Gruzínské chinkali se třemi různými náplněmi

Gruzínské chinkali se třemi různými náplněmi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené Na 30-40 knedlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6278 kcal
Bílkoviny 361 g
Sacharidy 938 g
Tuky 89 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po receptu na pravé gruzínské chinkali, drobné plněné knedlíčky, touží každý, kdo je někdy ochutnal. Jejich přípravou nás v naší redakční kuchyni provedla Gruzínka jak poleno – skvělá paní Mančo. A protože na zadělání těsta je potřeba síla, vzala si na pomoc urostlého syna Nikolu. Polévkárnu, kde můžete ochutnat i další gruzínské speciality, jako jsou třeba placky chačapuri, najdete v Bělehradské ulici blízko Tylova náměstí v Praze. 

Suroviny

Masová náplň
vepřová kýta 400 g
plec 400 g
můžete použít např. jehněčí + hovězí, nebo jenom jeden druh
cibule 1 ks
střední, najemno
petrželka 2 snítka
lístky, najemno
koriandr 4 snítka
lístky, najemno
chilli paprička 0.5 ČL
sušené, drcené, cca nebo podle chuti
sůl 1 ČL
nebo podle chuti
Bramborová náplň
brambory 800 g
sůl
bobkový list 1 ks
nové koření 3 kulička
cibule 2 ks
střední, nadrobno
olivový olej
na opékání
kopr 30 g
nebo podle chuti, najemno
Houbová náplň
žampiony 800 g
olivový olej
na opékání
cibule 2 ks
střední
sůl
pepř
čerstvě mletý
Chinkali
mouka pšeničná hladká 1 kg
00, +na zahuštění těsta, podsypání
sůl 0.5 ČL
náplň výše uvedené množství odpovídá 1 dávce těsta

Ze všeho nejdřív si připravte náplně – těsto totiž vydrží správně pružné a pevné maximálně hodinu. Masovou udělejte těsně předtím, než začnete s přípravou těsta, houbovou i bramborovou lze uvařit už den předem. 

 

MASOVÁ NÁPLŇ

1 Maso nakrájejte na kostky. „Kupte spíš libovější maso,“ radí paní Mančo. Masová náplň musí být čerstvá, nelze ji připravit dopředu.

2 Kostky masa pak umelte – při mletí střídejte hovězí a vepřové, aby se maso lépe promísilo. Pak přidejte všechny ostatní ingredience a trochu studené vody a směs propracujte rukama.

3 Do směsi postupně přilévejte a zapracovávejte další studenou vodu – celkem cca 300ml. Díky vodě vznikne později uvnitř knedlíčků chutný vývar. 

 

BRAMBOROVÁ NÁPLŇ

1 Brambory oloupejte, zalijte v hrnci vodou, přidejte sůl a koření a uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Cibuli opečte na oleji dozlatova.

2 Vychladlé brambory nastrouhejte najemno. Ještě teplou cibulku a nasekaný kopr smíchejte s bramborami a vypracujte soudržnou směs. 

 

HOUBOVÁ NÁPLŇ

1 Žampiony očistěte, nakrájejte a opékejte na rozpáleném oleji do změknutí.

2 Cibuli nakrájejte najemno a po chvíli ji vsypte do pánve. Vše opečte dozlatova. Osolte a opepřete. 

 

CHINKALI

Těsto musí být dokonale propracované – pevné a pružné, aby se netrhalo a aby z masových chinkali nevytekl vývar, který se v nich během vaření utvoří. Základním úspěchu je kvalitní mouka 00. 

1 Mouku v míse zalijte 0,5 litrem studené vody. Osolte a rukama propracovávejte asi 15 minut, aby těsto přestalo lepit. K těstu postupně přisypte hrst mouky a dokonale ji zapracujte. Postup opakujte. 

2 Dobře zpracované těsto je dokonale hladké, tuhé a pružné. Rozdělte ho na několik bochánků a každý z nich rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 5mm.

3 Z plátu vykrajujte kolečka o průměru přibližně 6cm. Jednotlivá kolečka dále rozválejte na velmi tenká kolečka o průměru asi 12cm. 

4 Na každé kolečko vždy dejte vrchovatou lžíci zvolené náplně.

5 Okraj těsta postupně spojíte tím, že po celém obvodu těsta uděláte drobné sklady a nakonec je spojíte a stisknete do ‚pupíčku‘.

6 Chinkali uchopte za ‚pupíček‘ a protřepte. Úplný koneček utrhněte. Hotové chinkali skládejte na pomoučněný vál nebo na plech. Vařit se musí celá dávka najednou. 

7 Dávku 10 chinkali vložte do vroucí osolené vody (na 3–4 litry vody 1 lžíci soli). Zamíchejte, aby se neslepily, a vařte 8–10 minut. Pak je opatrně vylovte. 

8 Chinkali se jedí horké, rukama. Nejprve odkousnete kousek z naplněné strany, vysrknete vývar uvnitř, potom dojíte chinkali až k ‚pupíčku‘, který vyhodíte.

 

PRAVIDLA SERVÍROVÁNÍ

Mísa s knedlíčky se dává doprostřed stolu a každý ze strávníků si je nandává na svůj talíř (Gruzíni počítají na porci asi deset chinkali, což je ale pro český žaludek skoro dost). Zapíjejí je čačí, gruzínskou pálenkou z vína, nebo vodkou. Chinkali se musejí jíst horké. Když zchladnou, můžete je opéct na pánvi na rozehřátém oleji – tím se ohřejí a získají nový rozměr. Paní Mančo je má prý takhle nejraději! 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit