Česnekové kuře v mléčné omáčce po gruzínsku

Česnekové kuře v mléčné omáčce po gruzínsku

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1438 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 4 g
Tuky 120 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept je jen dalším důkazem toho, že v jednoduchosti je krása a že pro skvělé jídlo nemusíte trávit v kuchyni věčnost.

Suroviny

kuřecí stehna 5 ks
svanetská sůl (viz Něco navíc)
pepř mletý
čerstvě mletý
slunečnicový olej 2 PL
lze nahradit olivovým
česnek 5 stroužek
bez klíčků
200 ml
plnotučné mléko
voda 100 ml
petrželka svazek
malý, nasekané lístky
pečivo
lze nahradit bramborovou kaší, k podávání

1 Rozpalte troubu na 180°C. Omyté a osušené maso z obou stran osolte svanetskou solí a opepřete podle chuti.

V nepřilnavé pánvi vhodné do trouby rozpalte na ohni olej a opečte na něm zprudka kuře kůží dolů dozlatova a dokřupava (trvá to cca 5–8 minut), pak maso obraťte a opékejte z druhé strany ještě dalších 3–5 minut.

3 Mezitím si připravte omáčku. Do vyšší nádoby vlijte ohřáté mléko se 100 ml vody, přidejte stroužky česneku, lehce osolte svanetskou solí a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

4 Omáčku vlijte do pánve ke kuřeti, pánev vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10–12 minut, aby se maso dopeklo u kosti.

5 Podávejte posypané nasekanou hladkolistou petrželkou s čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
Na svanetskou sůl smíchejte 6 a 1/2 lžíce hrubé soli s kořením (2 lžíce mletého koriandru, 1 lžíce sušeného kopru, 1 lžíce pískavice modré, 1/2 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce sušeného mletého měsíčku a 1 lžíce mleté papriky), promíchejte a přidejte 100 g utřeného česneku. Získáte skleničku soli i k dalšímu použití.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit