Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5096 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 288 g
Tuky 320 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvé zelí je plné vitaminů, vlákniny a minerálů. Přivřete oči nad tepelnou úpravou a dejte si zelné listy plněné mletým masem. S rajčatovou omáčkou a kysanou smetanou chutnají opravdu skvěle.

Suroviny

na vymazání pekáče
hlávka
najemno
česnek 8 stroužek
najemno
kmín 2 ČL
paprika mletá pálivá 2 ČL
z půlky biocitronu
rýže dlouhozrnná 40 g
uvařená, vychladlá
papriková
rajčatová passata - pyré 500 g
sůl mořská
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte mělkou zapékací mísu. Ze zelí odřízněte 12 velkých, pokud možno nepoškozených listů a zbavte je tuhých konců. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na dvě minuty do ní listy ponořte.

2

Pak je zchlaďte na kostkách ledu nebo pod studenou tekoucí vodou a dobře osušte.

3

Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm doměkka cibuli a česnek; dvě až tři minuty stačí. Přidejte kmín a bobkové listy, ještě další dvě minuty opékejte, nakonec vsypte papriku a míchejte ji, aby se rozvoněla (ale pozor – nesmí se nepřipálit).

4

Směs dejte do velké mísy, vyjměte bobkové listy, vmíchejte rozinky, citronovou kůru, rýži a nakonec i oba druhy masa. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.

5

Hmotu rozdělte na dvanáct dílů. Doprostřed každého zelného listu dejte hromádku masové směsi, přehněte pravý i levý okraj, aby náplň nevypadla, a zarolujte. Zelné závitky pokládejte na střídačku s klobáskami do připravené zapékací mísy (vždy spojem rolky dolů).

6

Rajčatové pyré smíchejte s vínem, ochuťte solí a pepřem. Směs vlijte do pekáče k zelným závitkům s klobásami. Zakryjte alobalem a pečte 45 minut.

7

Servírujte ozdobené hustou zakysanou smetanou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Komentáře

28.02.2015 22:18

Výborný ! Akorát jsem před dokončením přidala strouhaný sýr (eidam + parmezán ) a vynechala rozinky (nemám je ráda ).
Doporučuji vyzkoušet :)

Apetit magazín