Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kousek nakrájené empanady
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5127 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 354 g
Tuky 303 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plněný masový empanada koláč vám přijde k dobru na oběd, večeři i svačinu. Receptů na empanadas existuje celá řada. V různých podobách a velikostech se pečou ve Španělsku i v Latinské Americe. Tahle verze je super teplá i zastudena.

Suroviny

či polohrubá
sůl ½ ČL
máslo 225 g
+ 2 lžíce navíc
vejce 2 ks
vinný ocet červený 2 PL
Na náplň
panenka 350 g
na tenké plátky
paprika mletá uzená ½ ČL
česnek 6 stroužků
nasekaný
oregano ½ ČL
sušené
olivový olej 3 PL
velká, nakrájená
nasekaná
oloupané, zbavené semen
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
a pepř
červená na kolečka
vejce 2 ks
natvrdo, na kolečka

Postup

1

Z mouky, soli a tuku vypracujte dvěma příborovými noži v míse drobenku. Přidejte 1 vejce a ocet a pak postupně asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo nelepivé těsto. Propracujte rychle dohladka, udělejte kouli, zabalte do fólie a dejte na 30 minut chladit.

2

Nakrájené maso posypte mletou paprikou, smíchejte se lžící česneku, oreganem, solí a pepřem a nechte půl hodiny odležet. V pánvi zahřejte olivový olej a velmi zprudka na něm opečte maso, zhnědlé plátky přitom vyndavejte. Ve stejné pánvi pak opečte papriky, cibuli i později přidaný zbylý česnek  doměkka.

3

Přisypte rajčata, petrželku, sůl a pepř. Zahřívejte, aby se zredukovala šťáva a omáčka pořádně zhoustla.

4

Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše dvě centimetr silné placky. Jednou vyložte otvírací formu o průměru cca 25 cm. Na dno natřete polovinu omáčky, přidejte maso, vrstvu chilli a navrch dejte kolečka vajec. Navrch naneste zbylou omáčku.

5

Přiklopte druhou plackou, utěsněte okraje, přebývající těsto odkrojte. Uprostřed ,pokličky‘ vykrojte otvor, aby mohla unikat pára. Pečte při 175 °C 30 minut, pak potřete vejcem a 15–20 minut dopékejte, aby empanada zezlátla a byla křupavá.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...