0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tereziny loupavé rohlíčky s mákem

4.1 / 5. Počet hodnocení: 81
Více než hodinu Snadné Na 32 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5507 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 503 g
Tuky 332 g
Vláknina 111 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O dokonale vláčných rohlíčcích s mákem své kamarádky Terezy básnila naše grafička Magda, a hlavně její muž. A také v naší redakci se po nich jen zaprášilo!

Suroviny

Na 1. těsto – kynuté
droždí 50 g
krupicový cukr ½ PL
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná hladká 400 g
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření rohlíčků
sůl 1 špetka
Na 2. těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 250 g
nebo rostlinný tuk typu Hera
Na makovou nádivku
mléko 250 ml
mák mletý 150 g
krupicový cukr 4 PL
skořice 1 špetka
vanilkový cukr 1 ČL
na ochucení
mandle 2 PL
mleté
rum 2 PL
nebo brandy (ararat)
piškoty
mleté, na zahuštění
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Zadělejte první těsto – z droždí, špetky cukru a trochy mléka nechte vzejít kvásek (cca 20 minut). Do mísy prosejte mouku, přidejte vejce, kvásek, zbývající cukr a mléko a sůl a vařečkou zadělejte hladké těsto. Nechte v teple kynout asi 1,5 hodiny.

2

Vypracujte ze všech surovin 2. těsto, vytvarujte kostku a dejte do chladničky.

3

Svařte mák v mléce se 2 lžícemi cukru a nechte vychladnout. Vmíchejte skořici, vanilkový cukr, mandle a rum a podle potřeby doslaďte zbylým cukrem. Aby byla náplň hutná, zahustěte ji mletými piškoty.

4

Až 1. těsto vykyne, rozválejte ho přibližně na čtverec, do středu položte 2. těsto, zahněte jako obálku a rozválejte na vyšší plát cca 1–2 cm, pak ještě dvakrát rozválené těsto složte opět jako obálku a rozválejte (jen tak trochu, aby se utvořila vyšší placka). Nechte na vále ještě 30 minut kynout.

5

Předehřejte troubu na 180 °C. Po vykynutí rozkrojte bochánek těsta na čtyři díly, z každého dílu udělejte kouli a rozválejte na kolo, to rádlem rozkrojte na osminky, aby vzniklo 8 trojúhelníků. K nejkratší straně trojúhelníka naneste lžíci nádivky a těsto srolujte do tvaru rohlíčků tak, že budete končit nejdelším ostrým cípem.

6

Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný máslem a potřete je rozšlehaným vejcem. Před pečením nechte rohlíčky ještě cca 15–20 minut kynout na plechu. Pečte dorůžova (asi 20 minut) a hotové rohlíčky potom poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč