Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Otec cronutu Dominique Ansel: Cukrářská superstar, která boří stereotypy

cronuty
ZDROJ: Olya Kobruseva / Pexels
sdílet:

Cukrářský alchymista! Tak mnozí nazývají Dominiqua Ansela. Aby se mu podařilo vykouzlit ty nejkřehčí dezerty, hodně experimentoval. A při jednom takovém pokusu se zrodil legendární cronut! Hybrid mezi croissantem a donutem. Tenhle francouzský cukrář není ale zdaleka zajímavý jen cronutem, přesvědčte se sami!

Když devatenáctiiletý Ansel v roce 1996 ukončil povinnou vojenskou službu ve Francouzské Guyaně, kde mimo jiné učil místní obyvatele vařit, vrátil se do Francie. Z rodného Bauvais se však přesunul do hlavní metropole, kde s životopisem obcházel všechny pekárny, dokud ho nepřijali do legendárního podniku Fauchon.

  • Stal se jedním ze 30 sezónních pracovníků a bylo mu řečeno, že po skončení sezony si ponechají pouze jednoho stálého zaměstnance. Tušíte správně, nechali si právě Ansela.
  • Během sedmileté kariéry ve Fauchon se vypracoval a získal spoustu zkušeností.
  • Ujal se mezinárodní expanze a pomáhal zakládat pobočky v Rusku, Egyptě, Kuvajtu a dalších zemích.
  • Následně přijal výzvu stát se šéfcukrářem v americké restauraci Daniel, kde nakonec strávil šest let. Během jeho působení získala tato restaurace Daniela Bouluda v roce 2010 první 4hvězdičkovou recenzi od The New York Times, 3 michelinské hvězdy a cenu Jamese Bearda pro „Vynikající restauraci roku“.

Vlastní značka a zrození slavného cronutu

V roce 2011 založil v newyorském Soho pekařství Dominique Ansel, které si newyorčané rychle oblíbili. Už v roce 2012 ho Časopis Time Out New York ocenil jako „Nejlepší novou pekárnu“.

Jen o dva roky později po založení svého pekařství vymyslel Ansel sladké pečivo cronut –⁠ mezinárodní hit, který z něj udělal cukrářskou hvězdu.

  • Jde o hybrid mezi francouzským croissantem a americkým donutem.
  • Vypadá stejně jako donut, tedy kobliha s dírou uprostřed. S donutem má společnou také náplň, polevu a způsob přípravy – fritování v oleji. Je však připraven z těsta, které se velice podobá tomu na croissanty.
  • Cronut si za devět dní od svého uvedení získal takovou oblibu, že Ansel požádal o ochrannou známku pro název Cronut®.
  • Cronut byl časopisem Time zařazen mezi 25 nejlepších vynálezů roku 2013, což mu přineslo celosvětovou slávu, Ansela zvali do televizních show a stal se mezinárodní cukrářskou celebritou.
  • V pekařství Dominique Ansel se každý měsíc podává jiná příchuť cronutu a nikdy se neopakuje.

Mezi ostatní Anselovy cukrářské vynálezy patří:

  • Frozen S’more: sladký sendvič z grahamových sušenek, čokoládového pudinku, krému z marshmallow, smetanového sýru a šlehačky.
  • The Cookie Shot: vláčná sušenka s kousky čokolády, která je vytvarovaná do tvaru panáku a naplněná studeným mlékem ochuceným vanilkou z Madagaskaru.
  • Kvetoucí horká čokoláda: klasická horká čokoláda doplněná o ozdobu z marshmallow ve tvaru květiny, která se rozvine ponořením do horkého nápoje.

Propagátor kreativních řešení na poli cukrařiny

Dominique Ansel je také autorem několika kuchařek. Ta poslední s názvem Everyone Can Bake vyšla roku 2020 v českém překladu Péct dokáže každý.

  • Ansel v ní čtenáře seznamuje se svými základními a ověřenými recepty na sladké pečivo a podněcuje k vynalézavosti ve využívání základních surovin. Kupříkladu klasické těsto na koláč se může použít i na sušenky nebo jako posypka na zmrzlinu. 
  • Tzv. „out of the box“ přístup provází Ansela celý život a právě díky jeho umění bořit stereotypy a zaběhlé postupy vznikly výše uvedené jedinečné dezerty.

Zdroje informací: TheGuardian, Food&Wine, WashingtonPost

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč