Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté koláče

Kynuté koláče

Variace náplní jako na podnose, jen si vybrat! To jsou tradiční kynuté koláče. Vyberte si, na který máte chuť, nebo kterým chcete pohostit své okolí. S námi se vám to dozajista podaří!

Takhle vypadají opravdové poklady. Exkluzivně jsme získali generacemi prověřené recepty na nejslavnější české a moravské kynuté koláče. Pusťte se do pečení s námi. Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není.

Pozor na vyšší teplotu

  • Teplo mají kvasinky rády, proto by mělo mít mléko a rozehřáté máslo 40 °C, tedy jen nepatrně víc, než je teplota těla. Všechny ostatní přísady by měly mít pokojovou teplotu.
  • Vše nad 55 °C je během kynutí špatně.

Nechte vzejít kvásek

  • Droždí smíchejte s vlažným mlékem, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny.
  • Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.

Máslo až nakonec!

  • K mouce, cukru a vejcím nejdříve přidejte vzešlý kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte máslo.
  • Kdybyste totiž začali tukem, mouka by se jím obalila a nepřijala by tekutinu. Těsto by ztěžklo a dobře by nevykynulo.

Předehřejte troubu

  • Po vytvarování nechte těsto na plechu ještě 15–30 minut kynout. Zásadně ho dávejte do předehřáté trouby, aby se proces kynutí teplem zastavil.
  • Koláč už tak nebude nežádoucím způsobem měnit svůj tvar – mohla by z něj totiž třeba vytéct náplň.

A teď se pusťte do pečení nejlepších kynutých koláčů.

Autor: jana.koprivova