Tenhle recept je jen dalším důkazem toho, že v jednoduchosti je krása a že pro skvělé jídlo nemusíte trávit v kuchyni věčnost.
Suroviny
1 Rozpalte troubu na 180°C. Omyté a osušené maso z obou stran osolte svanetskou solí a opepřete podle chuti.
2V nepřilnavé pánvi vhodné do trouby rozpalte na ohni olej a opečte na něm zprudka kuře kůží dolů dozlatova a dokřupava (trvá to cca 5–8 minut), pak maso obraťte a opékejte z druhé strany ještě dalších 3–5 minut.
3 Mezitím si připravte omáčku. Do vyšší nádoby vlijte ohřáté mléko se 100 ml vody, přidejte stroužky česneku, lehce osolte svanetskou solí a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
4 Omáčku vlijte do pánve ke kuřeti, pánev vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10–12 minut, aby se maso dopeklo u kosti.
5 Podávejte posypané nasekanou hladkolistou petrželkou s čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.
NĚCO NAVÍC
Na svanetskou sůl smíchejte 6 a 1/2 lžíce hrubé soli s kořením (2 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce sušeného kopru, 1 lžíce pískavice modré, 1/2 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce sušeného mletého měsíčku a 1 lžíce mleté papriky), promíchejte a přidejte 100 g utřeného česneku. Získáte skleničku soli i k dalšímu použití.