Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (61)
Více než hodinu Snadné Na 32 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5507 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 503 g
Tuky 332 g
Vláknina 111 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O dokonale vláčných rohlíčcích s mákem své kamarádky Terezy básnila naše grafička Magda, a hlavně její muž. A také v naší redakci se po nich jen zaprášilo!

Související recepty

Povidloň

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle ...

Suroviny

Na 1. těsto – kynuté
droždí 50 g
krupicový cukr 0.5 PL
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 400 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření rohlíčků
sůl 1 špetka
Na 2. těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 250 g
nebo rostlinný tuk typu Hera
Na makovou nádivku
mléko 250 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr 4 PL
skořice 1 špetka
vanilkový cukr 1 ČL
na ochucení
mandle 2 PL
mleté
rum 2 PL
nebo brandy (ararat)
piškoty
mleté, na zahuštění
moučkový cukr
na poprášení

1 Zadělejte první těsto – z droždí, špetky cukru a trochy mléka nechte vzejít kvásek (cca 20 minut). Do mísy prosejte mouku, přidejte vejce, kvásek, zbývající cukr a mléko a sůl a vařečkou zadělejte hladké těsto. Nechte v teple kynout asi 1,5 hodiny.

2 Vypracujte ze všech surovin 2. těsto, vytvarujte kostku a dejte do chladničky.

3 Svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, vanilkový cukr, mandle a rum a podle potřeby doslaďte zbylým cukrem. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.

4 Až 1. těsto vykyne, rozválejte ho přibližně na čtverec, do středu položte 2. těsto, zahněte jako obálku a rozválejte na vyšší plát cca 1–2 cm, pak ještě dvakrát rozválené těsto složte opět jako obálku a rozválejte (jen tak trochu, aby se utvořila vyšší placka). Nechte na vále ještě 30 minut kynout.

5 Předehřejte troubu na 180 °C. Po vykynutí rozkrojte bochánek těsta na čtyři díly, z každého dílu udělejte kouli a rozválejte na kolo, to rádlem rozkrojte na osminky, aby vzniklo 8 trojúhelníků. K nejkratší straně trojúhelníka naneste lžíci nádivky a těsto srolujte do tvaru rohlíčků tak, že budete končit nejdelším ostrým cípem.

6 Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný máslem a potřete je rozšlehaným vejcem. Před pečením nechte rohlíčky ještě cca 15–20 minut kynout na plechu. Pečte dorůžova (asi 20 minut) a hotové rohlíčky potom poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit