Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 51
Více než hodinu Snadné Na cca 5 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8832 kcal
Bílkoviny 198 g
Sacharidy 919 g
Tuky 457 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké rumové máslo a vtipné mandlové zdobení udělají ze skvělých koláčů božské – ochutnejte! Kynuté borůvkové koláče s drobenkou chutnají jak od babičky a mandlové zdobení z nich vytvoří téměř umělecké dílo.

Suroviny

NA TĚSTO
droždí čerstvé 35 g
mléko 250 ml
plnotučné, vlažné
+ na podsypání
sůl 5 g
máslo 115 g
rozpuštěné
2 do těsta + 1 na potření
nastrouhaná najemno z 1/2 citronu
dřeň vyškábnutá
asi na hodinu namočení do mléka, na ozdobení okrajů
NA NÁPLŇ
nebo podle chuti
Na drobenku
máslo 100 g
změklého
mouka pšeničná hrubá 200 g
Na dokončení
máslo 100 g
několik lžic
na poprášení (nemusí být)

Postup

1

Droždí rozdrobte do části vlažného mléka s trochou cukru a mouky a nechte ho vzejít (na povrchu by se měly objevit drobné bublinky až jemná pěna). Pak ho vlijte do mouky prosáté se solí, přidejte zbylé mléko a cukr, pak máslo, 2 žloutky, citronovou kůru a vanilkovou dřeň, propracujte.

2

Těsto hněťte na lehce pomoučněné ploše prsty i dlaněmi, až bude hladké, jemné a vláčné. Také by se nemělo lepit k pracovní ploše.

3

Na jednotlivé koláče o průměru zhruba 20 cm oddělujte z těsta bochánky o váze zhruba 100–150 g. Lehce je poplácávejte a otáčejte s nimi na pracovní ploše proti směru hodinových ručiček – tímto profi trikem získají mimořádnou tvárnost.

4

Plech vyložte pečicím papírem a vytlačováním a vymačkáváním prsty na něm z bochánků utvořte nepříliš silné kulaté placky, které mají tak o půl centimetru vyšší okraj. (Teď je můžete i zamrazit.) Okraje potřete rozšlehaným žloutkem; nejlíp to jde běžným štětcem.

5

Na drobenku prsty promněte máslo, cukr a hrubou mouku.

6

Koláče naplňte borůvkami (podle chuti je můžete smíchat s cukrem) a posypte drobenkou. Okraje poklaďte mandlemi a nechte 15–30 minut kynout, záleží na teplotě v místnosti a velikosti koláče. Mezitím předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

7

Pečte zhruba 15 minut, aby byly okraje pěkně zlaté. Mezitím rozehřejte máslo, jímž budete koláč potírat, a smíchejte je s rumem. Ještě horké koláče pak zakapejte a potřete voňavým máslem (většina alkoholu se teplem vypaří, nicméně jestli chcete, nahraďte rum ovocnou šťávou) a podle chuti pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín