0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vykrajované svatební koláčky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 4 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7976 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 860 g
Tuky 384 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle dobré koláčky jsme snad ještě nejedli! Ať byly čerstvě vytažené z lednice, nebo zteplaly na slunci, chutnaly úžasně a i ti, co sladké nemilují, si je nakupovali po celých krabičkách!

Suroviny

droždí čerstvé 35 g
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 ks
máslo 100 g
mléko 200 ml
mouka pšeničná polohrubá 400 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
žloutek 1 ks
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
Na tvarohovou náplň
polotučný, v alobalu
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 ks
vejce 3 ks
na případné zjemnění
Na makovou náplň
mléko 400 ml
mák celý 200 g
mletý
krupicový cukr 50 g
rum 2 PL
tuzemský
Na dokončení
máslo 150 g
změklé
moučkový cukr 2 PL
vrchovaté + na obalení
tuzemský

Postup

1

V míse smíchejte droždí s krupicovým a vanilkovým cukrem a nechte je rozpustit na kašičku. Máslo a mléko rozehřejte v rendlíčku tak, aby mléko bylo vlažné, ale máslo v něm rozpuštěné.

2

K droždí přidejte mouku, kypřicí prášek, žloutek, vejce a sůl a nakonec přilijte mléko s máslem. Vypracujte těsto a nechte je 15 minut odpočívat zakryté utěrkou.

3

Na tvarohovou náplň rozmixujte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. V případě potřeby směs zjemněte smetanou. Dejte do cukrářského sáčku.

4

Na makovou náplň svařte mléko, vsypte do něj mák a cukr a na mírném ohni vařte zhruba 10 minut, často míchejte, mák se připaluje. Na závěr vmíchejte 2 lžíce rumu.

5

Těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a tvořítkem vykrájejte kolečka o průměru cca 4 cm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a nastříkejte na ně náplň.

6

Pečte zhruba 10 minut při 200°C a nechte vychladnout.

7

Dokončete koláčky. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a trochou rumu do pěny. Máslovou pěnou potřete všechny koláčky (autorka receptu potírá příborovým nožem) a potom je obalte potřenou stranou v moučkovém cukru.

NĚCO NAVÍC
Ořechovou náplň připravíte úplně stejně jako makovou, jen místo máku použijete najemno nasekané nebo mleté ořechy. Jako náplň můžete použít i povidla, nejlépe domácí. Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že těchhle koláčků není nikdy dost, ale pokud by vám přece jen zbyly, zamrazte je. Až vás bude honit mlsná, jako když najdete!

POZNÁMKA REDAKCE 
Těsto je poměrně řídké a práce s ním vyžaduje určitou pekařskou zkušenost. Ovšem všechnu práci vám vynahradí dokonalá nadýchanost a měkkost koláčků. Pokud se vám těsto bude zdát opravdu hodně řídké (záleží totiž i na použité mouce), můžete přidat trochu mouky, aby se vám s těstem pracovalo lépe. Výsledná textura koláčků ovšem bude trochu jiná.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...