Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tereziny loupavé rohlíčky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 114
Do dvou hodin Snadné Na 32 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5507 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 503 g
Tuky 332 g
Vláknina 111 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale vláčné rohlíčky s mákem své kamarádky Terezy nám vychválila naše grafička Magda, a hlavně její muž. A také se po nich v naší redakci jen zaprášilo! Křehké makové rohlíčky jsou naprosto božskou záležitostí a my moc děkujeme za recept.

Suroviny

Na 1. těsto – kynuté
mléko 250 ml
vlažné
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření rohlíčků
sůl 1 špetka
Na 2. těsto
máslo 250 g
nebo rostlinný tuk typu Hera (v receptu funguje lépe)
Na makovou nádivku
mléko 250 ml
mák mletý 150 g
skořice 1 špetka
na ochucení
mleté
rum 2 PL
nebo brandy (ararat)
mleté, na zahuštění
na poprášení

Postup

1

Zadělejte první těsto – z droždí, špetky cukru a trochy mléka nechte vzejít kvásek (cca 20 minut). Do mísy prosejte mouku, přidejte vejce, kvásek, zbývající cukr, mléko a sůl a vařečkou zadělejte hladké těsto. Nechte v teple kynout asi 1,5 hodiny.

2

Vypracujte ze všech surovin 2. těsto, vytvarujte kostku a dejte do chladničky.

3

Svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, vanilkový cukr, mandle a rum a podle potřeby doslaďte zbylým cukrem. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.

4

Až 1. těsto vykyne, rozválejte ho přibližně na čtverec, do středu položte 2. těsto, přehněte jako obálku a rozválejte na vyšší plát cca 1–2 cm, pak ještě dvakrát rozválené těsto složte opět jako obálku a rozválejte (jen tak trochu, aby se utvořila vyšší placka). Nechte na vále ještě 30 minut kynout.

5

Předehřejte troubu na 180 °C. Po vykynutí rozkrojte bochánek těsta na čtyři díly, z každého dílu udělejte kouli a rozválejte na kolo, to rádlem rozkrojte na osminky, aby vzniklo 8 trojúhelníků. K nejkratší straně trojúhelníka naneste lžíci nádivky a těsto srolujte do tvaru rohlíčků tak, že budete končit nejdelším ostrým cípem.

6

Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný máslem a potřete je rozšlehaným vejcem. Před pečením nechte rohlíčky ještě cca 15–20 minut kynout na plechu. Pečte dorůžova (asi 20 minut) a hotové rohlíčky potom poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...