Vegetariánský adžabsandal je tak hutný a vydatný, skvěle ochucený a výrazný, že lehce uspokojí i všechny masožravce. Když do něj navíc přidáte fetu a necháte dva dny odležet, nezbude po něm ani vůně gruzínského koření.
Suroviny
Postup
Nejprve připravte lilky. Omyjte je, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a z obou stran je pořádně osolte, položte na prkénko a nechte je dvě hodiny vypotit. Pak je osušte a zprudka z obou stran opečte na olivovém oleji.
V silnostěnném hrnci, nejlépe litinovém, osmahněte na troše olivového oleje cibuli s mrkví; trvá to asi 7 minut. Přidejte papriky, česnek i opečený lilek, přimíchejte adžiku, sůl, pepř a vinný ocet. Navrch poklaďte rajčata a dejte na půl až tři čtvrtě hodiny zapéct do trouby vyhřáté na 180°C, dokud zelenina krásně nezměkne.
Odklopte, posypte nadrobenou fetou a zapečte (klidně i pod grilem), aby se vytvořila křupavá krusta. Adžabsandal podávejte teplý a s chlebem. Nejlépe chutná, když se den nebo dva rozleží.