Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Otec cronutu Dominique Ansel: Cukrářská superstar, která boří stereotypy

cronuty
ZDROJ: Olya Kobruseva / Pexels
sdílet:

Cukrářský alchymista! Tak mnozí nazývají Dominiqua Ansela. Aby se mu podařilo vykouzlit ty nejkřehčí dezerty, hodně experimentoval. A při jednom takovém pokusu se zrodil legendární cronut! Hybrid mezi croissantem a donutem. Tenhle francouzský cukrář není ale zdaleka zajímavý jen cronutem, přesvědčte se sami!

Když devatenáctiiletý Ansel v roce 1996 ukončil povinnou vojenskou službu ve Francouzské Guyaně, kde mimo jiné učil místní obyvatele vařit, vrátil se do Francie. Z rodného Bauvais se však přesunul do hlavní metropole, kde s životopisem obcházel všechny pekárny, dokud ho nepřijali do legendárního podniku Fauchon.

  • Stal se jedním ze 30 sezónních pracovníků a bylo mu řečeno, že po skončení sezony si ponechají pouze jednoho stálého zaměstnance. Tušíte správně, nechali si právě Ansela.
  • Během sedmileté kariéry ve Fauchon se vypracoval a získal spoustu zkušeností.
  • Ujal se mezinárodní expanze a pomáhal zakládat pobočky v Rusku, Egyptě, Kuvajtu a dalších zemích.
  • Následně přijal výzvu stát se šéfcukrářem v americké restauraci Daniel, kde nakonec strávil šest let. Během jeho působení získala tato restaurace Daniela Bouluda v roce 2010 první 4hvězdičkovou recenzi od The New York Times, 3 michelinské hvězdy a cenu Jamese Bearda pro „Vynikající restauraci roku“.

Vlastní značka a zrození slavného cronutu

V roce 2011 založil v newyorském Soho pekařství Dominique Ansel, které si newyorčané rychle oblíbili. Už v roce 2012 ho Časopis Time Out New York ocenil jako „Nejlepší novou pekárnu“.

Jen o dva roky později po založení svého pekařství vymyslel Ansel sladké pečivo cronut –⁠ mezinárodní hit, který z něj udělal cukrářskou hvězdu.

  • Jde o hybrid mezi francouzským croissantem a americkým donutem.
  • Vypadá stejně jako donut, tedy kobliha s dírou uprostřed. S donutem má společnou také náplň, polevu a způsob přípravy – fritování v oleji. Je však připraven z těsta, které se velice podobá tomu na croissanty.
  • Cronut si za devět dní od svého uvedení získal takovou oblibu, že Ansel požádal o ochrannou známku pro název Cronut®.
  • Cronut byl časopisem Time zařazen mezi 25 nejlepších vynálezů roku 2013, což mu přineslo celosvětovou slávu, Ansela zvali do televizních show a stal se mezinárodní cukrářskou celebritou.
  • V pekařství Dominique Ansel se každý měsíc podává jiná příchuť cronutu a nikdy se neopakuje.

Mezi ostatní Anselovy cukrářské vynálezy patří:

  • Frozen S’more: sladký sendvič z grahamových sušenek, čokoládového pudinku, krému z marshmallow, smetanového sýru a šlehačky.
  • The Cookie Shot: vláčná sušenka s kousky čokolády, která je vytvarovaná do tvaru panáku a naplněná studeným mlékem ochuceným vanilkou z Madagaskaru.
  • Kvetoucí horká čokoláda: klasická horká čokoláda doplněná o ozdobu z marshmallow ve tvaru květiny, která se rozvine ponořením do horkého nápoje.

Propagátor kreativních řešení na poli cukrařiny

Dominique Ansel je také autorem několika kuchařek. Ta poslední s názvem Everyone Can Bake vyšla roku 2020 v českém překladu Péct dokáže každý.

  • Ansel v ní čtenáře seznamuje se svými základními a ověřenými recepty na sladké pečivo a podněcuje k vynalézavosti ve využívání základních surovin. Kupříkladu klasické těsto na koláč se může použít i na sušenky nebo jako posypka na zmrzlinu. 
  • Tzv. „out of the box“ přístup provází Ansela celý život a právě díky jeho umění bořit stereotypy a zaběhlé postupy vznikly výše uvedené jedinečné dezerty.

Zdroje informací: TheGuardian, Food&Wine, WashingtonPost

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín