Kvůli svatebním koláčkům od Jiřiny Maleňákové bychom se vdávaly pořád! Vázané, kulaté, se čtyřmi druhy náplní a bez kynutí. Jiřina je peče doma v panelákové kuchyni, zatím jen pro přátele a jejich přátele, ale doufá, že se to brzy změní. Luxusní svatební koláčky nesmí chybět na zádné veselce!
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do mísy, zasypte cukrem a nechte 2 minuty odpočinout.
Potom přilijte mléko a vše důkladně rozmíchejte. Přidejte vejce, máslo, mouku a krátce zpracujte v robotu, aby se suroviny propojily.
Těsto přemístěte na pracovní plochu (můžete si ji trochu pomoučnit) a rychle zpracujte rukama.
Troubu rozehřejte na 175 °C.
Hotové těsto vyválejte na 5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 3 cm.
Doprostřed každého dejte libovolnou náplň a rohy stiskněte k sobě.
Koláčky skládejte na tukem vymazaný plech a pečte je v rozehřáté troubě pár minut. Jakmile spodek koláčků zrůžoví, jsou hotové.
Po vyndání z trouby je máčejte v rozehřátém másle s rumem a po mírném vychladnutí obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovou dření.
ČTYŘI NÁPLNĚ DO KOLÁČKŮ
- POVIDLOVÁ Smíchejte 200 g povidel se 2 lžícemi tuzemáku, oslaďte 2 lžícemi moučkového cukru a podle potřeby zahustěte perníkem na strouhání. Pokud je náplň naopak příliš hustá, rozřeďte ji tuzemákem, vodou nebo citronovou šťávou.
- TVAROHOVÁ Smíchejte 150 g polotučného tvarohu s 1 žloutkem (viz Něco navíc), šťávou z 1/2 citronu a 3 lžícemi moučkového cukru a směs vyšlehejte.
- OŘECHOVÁ 150 g mletých vlašských ořechů přelijte 200 ml horkého mléka. Přidejte 80 g moučkového cukru a 40 g másla, změklého. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte mletými piškoty.
- MAKOVÁ V rendlíku smíchejte 150 g mletého máku s 200 ml mléka a 2 lžícemi moučkového cukru. Směs vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Nechte vychladnout a pak přidejte 2 lžíce mletých mandlí a podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem na strouhání.
NĚCO NAVÍC
- Pokud chcete mít kulaté koláčky, vyválejte těsto na 7–8mm plát a vykrajujte kolečka vykrajovátkem nebo panákovou skleničkou. Obrácenou panákovou skleničkou udělejte v každém malý důlek a plňte náplněmi. Důležité je pracovat opravdu rychle, těsto nesmí začít kynout!
- Pokud místo žloutku použijete do tvarohové náplně 1–2 lžíce vanilkového pudinku (podle tekutosti tvarohu), náplň bude jemnější a při pečení nebude vytékat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče (10 receptů )
- Inspirujte se našimi svatebními dorty a dezerty nebo si je na svatbu upečte sami(21 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )