0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5387 kcal
Bílkoviny 276 g
Sacharidy 454 g
Tuky 253 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na gruzínské placky chačapuri se (stejně jako u jiných národních specialit) kraj od kraje trochu liší. V základní variantě se chačapuri plní imeretinským ovčím sýrem podobným brynze, výborné jsou i s fetou, ale existují i různé obohacené náplně jako ta naše.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na poprášení
kefír 125 ml
pokojové teploty
máslo 60 g
vejce 3 ks
sůl 1 ČL
droždí sušené 5 g
Na náplň
olivový olej 1 PL
hovězí maso mleté 500 g
nebo jehněčí
česnek 2 stroužky
drcené
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 2 ČL
skořice 1 ČL
chilli sušené 1 ČL
mleté
rozinky 50 g
propláchnuté
citronová kůra
z biocitronu
jarní cibulka 3 ks
nakrájené nadrobno
piniové oříšky 50 g
sůl
sýr feta 100 g
nebo brynza
Na potření
žloutek 1 ks
mléko
trochu
máslo
rozpuštěné
Na omáčku
ajvar 8 PL
ostrý
rajčatová passata - pyré 4 PL
cibule červená ½ ks
nakrájená nadrobno

Postup

1

Promíchejte přísady na těsto a řádně propracujte. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zpracovávejte, až bude těsto hladké. Vložte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.

2

Mezitím si připravte náplň. V pánvi na oleji opékejte maso dohněda a vařečkou drťte hrudky. Vsypte česnek, koření a rozinky. Míchejte dalších pár minut, až se koření rozvoní.

3

Vypněte a vmíchejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, jarní cibulku, piniová semena a osolte. Nechte trochu zchladnout.

4

Na omáčku promíchejte nebo promixujte ajvar a rajčatové pyré a vmíchejte polovinu cibule. Zbylou cibulí omáčku ozdobte.

5

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C. Rozdělte těsto na 4 díly. Rozválejte každý na pomoučněné pracovní ploše na obdélníky o velikosti zhruba 25 x 40 cm. Na polovinu každého plátu rozprostřete náplň a posypte sýrem. Pláty těsta přeložte přes náplň a pevně uzavřete.

6

Potřete žloutkem prošlehaným s mlékem, dejte do trouby a pečte 20–30 minut dozlatova. Upečené chačapuri vyndejte a potřete máslem. Podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC Můžete zkusit i základní variantu jen se sýrem. Do balkánského sýra, fety nebo brynzy přidejte trochu másla nakrájeného na kostičky, a máte hotovo. Placku na plechu rukama co nejvíc zploštěte a pečte klidně kratší dobu. Sýry lze různě kombinovat, nebo si rovnou vymyslete nové variace, třeba s mozzarellou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč