Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3257 kcal
Bílkoviny 149 g
Cukr 507 g
Tuky 97 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

O dokonale vláčných rohlíčcích s mákem své kamarádky Terezy básnila naše grafička Magda, a hlavně její muž. A také v naší redakci se po nich jen zaprášilo!

Suroviny

droždí 50 g
cukr 1 PL
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 400 g
vejce 1 ks
plus 1 na potření rohlíčků
sůl špetka
Na druhé těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
1 bal
hera může být i máslo
Na makovou nádivku
mléko 250 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr 4 PL
skořice špetka
vanilkový cukr 1 ČL
na ochucení
2 PL
mandle mleté
2 PL
rum nebo brandy
piškoty
mleté na zahuštění
moučkový cukr
na poprášení

1 Zadělejte první těsto – z droždí, špetky cukru a trochy mléka nechte vzejít kvásek (cca 20 minut). Do mísy prosejte mouku, přidejte vejce, kvásek, zbývající cukr a mléko a sůl a vařečkou zadělejte hladké těsto. Nechte v teple kynout asi 1,5 hodiny.

2 Vypracujte ze všech surovin 2. těsto, vytvarujte kostku a dejte do chladničky.

3 Svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, vanilkový cukr, mandle a rum a podle potřeby doslaďte zbylým cukrem. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.

4 Až 1. těsto vykyne, rozválejte ho přibližně na čtverec, do středu položte 2. těsto, zahněte jako obálku a rozválejte na vyšší plát cca 1–2 cm, pak ještě dvakrát rozválené těsto složte opět jako obálku a rozválejte (jen tak trochu, aby se utvořila vyšší placka). Nechte na vále ještě 30 minut kynout.

5 Předehřejte troubu na 180 °C. Po vykynutí rozkrojte bochánek těsta na čtyři díly, z každého dílu udělejte kouli a rozválejte na kolo, to rádlem rozkrojte na osminky, aby vzniklo 8 trojúhelníků. K nejkratší straně trojúhelníka naneste lžíci nádivky a těsto srolujte do tvaru rohlíčků tak, že budete končit nejdelším ostrým cípem.

6 Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný máslem a potřete je rozšlehaným vejcem. Před pečením nechte rohlíčky ještě cca 15–20 minut kynout na plechu. Pečte dorůžova (asi 20 minut) a hotové rohlíčky potom poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...

Obchod Apetit