Hodnocení receptu
Průměr: 4 (41)
Více než hodinu Snadné na 4-5 plechů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11583 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 1223 g
Tuky 590 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší pohoštění pro svatební hosty!

Suroviny

náplň
mouka pšeničná hladká 500 g
moučkový cukr 50 g
droždí sušené 7 g
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
na potření
citronová kůra
z 1 biocitronu
vanilkový extrakt 1 ČL
mléko 100 ml
rum 25 ml
tuzemák
máslo 250 g
rozinky
na ozdobení
mandle
na ozdobení
Na drobenku
krupicový cukr 80 g
máslo 80 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
Na máslovo-rumovou lázeň
máslo 240 g
rum 250 ml
tuzemák
Na obalení
moučkový cukr 500 g
vanilkový cukr 2 bal

1 Mouku vsypte do mísy, přidejte cukr a droždí, promíchejte a zapracujte žloutky, kůru, vanilkovou esenci, mléko, rum a změklé máslo. Těsto bude zpočátku dost řídké a lepivé, ale nechte ho asi 10 minut stát, zhoustne a bude se s ním krásně pracovat.

2 Těsto hned vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru 2,5 cm. Rozmístěte je na plech, prstem do každého udělejte důlek na náplň a potřete je rozšlehaným vejcem.

3 Náplně dejte do cukrářského sáčku (nebo do pevného plastového sáčku s ustřiženým rohem) a plňte koláčky. Náplň by měla tvořit 50 % hmotnosti koláčků, u tvarohových i více, tak jí nešetřete. Pak přitiskněte drobenku.

4 Pečte dozlatova cca 7 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Koláčky nechte vychladnout a máčejte je v másle svařeném s rumem (nejlépe to jde v cedníku nebo odpěňovačkou). Nechte asi 20 minut stát a pak obalujte v moučkovém cukru.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

VYBERTE SI NÁPLŇ

MAKOVÁ NÁPLŇ
Svařte 100 ml mléka s lžící medu, lžící tuzemáku, 2 lžícemi moučkového cukru, lžičkou skořice a špetkou mletého hřebíčku. Přidejte 100 g mletého máku a 2 minuty za stálého míchání na mírném plameni vařte. Přidejte 1–2 lžíce mletých piškotů (náplň zahustí a nebude vám z koláčků utíkat). Makové koláčky zdobte mandličkami.

POVIDLOVÁ NÁPLŇ
200 g švestkových povidel zahřejte, přidejte lžíci tuzemáku, lžičku mleté skořice a cca 3 lžíce mletých dětských piškotů či mletého perníku na strouhání. Cílem je hustá pevná náplň, povidla mívají tendenci vytéct.

OŘECHOVÁ NÁPLŇ
Svařte 100 ml mléka, lžíci tuzemáku, lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, lžíci moučkového cukru a lžičku mleté skořice. Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku vařte, až začne směs houstnout. Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů.

JABLKOVÁ NÁPLŇ
3 větší neoloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce, zasypte lžící cukru, přidejte lžičku mleté skořice, trochu strouhané citronové kůry, lžičku citronové šťávy, 2 lžíce vody, vše přiveďte k varu a asi 15 minut vařte do úplného změknutí. Nahrubo rozmixujte a zahustěte 2–3 lžícemi mletých dětských piškotů.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ
250 g tučného tvarohu (v kostce) zalijte 20 g rozpuštěného másla, přidejte 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo lžičku vanilkové esence, strouhanou kůru z 1/2 biocitronu a vyšlehejte (směs by měla být tuhá!). Případně trochu doslaďte (myslete ale na to, že koláčky se ještě budou obalovat v cukru) a vmíchejte 1/2 sáčku vanilkového pudinku nebo stejné množství kukuřičného škrobu. Koláčky zdobte rozinkami naloženými nebo krátce povařenými v rumu tuzemáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit