Kynuté koláče
Variace náplní jako na podnose, jen si vybrat! To jsou tradiční kynuté koláče. Vyberte si, na který máte chuť, nebo kterým chcete pohostit své okolí. S námi se vám to dozajista podaří!
Takhle vypadají opravdové poklady. Exkluzivně jsme získali generacemi prověřené recepty na nejslavnější české a moravské kynuté koláče. Pusťte se do pečení s námi. Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není.
Pozor na vyšší teplotu
- Teplo mají kvasinky rády, proto by mělo mít mléko a rozehřáté máslo 40 °C, tedy jen nepatrně víc, než je teplota těla. Všechny ostatní přísady by měly mít pokojovou teplotu.
- Vše nad 55 °C je během kynutí špatně.
Nechte vzejít kvásek
- Droždí smíchejte s vlažným mlékem, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny.
- Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.
Máslo až nakonec!
- K mouce, cukru a vejcím nejdříve přidejte vzešlý kvásek a vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte máslo.
- Kdybyste totiž začali tukem, mouka by se jím obalila a nepřijala by tekutinu. Těsto by ztěžklo a dobře by nevykynulo.
Předehřejte troubu
- Po vytvarování nechte těsto na plechu ještě 15–30 minut kynout. Zásadně ho dávejte do předehřáté trouby, aby se proces kynutí teplem zastavil.
- Koláč už tak nebude nežádoucím způsobem měnit svůj tvar – mohla by z něj totiž třeba vytéct náplň.
A teď se pusťte do pečení nejlepších kynutých koláčů.