Horké rumové máslo a vtipné mandlové zdobení udělají ze skvělých koláčů božské – ochutnejte!
Suroviny
1 Droždí rozdrobte do části vlažného mléka s trochou cukru a mouky a nechte ho vzejít (na povrchu by se měly objevit drobné bublinky až jemná pěna). Pak ho vlijte do mouky prosáté se solí, přidejte zbylé mléko a cukr, pak máslo, 2 žloutky, citronovou kůru a vanilkovou dřeň, propracujte.
2 Těsto hněťte na lehce pomoučněné ploše prsty i dlaněmi, až bude hladké, jemné a vláčné. Také by se nemělo lepit k pracovní ploše.
3 Na jednotlivé koláče o průměru zhruba 20 cm oddělujte z těsta bochánky o váze zhruba 100–150 g. Lehce je poplácávejte a otáčejte s nimi na pracovní ploše proti směru hodinových ručiček – tímto profi trikem získají mimořádnou tvárnost.
4 Plech vyložte pečicím papírem a vytlačováním a vymačkáváním prsty na něm z bochánků utvořte nepříliš silné kulaté placky, které mají tak o půl centimetru vyšší okraj. (Teď je můžete i zamrazit.) Okraje potřete rozšlehaným žloutkem; nejlíp to jde běžným štětcem.
5 Na drobenku prsty promněte máslo, cukr a hrubou mouku.
6 Koláče naplňte borůvkami (podle chuti je můžete smíchat s cukrem) a posypte drobenkou. Okraje poklaďte mandlemi a nechte 15–30 minut kynout, záleží na teplotě v místnosti a velikosti koláče. Mezitím předehřejte troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C.
7 Pečte zhruba 15 minut, aby byly okraje pěkně zlaté. Mezitím rozehřejte máslo, jímž budete koláč potírat, a smíchejte je s rumem. Ještě horké koláče pak zakapejte a potřete voňavým máslem (většina alkoholu se teplem vypaří, nicméně jestli chcete, nahraďte rum ovocnou šťávou) a podle chuti pocukrujte.