Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gruzínský adžabsandal
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1008 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 100 g
Tuky 42 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vegetariánský adžabsandal je tak hutný a vydatný, skvěle ochucený a výrazný, že lehce uspokojí i všechny masožravce. Když do něj navíc přidáte fetu a necháte dva dny odležet, nezbude po něm ani vůně gruzínského koření.

Suroviny

lilek 2 ks
velký, pevný
olivový olej
velké, oloupané, nahrubo nastrouhané
nepálivé, zbavené jádřinců, na nudličky
česnek 8 stroužků
oloupané, na plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 2 PL
velká, masitá, na kolečka

Postup

1

Nejprve připravte lilky. Omyjte je, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a z obou stran je pořádně osolte, položte na prkénko a nechte je dvě hodiny vypotit. Pak je osušte a zprudka z obou stran opečte na olivovém oleji.

2

V silnostěnném hrnci, nejlépe litinovém, osmahněte na troše olivového oleje cibuli s mrkví; trvá to asi 7 minut. Přidejte papriky, česnek i opečený lilek, přimíchejte adžiku, sůl, pepř a vinný ocet. Navrch poklaďte rajčata a dejte na půl až tři čtvrtě hodiny zapéct do trouby vyhřáté na 180°C, dokud zelenina krásně nezměkne.

3

Odklopte, posypte nadrobenou fetou a zapečte (klidně i pod grilem), aby se vytvořila křupavá krusta. Adžabsandal podávejte teplý a s chlebem. Nejlépe chutná, když se den nebo dva rozleží.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...