Žemlovka z croissantů

Žemlovka z croissantů

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6132 kcal
Bílkoviny 218 g
Sacharidy 592 g
Tuky 311 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní snídaně i efektní dezert - s touhle žemlovkou zkrátka vždycky uděláte dojem! A je to skvělý způsob, jak zužitovat croissanty, které jste nestihli sníst.

Suroviny

croissant 8 ks
nejlépe starší
máslo
na vymazání formy
vejce 4 ks
krupicový cukr 0.33 hrnku
vanilkový lusk 0.5 ks
vyškrábnutá dřeň
smetana na vaření 1.5 hrnku
džem 1 sklenka
z lesního ovoce
ovoce
čerstvé, k podávání
moučkový cukr
na posypání
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 400 g
měkký, tučný
smetana na vaření 3 PL
žloutek 2 ks
lze nahradit 1 lžící vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu
moučkový cukr 0.5 hrnku
nebo podle chuti
citronová štáva 1 PL

1 Croissanty podélně rozkrojte na 3–4 plátky a ty potom narovnejte do řad do zapékací mísy o rozměrech 25 x 35 cm důkladně vymazané máslem.

2 Vejce prošlehejte s cukrem, vanilkovou dření a smetanou. Šlehejte, dokud se směs dokonale nespojí.

3 Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte se smetanou, žloutky (nebo vanilkovým pudinkem či škrobem), cukrem a citronovou šťávou dohladka.

4 Pomocí lžíce naneste místy mezi řady croissantových plátků džem. Místa, kde není džem, vyplňte tvarohem (můžete použít lžíci nebo cukrářský sáček s širší kulatou špičkou). Potom všechno rovnoměrně po částech přelijte vaječnou směsí. Vždy počkejte, až se předchozí dávka vstřebá, a pak pokračujte. Zapékací mísu zabalte do potravinářské fólie a uložte na chvilku do lednice, aby se vaječná směs vstřebala do croissantů (takto si žemlovku můžete připravit i večer na ráno k snídani).

5 Troubu vyhřejte na 180°C. Žemlovku pečte na střední příčce 45 minut, dokud není povrch zlatavý. Podávejte ji nejlépe teplou, s čerstvým ovocem a poprášenou moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit