cm. Jednotlivá kolečka dále rozválejte na velmi tenká kolečka o průměru asi 12cm.
  • Na každé kolečko vždy dejte vrchovatou lžíci zvolené náplně

plnění chinkali

6
  • Okraj těsta postupně spojíte tím, že po celém obvodu těsta uděláte drobné sklady a nakonec je spojíte a stisknete do ‚pupíčku‘.
  • Chinkali uchopte za ‚pupíček‘ a protřepte. Úplný koneček utrhněte. Hotové chinkali skládejte na pomoučněný vál nebo na plech. Vařit se musí celá dávka najednou. 

tvarování chinkali

7
  • Dávku 10 chinkali vložte do vroucí osolené vody (na 3–4 litry vody 1 lžíci soli). Zamíchejte, aby se neslepily, a vařte 8–10 minut. Pak je opatrně vylovte.
  • Chinkali se jedí horké, rukama. Nejprve odkousnete kousek z naplněné strany, vysrknete vývar uvnitř, potom dojíte chinkali až k ‚pupíčku‘, který vyhodíte.

plnění a vaření chinkali

PRAVIDLA SERVÍROVÁNÍ
Mísa s knedlíčky se dává doprostřed stolu a každý ze strávníků si je nandává na svůj talíř (Gruzíni počítají na porci asi deset chinkali, což je ale pro český žaludek skoro dost). Zapíjejí je čačí, gruzínskou pálenkou z vína, nebo vodkou. Chinkali se musejí jíst horké. Když zchladnou, můžete je opéct na pánvi na rozehřátém oleji – tím se ohřejí a získají nový rozměr. Paní Mančo je má prý takhle nejraději!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč