0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gruzínský adžabsandal
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 47
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1008 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 100 g
Tuky 42 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vegetariánský adžabsandal je tak hutný a vydatný, skvěle ochucený a výrazný, že lehce uspokojí i všechny masožravce. Když do něj navíc přidáte fetu a necháte dva dny odležet, nezbude po něm ani vůně gruzínského koření.

Suroviny

lilek 2 ks
velký, pevný
olivový olej
cibule 3 ks
velké, oloupané, nahrubo nastrouhané
paprika zelená 6 ks
nepálivé, zbavené jádřinců, na nudličky
česnek 8 stroužků
oloupané, na plátky
adžika 2 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 2 PL
velká, masitá, na kolečka

1 Nejprve připravte lilky. Omyjte je, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a z obou stran je pořádně osolte, položte na prkénko a nechte je dvě hodiny vypotit. Pak je osušte a zprudka z obou stran opečte na olivovém oleji.

2 V silnostěnném hrnci, nejlépe litinovém, osmahněte na troše olivového oleje cibuli s mrkví; trvá to asi 7 minut. Přidejte papriky, česnek i opečený lilek, přimíchejte adžiku, sůl, pepř a vinný ocet. Navrch poklaďte rajčata a dejte na půl až tři čtvrtě hodiny zapéct do trouby vyhřáté na 180°C, dokud zelenina krásně nezměkne.

3 Odklopte, posypte nadrobenou fetou a zapečte (klidně i pod grilem), aby se vytvořila křupavá krusta. Adžabsandal podávejte teplý a s chlebem. Nejlépe chutná, když se den nebo dva rozleží.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč