Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (141)
Do hodiny Pro zkušené Na 1 kg koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7141 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 565 g
Tuky 476 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvůli svatebním koláčkům od Jiřiny Maleňákové bychom se vdávaly pořád! Vázané, kulaté, se čtyřmi druhy náplní... Jiřina je peče doma v panelákové kuchyni, zatím jen pro přátele a jejich přátele, ale doufá, že se to brzy změní.

Související recepty

Brynzovník

„Dětství mám navždy spojené s babiččinými sl...

Raw brownies

Míšu Bratrychovou zvolili návštěvníci 4. Apetit pi...

Suroviny

Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 2 PL
mléko 3
mouka pšeničná polohrubá 450 g
máslo 250 g
změklé
žloutek 4 ks
Na dokončení
máslo 150 g
rozehřáté, plus na plech
2 PL
tuzemák
moučkový cukr 150 g
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň

1 Droždí rozdrobte do mísy, zasypte cukrem a nechte 2 minuty odpočinout. Potom přilijte mléko a vše důkladně rozmíchejte. Přidejte vejce, máslo, mouku a krátce zpracujte v robotu, aby se suroviny propojily. Těsto přemístěte na pracovní plochu (můžete si ji trochu pomoučnit) a rychle zpracujte rukama.

2 Troubu rozehřejte na 175 °C. Hotové těsto vyválejte na 5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 3 cm. Doprostřed každého dejte libovolnou náplň a rohy stiskněte k sobě.

3 Koláčky skládejte na tukem vymazaný plech a pečte je v rozehřáté troubě pár minut. Jakmile spodek koláčků zrůžoví, jsou hotové. Po vyndání z trouby je máčejte v rozehřátém másle s rumem a po mírném vychladnutí obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovou dření.

ČTYŘI NÁPLNĚ DO KOLÁČKŮ

  • POVIDLOVÁ Smíchejte 200 g povidel se 2 lžícemi tuzemáku, oslaďte 2 lžícemi moučkového cukru a podle potřeby zahustěte perníkem na strouhání. Pokud je náplň naopak příliš hustá, rozřeďte ji tuzemákem, vodou nebo citronovou šťávou.
  • TVAROHOVÁ Smíchejte 150 g polotučného tvarohu s 1 žloutkem (viz Něco navíc), šťávou z 1/2 citronu a 3 lžícemi moučkového cukru a směs vyšlehejte. 
  • OŘECHOVÁ 150 g mletých vlašských ořechů přelijte 200 ml horkého mléka. Přidejte 80 g moučkového cukru a 40 g másla, změklého. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte mletými piškoty.
  • MAKOVÁ V rendlíku smíchejte 150 g mletého máku s 200 ml mléka a 2 lžícemi moučkového cukru. Směs vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Nechte vychladnout a pak přidejte 2 lžíce mletých mandlí a podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem na strouhání.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud chcete mít kulaté koláčky, vyválejte těsto na 7–8mm plát a vykrajujte kolečka vykrajovátkem nebo panákovou skleničkou. Obrácenou panákovou skleničkou udělejte v každém malý důlek a plňte náplněmi. Důležité je pracovat opravdu rychle, těsto nesmí začít kynout!
  • Pokud místo žloutku použijete do tvarohové náplně 1–2 lžíce vanilkového pudinku (podle tekutosti tvarohu), náplň bude jemnější a při pečení nebude vytékat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit