Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne alespoň natolik, abyste si nespálili jazyk. Litý kynutý koláč s ovocem a drobenkou je klasika, která neomrzí.
Suroviny
Postup
Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte řidší těsto (aby se dalo vylít na plech); podle potřeby těsto ještě nařeďte trochou mléka. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvoj- až ztrojnásobilo svůj objem.
Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.
Smíchejte suroviny na drobenku. Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut.
NĚCO NAVÍC
Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče (10 receptů )
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 15 tipů na svatomartinské husí hody (15 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
Komentáře
Super jednoduchý recept pre všetkých, ktorí sa boja kysnutého cesta. Po vyliatí na plech sa môže zdať, že je cesta veľmi málo, ale krásne podkysne a je ho presne toľko, koľko treba. :)
Dělala jsem ho mnohokrát s rúzným ovocem i obměnami. Místo másla jde použít sádlo, pro lidi co nemůžou laktózu jsem místo mléka dala rýžový nápoj a do drobenky kokosový olej a vždy byl koláč skvělý.
Koláč jsem v létě dělala často,lze použit i odkapané zavařené ovoce(ananas.meruňky,brosskve a pod.)Na přípravě není co pokazit-doporučuji i nezkušeným mladým ženam.