Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Empanada
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5127 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 354 g
Tuky 303 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Empanada je plněný masový koláč, který vám přijde k dobru na oběd, večeři i svačinu. Receptů na empanadas existuje celá řada. V různých podobách a velikostech se pečou ve Španělsku i v Latinské Americe. Tahle verze je super teplá i zastudena.

Související recepty

Suroviny

či polohrubá + navíc
sůl ½ ČL
máslo 225 g
na kostičky + 2 lžíce navíc
vejce 2 ks
vinný ocet červený 2 PL
Na náplň
panenka 350 g
na tenké plátky
paprika mletá uzená ½ ČL
česnek 6 stroužků
nasekaný
oregano ½ ČL
sušené
olivový olej 3 PL
velká, nakrájená
nasekaná
oloupané, zbavené semen
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
červená na kolečka
vejce 2 ks
natvrdo, na kolečka

Postup

1

Z mouky, soli a tuku vypracujte dvěma příborovými noži v míse drobenku. Přidejte 1 vejce a ocet a pak postupně asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo nelepivé těsto. Propracujte rychle dohladka, udělejte kouli, zabalte do fólie a dejte na 30 minut chladit.

2

Nakrájené maso posypte mletou paprikou, smíchejte se lžící česneku, oreganem, solí a pepřem a nechte půl hodiny odležet.

3

V pánvi zahřejte olivový olej a velmi zprudka na něm opečte maso, zhnědlé plátky přitom vyndavejte. Ve stejné pánvi pak opečte papriky, cibuli i později přidaný zbylý česnek doměkka.

4

Přisypte rajčata, petrželku, sůl a pepř. Zahřívejte, aby se zredukovala šťáva a omáčka pořádně zhoustla.

5

Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše dvě centimetr silné placky. Jednou vyložte otvírací formu o průměru cca 25 cm. Na dno natřete polovinu omáčky, přidejte maso, vrstvu chilli a navrch dejte kolečka vajec. Navrch naneste zbylou omáčku.

6

Přiklopte druhou plackou, utěsněte okraje, přebývající těsto odkrojte. Uprostřed ,pokličky‘ vykrojte otvor, aby mohla unikat pára. Pečte při 175 °C 30 minut, pak potřete vejcem a 15–20 minut dopékejte, aby empanada zezlátla a byla křupavá.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

AD
Vaření ve velkém: jak na efektivní meal prep
  • Zajímavosti

Vaření ve velkém: jak na efektivní meal prep

Meal prep vám dokáže ušetřit spoustu času, energie i peněz. Příprava jídel dopředu se vyplatí, vždy můžete mít v lednici připravené vyvážené jídlo. To je ideální pro rušné dny, kdy nemáte tolik času, či pokud potřebujete jídlo do práce nebo...