Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Borůvkové koláče

Horké rumové máslo a vtipné mandlové zdobení udělají ze skvělých koláčů božské – ochutnejte!

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 5 koláčů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT15M
Pečení 0:15
Koláč

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 35 g čerstvého droždí
    • 250 ml plnotučného mléka, vlažného
    • 75 g krupicového cukru
    • 500 g hladké mouky + na podsypání
    • 5 g soli
    • 115 g másla, rozpuštěného
    • 2 žloutky + 1 žloutek na potření
    • kůra z 1/2 citronu, nastrouhaná najemno
    • dřeň z 1/2 vanilkového lusku
    • 150 g loupaných mandlí (na ozdobení okrajů), asi na hodinu namočených do mléka

    NA NÁPLŇ

    • 1 litr borůvek + 3 lžíce krupicového cukru nebo podle chuti

    NA DROBENKU

    • 100 g másla, změklého
    • 200 g krupicového cukru
    • 200 g hrubé mouky

    NA DOKONČENÍ

    • 100 g másla + několik lžic rumu
    • moučkový cukr na poprášení (nemusí být)

Příprava jídla

1 Droždí rozdrobte do části vlažného mléka s trochou cukru a mouky a nechte ho vzejít (na povrchu by se měly objevit drobné bublinky až jemná pěna). Pak ho vlijte do mouky prosáté se solí, přidejte zbylé mléko a cukr, pak máslo, 2 žloutky, citronovou kůru a vanilkovou dřeň, propracujte.

2 Těsto hněťte na lehce pomoučněné ploše prsty i dlaněmi, až bude hladké, jemné a vláčné. Také by se nemělo lepit k pracovní ploše.

3 Na jednotlivé koláče o průměru zhruba 20 cm oddělujte z těsta bochánky o váze zhruba 100–150 g. Lehce je poplácávejte a otáčejte s nimi na pracovní ploše proti směru hodinových ručiček – tímto profi trikem získají mimořádnou tvárnost.

4 Plech vyložte pečicím papírem a vytlačováním a vymačkáváním prsty na něm z bochánků utvořte nepříliš silné kulaté placky, které mají tak o půl centimetru vyšší okraj. (Teď je můžete i zamrazit.) Okraje potřete rozšlehaným žloutkem; nejlíp to jde běžným štětcem.

5 Na drobenku prsty promněte máslo, cukr a hrubou mouku.

6 Koláče naplňte borůvkami (podle chuti je můžete smíchat s cukrem) a posypte drobenkou. Okraje poklaďte mandlemi a nechte 15–30 minut kynout, záleží na teplotě v místnosti a velikosti koláče. Mezitím předehřejte troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C.

7 Pečte zhruba 15 minut, aby byly okraje pěkně zlaté. Mezitím rozehřejte máslo, jímž budete koláč potírat, a smíchejte je s rumem. Ještě horké koláče pak zakapejte a potřete voňavým máslem (většina alkoholu se teplem vypaří, nicméně jestli chcete, nahraďte rum ovocnou šťávou) a podle chuti pocukrujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Přidat komentář