Recept na gruzínské placky chačapuri se (stejně jako u jiných národních specialit) kraj od kraje trochu liší. V základní variantě se chačapuri plní imeretinským ovčím sýrem podobným brynze, výborné jsou i s fetou, ale existují i různé obohacené náplně jako ta naše.
Suroviny
Postup
Promíchejte přísady na těsto a řádně propracujte. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zpracovávejte, až bude těsto hladké. Vložte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.
Mezitím si připravte náplň. V pánvi na oleji opékejte maso dohněda a vařečkou drťte hrudky. Vsypte česnek, koření a rozinky. Míchejte dalších pár minut, až se koření rozvoní.
Vypněte a vmíchejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, jarní cibulku, piniová semena a osolte. Nechte trochu zchladnout.
Na omáčku promíchejte nebo promixujte ajvar a rajčatové pyré a vmíchejte polovinu cibule. Zbylou cibulí omáčku ozdobte.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C. Rozdělte těsto na 4 díly. Rozválejte každý na pomoučněné pracovní ploše na obdélníky o velikosti zhruba 25 x 40 cm. Na polovinu každého plátu rozprostřete náplň a posypte sýrem. Pláty těsta přeložte přes náplň a pevně uzavřete.
Potřete žloutkem prošlehaným s mlékem, dejte do trouby a pečte 20–30 minut dozlatova. Upečené chačapuri vyndejte a potřete máslem. Podávejte s omáčkou.
NĚCO NAVÍC Můžete zkusit i základní variantu jen se sýrem. Do balkánského sýra, fety nebo brynzy přidejte trochu másla nakrájeného na kostičky, a máte hotovo. Placku na plechu rukama co nejvíc zploštěte a pečte klidně kratší dobu. Sýry lze různě kombinovat, nebo si rovnou vymyslete nové variace, třeba s mozzarellou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slané pečení: 10 receptů na party hity (10 receptů )
- Chačapuri a další slané gruzínské speciality, které si zamilujete(6 receptů )