Borůvkové koláče

Borůvkové koláče

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7630 kcal
Bílkoviny 173 g
Cukr 908 g
Tuky 338 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Horké rumové máslo a vtipné mandlové zdobení udělají ze skvělých koláčů božské – ochutnejte!

Suroviny

NA TĚSTO
droždí čerstvé 35 g
250 ml
plnotučné mléko vlažného
krupicový cukr 75 g
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
sůl 5 g
máslo 115 g
rozpuštěného
žloutek 2 ks
+ 1 žloutek na potření
citron 0.5 ks
kůra, nastrouhaná najemno
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň
mandle loupané 150 g
(na ozdobení okrajů), asi na hodinu namočených do mléka
NA NÁPLŇ
borůvky 1 l
krupicový cukr 3 PL
nebo podle chuti
máslo 100 g
změklého
krupicový cukr 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g

1 Droždí rozdrobte do části vlažného mléka s trochou cukru a mouky a nechte ho vzejít (na povrchu by se měly objevit drobné bublinky až jemná pěna). Pak ho vlijte do mouky prosáté se solí, přidejte zbylé mléko a cukr, pak máslo, 2 žloutky, citronovou kůru a vanilkovou dřeň, propracujte.

2 Těsto hněťte na lehce pomoučněné ploše prsty i dlaněmi, až bude hladké, jemné a vláčné. Také by se nemělo lepit k pracovní ploše.

3 Na jednotlivé koláče o průměru zhruba 20 cm oddělujte z těsta bochánky o váze zhruba 100–150 g. Lehce je poplácávejte a otáčejte s nimi na pracovní ploše proti směru hodinových ručiček – tímto profi trikem získají mimořádnou tvárnost.

4 Plech vyložte pečicím papírem a vytlačováním a vymačkáváním prsty na něm z bochánků utvořte nepříliš silné kulaté placky, které mají tak o půl centimetru vyšší okraj. (Teď je můžete i zamrazit.) Okraje potřete rozšlehaným žloutkem; nejlíp to jde běžným štětcem.

5 Na drobenku prsty promněte máslo, cukr a hrubou mouku.

6 Koláče naplňte borůvkami (podle chuti je můžete smíchat s cukrem) a posypte drobenkou. Okraje poklaďte mandlemi a nechte 15–30 minut kynout, záleží na teplotě v místnosti a velikosti koláče. Mezitím předehřejte troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C.

7 Pečte zhruba 15 minut, aby byly okraje pěkně zlaté. Mezitím rozehřejte máslo, jímž budete koláč potírat, a smíchejte je s rumem. Ještě horké koláče pak zakapejte a potřete voňavým máslem (většina alkoholu se teplem vypaří, nicméně jestli chcete, nahraďte rum ovocnou šťávou) a podle chuti pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit