0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5169 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 359 g
Tuky 304 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Empanadas se v různých podobách a velikostech pečou ve Španělsku i v Latinské Americe. Tahle je super teplá i zastudena.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
či polohrubá + navíc
sůl 1 ČL
máslo 225 g
či směs másla a sádla, na kostičky + 2 lžíce navíc
vejce 2 ks
vinný ocet bílý 2 PL
červený
Na náplň
panenka 350 g
na tenké plátky
paprika mletá sladká 1 ČL
(uzená)
česnek 6 stroužků
nasekané
oregano 1 ČL
sušené
olivový olej 3 PL
paprika červená 1 ks
velká, nakrájená
cibule 3 ks
nasekaná
rajče 3 ks
oloupaná, zbavená semen
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
a pepř
chilli paprička 1 ks
červená na kolečka
vejce 2 ks
natvrdo, na kolečka

Postup

1

Z mouky, soli a tuku vypracujte dvěma příborovými noži v míse drobenku. Přidejte 1 vejce a ocet a pak postupně asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo nelepivé těsto. Propracujte rychle dohladka, udělejte kouli, zabalte do fólie a dejte na 30 minut chladit.

2

Nakrájené maso posypte mletou paprikou, smíchejte se lžící česneku, oreganem, solí a pepřem a nechte půl hodiny odležet. V pánvi zahřejte olivový olej a velmi zprudka na něm opečte maso, zhnědlé plátky přitom vyndavejte. Ve stejné pánvi pak opečte papriky, cibuli i později přidaný zbylý česnek  doměkka.

3

Přisypte rajčata, petrželku, sůl a pepř. Zahřívejte, aby se zredukovala šťáva a omáčka pořádně zhoustla.

4

Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše dvě centimetr silné placky. Jednou vyložte otvírací formu o průměru cca 25 cm. Na dno natřete polovinu omáčky, přidejte maso, vrstvu chilli a navrch dejte kolečka vajec. Navrch naneste zbylou omáčku.

5

Přiklopte druhou plackou, utěsněte okraje, přebývající těsto odkrojte. Uprostřed ,pokličky‘ vykrojte otvor, aby mohla unikat pára. Pečte při 175 °C 30 minut, pak potřete vejcem a 15–20 minut dopékejte, aby empanada zezlátla a byla křupavá.

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč