Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10981 kcal
Bílkoviny 146 g
Cukr 1222 g
Tuky 590 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nejlepší pohoštění pro svatební hosty!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
moučkový cukr 50 g
1
sušené droždí 7 g
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
na potření
citronová kůra
z 1 biocitronu
vanilkový extrakt 1 ČL
mléko 100 ml
25 ml
rum tuzemák
máslo 250 g
náplň
rozinky
na ozdobení
mandle
na ozdobení
Na drobenku
krupicový cukr 80 g
máslo 80 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
Na máslovorumovou lázeň
máslo 240 g
250 ml
rum tuzemák
Na obal
moučkový cukr 500 g
vanilkový cukr 2

1 Mouku vsypte do mísy, přidejte cukr a droždí, promíchejte a zapracujte žloutky, kůru, vanilkovou esenci, mléko, rum a změklé máslo. Těsto bude zpočátku dost řídké a lepivé, ale nechte ho asi 10 minut stát, zhoustne a bude se s ním krásně pracovat.

2 Těsto hned vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru 2,5 cm. Rozmístěte je na plech, prstem do každého udělejte důlek na náplň a potřete je rozšlehaným vejcem.

3 Náplně dejte do cukrářského sáčku (nebo do pevného plastového sáčku s ustřiženým rohem) a plňte koláčky. Náplň by měla tvořit 50 % hmotnosti koláčků, u tvarohových i více, tak jí nešetřete. Pak přitiskněte drobenku.

4 Pečte dozlatova cca 7 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Koláčky nechte vychladnout a máčejte je v másle svařeném s rumem (nejlépe to jde v cedníku nebo odpěňovačkou). Nechte asi 20 minut stát a pak obalujte v moučkovém cukru.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

VYBERTE SI NÁPLŇ

MAKOVÁ NÁPLŇ
Svařte 100 ml mléka s lžící medu, lžící tuzemáku, 2 lžícemi moučkového cukru, lžičkou skořice a špetkou mletého hřebíčku. Přidejte 100 g mletého máku a 2 minuty za stálého míchání na mírném plameni vařte. Přidejte 1–2 lžíce mletých piškotů (náplň zahustí a nebude vám z koláčků utíkat). Makové koláčky zdobte mandličkami.

POVIDLOVÁ NÁPLŇ
200 g švestkových povidel zahřejte, přidejte lžíci tuzemáku, lžičku mleté skořice a cca 3 lžíce mletých dětských piškotů či mletého perníku na strouhání. Cílem je hustá pevná náplň, povidla mívají tendenci vytéct.

OŘECHOVÁ NÁPLŇ
Svařte 100 ml mléka, lžíci tuzemáku, lžíci meruňkové zavařeniny bez kousků, lžíci moučkového cukru a lžičku mleté skořice. Přidejte 100 g nahrubo mletých opražených vlašských ořechů, chvilku vařte, až začne směs houstnout. Přidejte cca 2 lžíce mletých dětských piškotů.

JABLKOVÁ NÁPLŇ
3 větší neoloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce, zasypte lžící cukru, přidejte lžičku mleté skořice, trochu strouhané citronové kůry, lžičku citronové šťávy, 2 lžíce vody, vše přiveďte k varu a asi 15 minut vařte do úplného změknutí. Nahrubo rozmixujte a zahustěte 2–3 lžícemi mletých dětských piškotů.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ
250 g tučného tvarohu (v kostce) zalijte 20 g rozpuštěného másla, přidejte 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo lžičku vanilkové esence, strouhanou kůru z 1/2 biocitronu a vyšlehejte (směs by měla být tuhá!). Případně trochu doslaďte (myslete ale na to, že koláčky se ještě budou obalovat v cukru) a vmíchejte 1/2 sáčku vanilkového pudinku nebo stejné množství kukuřičného škrobu. Koláčky zdobte rozinkami naloženými nebo krátce povařenými v rumu tuzemáku.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit