Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vykrajované svatební koláčky

Takhle dobré koláčky jsme snad ještě nejedli! Ať byly čerstvě vytažené z lednice, nebo zteplaly na slunci, chutnaly úžasně a i ti, co sladké nemilují, si je nakupovali po celých krabičkách!

 

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 4 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 35 g čerstvého droždí
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 100 g másla
    • 200 ml mléka
    • 400 g polohrubé mouky
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • 1 žloutek
    • 1 vejce
    • špetka soli

    NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

    • 3 polotučné tvarohy v alobalu
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 3 vejce
    • smetana ke šlehání na případné zjemnění

    NA MAKOVOU NÁPLŇ

    • 400 ml mléka
    • 200 g mletého máku
    • 50 g krupicového cukru
    • 2 lžíce rumu tuzemáku

    NA DOKONČENÍ

    • 150 g změklého másla
    • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru + další na obalení
    • trocha rumu tuzemáku

Příprava jídla

1 V míse smíchejte droždí s krupicovým a vanilkovým cukrem a nechte je rozpustit na kašičku. Máslo a mléko rozehřejte v rendlíčku tak, aby mléko bylo vlažné, ale máslo v něm rozpuštěné.
K droždí přidejte mouku, kypřicí prášek, žloutek, vejce a sůl a nakonec přilijte mléko s máslem. Vypracujte těsto a nechte je 15 minut odpočívat zakryté utěrkou.

2 Na tvarohovou náplň rozmixujte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. V případě potřeby směs zjemněte smetanou. Dejte do cukrářského sáčku.

3 Na makovou náplň svařte mléko, vsypte do něj mák a cukr a na mírném ohni vařte zhruba 10 minut, často míchejte, mák se připaluje. Na závěr vmíchejte 2 lžíce rumu.

Těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a tvořítkem vykrájejte kolečka o průměru cca 4 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nastříkejte na ně náplň. Pečte zhruba 10 minut při 200°C a nechte vychladnout.

5 Dokončete koláčky. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a trochou rumu do pěny. Máslovou pěnou potřete všechny koláčky (autorka receptu potírá příborovým nožem) a potom je obalte potřenou stranou v moučkovém cukru.

NĚCO NAVÍC
Ořechovou náplň připravíte úplně stejně jako makovou, jen místo máku použijete najemno nasekané nebo mleté ořechy. Jako náplň můžete použít i povidla, nejlépe domácí. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že těchhle koláčků není nikdy dost, ale pokud by vám přece jen zbyly, zamrazte je. Až vás bude honit mlsná, jako když najdete!

POZNÁMKA REDAKCE 
Těsto je poměrně řídké a práce s ním vyžaduje určitou pekařskou zkušenost. Ovšem všechnu práci vám vynahradí dokonalá nadýchanost a měkkost koláčků. Pokud se vám těsto bude zdát opravdu hodně řídké (záleží totiž i na použité mouce), můžete přidat trochu mouky, aby se vám s těstem pracovalo lépe. Výsledná textura koláčků ovšem bude trochu jiná.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Apetit dort z Lagarto Café

Silný vývar

BBQ omáčka s portským vínem a rozmarýnem

REKLAMA

Přidat komentář