0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svatební koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 199
Do hodiny Pro zkušené Na 1 kg koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7283 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 570 g
Tuky 478 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kvůli svatebním koláčkům od Jiřiny Maleňákové bychom se vdávaly pořád! Vázané, kulaté, se čtyřmi druhy náplní... Jiřina je peče doma v panelákové kuchyni, zatím jen pro přátele a jejich přátele, ale doufá, že se to brzy změní.

Suroviny

Na těsto
droždí 30 g
krupicový cukr 2 PL
mléko 4
mouka pšeničná polohrubá 450 g
máslo 250 g
změklé
žloutek 4 ks
nebo 2 celá vejce
Na dokončení
máslo 150 g
rozehřáté, + na vymazání
rum 3 PL
tuzemák
moučkový cukr 150 g
vanilkový lusk 1 ks

Postup

1

Droždí rozdrobte do mísy, zasypte cukrem a nechte 2 minuty odpočinout.

2

Potom přilijte mléko a vše důkladně rozmíchejte. Přidejte vejce, máslo, mouku a krátce zpracujte v robotu, aby se suroviny propojily.

3

Těsto přemístěte na pracovní plochu (můžete si ji trochu pomoučnit) a rychle zpracujte rukama.

4

Troubu rozehřejte na 175 °C.

5

Hotové těsto vyválejte na 5 mm silný plát a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 3 cm.

6

Doprostřed každého dejte libovolnou náplň a rohy stiskněte k sobě.

7

Koláčky skládejte na tukem vymazaný plech a pečte je v rozehřáté troubě pár minut. Jakmile spodek koláčků zrůžoví, jsou hotové.

8

Po vyndání z trouby je máčejte v rozehřátém másle s rumem a po mírném vychladnutí obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovou dření.

ČTYŘI NÁPLNĚ DO KOLÁČKŮ

  • POVIDLOVÁ Smíchejte 200 g povidel se 2 lžícemi tuzemáku, oslaďte 2 lžícemi moučkového cukru a podle potřeby zahustěte perníkem na strouhání. Pokud je náplň naopak příliš hustá, rozřeďte ji tuzemákem, vodou nebo citronovou šťávou.
  • TVAROHOVÁ Smíchejte 150 g polotučného tvarohu s 1 žloutkem (viz Něco navíc), šťávou z 1/2 citronu a 3 lžícemi moučkového cukru a směs vyšlehejte. 
  • OŘECHOVÁ 150 g mletých vlašských ořechů přelijte 200 ml horkého mléka. Přidejte 80 g moučkového cukru a 40 g másla, změklého. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte mletými piškoty.
  • MAKOVÁ V rendlíku smíchejte 150 g mletého máku s 200 ml mléka a 2 lžícemi moučkového cukru. Směs vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Nechte vychladnout a pak přidejte 2 lžíce mletých mandlí a podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem na strouhání.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud chcete mít kulaté koláčky, vyválejte těsto na 7–8mm plát a vykrajujte kolečka vykrajovátkem nebo panákovou skleničkou. Obrácenou panákovou skleničkou udělejte v každém malý důlek a plňte náplněmi. Důležité je pracovat opravdu rychle, těsto nesmí začít kynout!
  • Pokud místo žloutku použijete do tvarohové náplně 1–2 lžíce vanilkového pudinku (podle tekutosti tvarohu), náplň bude jemnější a při pečení nebude vytékat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit