3.7 / 5. Počet hodnocení: 147
Do hodiny Pro zkušené Na 1 kg koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7141 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 565 g
Tuky 476 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvůli svatebním koláčkům od Jiřiny Maleňákové bychom se vdávaly pořád! Vázané, kulaté, se čtyřmi druhy náplní... Jiřina je peče doma v panelákové kuchyni, zatím jen pro přátele a jejich přátele, ale doufá, že se to brzy změní.

Suroviny

Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 2 PL
mléko 3
mouka pšeničná polohrubá 450 g
máslo 250 g
změklé
žloutek 4 ks
Na dokončení
máslo 150 g
rozehřáté, plus na plech
2 PL
tuzemák
moučkový cukr 150 g
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá dřeň

1 Droždí rozdrobte do mísy, zasypte cukrem a nechte 2 minuty odpočinout. Potom přilijte mléko a vše důkladně rozmíchejte. Přidejte vejce, máslo, mouku a krátce zpracujte v robotu, aby se suroviny propojily. Těsto přemístěte na pracovní plochu (můžete si ji trochu pomoučnit) a rychle zpracujte rukama.

2 Troubu rozehřejte na 175 °C. Hotové těsto vyválejte na 5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 3 cm. Doprostřed každého dejte libovolnou náplň a rohy stiskněte k sobě.

3 Koláčky skládejte na tukem vymazaný plech a pečte je v rozehřáté troubě pár minut. Jakmile spodek koláčků zrůžoví, jsou hotové. Po vyndání z trouby je máčejte v rozehřátém másle s rumem a po mírném vychladnutí obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovou dření.

ČTYŘI NÁPLNĚ DO KOLÁČKŮ

  • POVIDLOVÁ Smíchejte 200 g povidel se 2 lžícemi tuzemáku, oslaďte 2 lžícemi moučkového cukru a podle potřeby zahustěte perníkem na strouhání. Pokud je náplň naopak příliš hustá, rozřeďte ji tuzemákem, vodou nebo citronovou šťávou.
  • TVAROHOVÁ Smíchejte 150 g polotučného tvarohu s 1 žloutkem (viz Něco navíc), šťávou z 1/2 citronu a 3 lžícemi moučkového cukru a směs vyšlehejte. 
  • OŘECHOVÁ 150 g mletých vlašských ořechů přelijte 200 ml horkého mléka. Přidejte 80 g moučkového cukru a 40 g másla, změklého. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte mletými piškoty.
  • MAKOVÁ V rendlíku smíchejte 150 g mletého máku s 200 ml mléka a 2 lžícemi moučkového cukru. Směs vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Nechte vychladnout a pak přidejte 2 lžíce mletých mandlí a podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem na strouhání.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud chcete mít kulaté koláčky, vyválejte těsto na 7–8mm plát a vykrajujte kolečka vykrajovátkem nebo panákovou skleničkou. Obrácenou panákovou skleničkou udělejte v každém malý důlek a plňte náplněmi. Důležité je pracovat opravdu rychle, těsto nesmí začít kynout!
  • Pokud místo žloutku použijete do tvarohové náplně 1–2 lžíce vanilkového pudinku (podle tekutosti tvarohu), náplň bude jemnější a při pečení nebude vytékat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit