Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4323 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 386 g
Tuky 215 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na gruzínské placky chačapuri se (stejně jako u jiných národních specialit) kraj od kraje trochu liší. V základní variantě se chačapuri plní imeretinským ovčím sýrem podobným brynze, výborné jsou i s fetou, ale existují i různé obohacené náplně jako ta naše.

Související recepty

Suroviny

Na náplň
olivový olej 1 PL
hovězí maso mleté 500 g
lze nahradit jehněčím masem
česnek 2
drcené
2 PL
mletý římský kmín
koriandr mletý 2 PL
skořice 1 PL
chilli sušené 1 PL
mleté
rozinky 50 g
propláchnuté
citronová kůra
z biocitronu
jarní cibulka 3 ks
nakrájené nadrobno
50 g
piniová semena
sůl
feta 100 g
nebo brynza
Na potření
žloutek 1 ks
mléko
máslo
rozpuštěné
ajvar 8
ostrý
4 PL
rahčatové pyré passaty
cibule červená 0.5 ks
nakrájená nadrobno

1 Promíchejte přísady na těsto a řádně propracujte. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zpracovávejte, až bude těsto hladké. Vložte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.

2 Mezitím si připravte náplň. V pánvi na oleji opékejte maso dohněda a vařečkou drťte hrudky. Vsypte česnek, koření a rozinky. Míchejte dalších pár minut, až se koření rozvoní. Vypněte a vmíchejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, jarní cibulku, piniová semena a osolte. Nechte trochu zchladnout.

3 Na omáčku promíchejte nebo promixujte ajvar a rajčatové pyré a vmíchejte polovinu cibule. Zbylou cibulí omáčku ozdobte.

4 Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C. Rozdělte těsto na 4 díly. Rozválejte každý na pomoučněné pracovní ploše na obdélníky o velikosti zhruba 25 x 40 cm. Na polovinu každého plátu rozprostřete náplň a posypte sýrem. Pláty těsta přeložte přes náplň a pevně uzavřete.

5 Potřete žloutkem prošlehaným s mlékem, dejte do trouby a pečte 20–30 minut dozlatova. Upečené chačapuri vyndejte a potřete máslem. Podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC Můžete zkusit i základní variantu jen se sýrem. Do balkánského sýra, fety nebo brynzy přidejte trochu másla nakrájeného na kostičky, a máte hotovo. Placku na plechu rukama co nejvíc zploštěte a pečte klidně kratší dobu. Sýry lze různě kombinovat, nebo si rovnou vymyslete nové variace, třeba s mozzarellou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit