Česnekové kuře v mléčné omáčce po gruzínsku

Česnekové kuře v mléčné omáčce po gruzínsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Česnekové kuře v mléčné omáčce po gruzínsku

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1903 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 15 g
Tuky 157 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept je jen dalším důkazem toho, že v jednoduchosti je krása a že pro skvělé jídlo nemusíte trávit v kuchyni věčnost.

Suroviny

kuřecí stehna 6 ks
sůl
svanetská sůl (viz Něco navíc)
pepř mletý
čerstvě mletý
slunečnicový olej 3 PL
lze nahradit olivovým
česnek 5 stroužků
bez klíčků
mléko 200 ml
plnotučné
voda 100 ml
petrželka 1 svazek
lístky nasekané
pečivo
čerstvé, lze nahradit bramborovou kaší, k podávání

1 Rozpalte troubu na 180°C. Omyté a osušené maso z obou stran osolte svanetskou solí a opepřete podle chuti.

V nepřilnavé pánvi vhodné do trouby rozpalte na ohni olej a opečte na něm zprudka kuře kůží dolů dozlatova a dokřupava (trvá to cca 5–8 minut), pak maso obraťte a opékejte z druhé strany ještě dalších 3–5 minut.

3 Mezitím si připravte omáčku. Do vyšší nádoby vlijte ohřáté mléko se 100 ml vody, přidejte stroužky česneku, lehce osolte svanetskou solí a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

4 Omáčku vlijte do pánve ke kuřeti, pánev vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10–12 minut, aby se maso dopeklo u kosti.

5 Podávejte posypané nasekanou hladkolistou petrželkou s čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
Na svanetskou sůl smíchejte 6 a 1/2 lžíce hrubé soli s kořením (2 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce sušeného kopru, 1 lžíce pískavice modré, 1/2 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce sušeného mletého měsíčku a 1 lžíce mleté papriky), promíchejte a přidejte 100 g utřeného česneku. Získáte skleničku soli i k dalšímu použití.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit