Upečte si vlastní croissant, surovin stačí málo
Zatoužili jste někdy najít dokonalý recept a připravit si vlastní máslový croissant? My rozhodně ano! Ačkoli se to nezdá, připravit těsto na croissant není raketová věda. Vlastnoruční voňavý croissant můžete rovnou upéct třeba s párkem či nutelou nebo pudinkem, po upečení jej obložit jako sendvič nebo se do něj zakousnout u hrnku kávy. Možností je spousty, s námi svedete všechny!
Na croissant potřebujete jen pár surovin, zato příprava těsta je poměrně časově náročná disciplína. Lepek totiž potřebuje dost času, aby se uvolnil. Jen díky němu budou croissanty krásně nadýchané a křupavé.
- Dobrá zpráva je, že když už se do nich pustíte a připravíte jich hromadu, můžete syrové nebo upečené croissanty zamrazit. Budete je tak mít připravené na dny, kdy nemáte čas na zdlouhavou přípravu, ale chcete si u snídaně pochutnat na křupavém francouzském pečivu.
Jak připravit croissant?
- Nejprve se z vody, mouky, vajec, droždí, soli a cukru uhněte těsto. Vypracované těsto by mělo být pevné a kompaktní. Když ho natáhnete, nesmí se trhat.
- Těsto pak po krátkém odpočinku v kuchyni uložte do lednice do druhého dne. Odležené těsto rozválejte na plát, stejně tak máslo, které by mělo tvořit čtvrtinu váhy těsta. Na plát těsta položte plát másla, těsto přeložte jako psaníčko. Pak už přichází na řadu další a další překládání a vyvalování. Z hotového těsta se vyválí tenký plát, z něj se vykrájejí protažené trojúhelníky, které připomínají Eiffelovku. Těsto srolujte od přepony a nechte ještě chvíli kynot.
- Po vykynutí pečte 10 minut při 200 °C. Hotové croissanty jsou uvnitř vláčné a na povrchu křupavé.
Zdroj informací: Apetit