Kynuté koláče

Kynuté koláče

Variace náplní jako na podnose, jen si vybrat! To jsou tradiční kynuté koláče. Vyberte si, na který máte chuť, nebo kterým chcete pohostit své okolí. S námi se vám to dozajista podaří!

Takhle vypadají opravdové poklady. Exkluzivně jsme získali generacemi prověřené recepty na nejslavnější české a moravské kynuté koláče. Pusťte se do pečení s námi. Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není.

Pozor na vyšší teplotu

  • Teplo mají kvasinky rády, proto by mělo mít mléko a rozehřáté máslo 40 °C, tedy jen nepatrně víc, než je teplota těla. Všechny ostatní přísady by měly mít pokojovou teplotu. 
  • Vše nad 55 °C je během kynutí špatně.

Nechte vzejít kvásek

  • Droždí smíchejte s vlažným mlékem, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny.
  • Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.

Máslo až nakonec!

  • K mouce, cukru a vejcím nejdříve přidejte vzešlý kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte máslo.
  • Kdybyste totiž začali tukem, mouka by se jím obalila a nepřijala by tekutinu. Těsto by ztěžklo a dobře by nevykynulo.

Předehřejte troubu

  • Po vytvarování nechte těsto na plechu ještě 15–30 minut kynout. Zásadně ho dávejte do předehřáté trouby, aby se proces kynutí teplem zastavil.
  • Koláč už tak nebude nežádoucím způsobem měnit svůj tvar – mohla by z něj totiž třeba vytéct náplň.

A teď se pusťte do pečení nejlepších kynutých koláčů.

Obchod Apetit