Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Litý kynutý koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 220
Do 90 minut Snadné na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3771 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 435 g
Tuky 187 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejjednodušší kynutý koláč, který známe. Jediné, co potřebujete, je čas: než koláč vykyne, než se upeče a než vychladne alespoň natolik, abyste si nespálili jazyk. Litý kynutý koláč s ovocem a drobenkou je klasika, která neomrzí.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
rozpuštěné
sůl 1 špetka
ovoce
dle sezony, např. švestky
Na marcipánovou drobenku
mouka pšeničná hrubá 80 g

Postup

1

Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek.

2

Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte řidší těsto (aby se dalo vylít na plech); podle potřeby těsto ještě nařeďte trochou mléka. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvoj- až ztrojnásobilo svůj objem.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

4

Smíchejte suroviny na drobenku. Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

13.10.2018 12:08

Super jednoduchý recept pre všetkých, ktorí sa boja kysnutého cesta. Po vyliatí na plech sa môže zdať, že je cesta veľmi málo, ale krásne podkysne a je ho presne toľko, koľko treba. :)

22.07.2018 10:44

Dělala jsem ho mnohokrát s rúzným ovocem i obměnami. Místo másla jde použít sádlo, pro lidi co nemůžou laktózu jsem místo mléka dala rýžový nápoj a do drobenky kokosový olej a vždy byl koláč skvělý.

04.11.2014 09:50

Koláč jsem v létě dělala často,lze použit i odkapané zavařené ovoce(ananas.meruňky,brosskve a pod.)Na přípravě není co pokazit-doporučuji i nezkušeným mladým ženam.

Apetit magazín