0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5096 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 288 g
Tuky 320 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvé zelí je plné vitaminů, vlákniny a minerálů. Přivřete oči nad tepelnou úpravou a dejte si zelné listy plněné mletým masem. S rajčatovou omáčkou a kysanou smetanou chutnají opravdu skvěle.

Suroviny

máslo 1 PL
máslo
na vymazání pekáče
zelí bílé 1 ks
hlávka
cibule 1 ks
najemno
česnek 8 stroužek
najemno
kmín 2 ČL
bobkový list 2 ks
paprika mletá pálivá 2 ČL
rozinky 50 g
citronová kůra
z půlky biocitronu
rýže dlouhozrnná 40 g
uvařená, vychladlá
hovězí maso mleté 200 g
libové
vepřové maso mleté 200 g
klobása 8 ks
papriková
rajčatová passata - pyré 500 g
víno bílé 150 ml
sůl mořská
pepř
zakysaná smetana

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte mělkou zapékací mísu. Ze zelí odřízněte 12 velkých, pokud možno nepoškozených listů a zbavte je tuhých konců. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na dvě minuty do ní listy ponořte. Pak je zchlaďte na kostkách ledu nebo pod studenou tekoucí vodou a dobře osušte.

2 Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm doměkka cibuli a česnek; dvě až tři minuty stačí. Přidejte kmín a bobkové listy, ještě další dvě minuty opékejte, nakonec vsypte papriku a míchejte ji, aby se rozvoněla (ale pozor – nesmí se nepřipálit). Směs dejte do velké mísy, vyjměte bobkové listy, vmíchejte rozinky, citronovou kůru, rýži a nakonec i oba druhy masa. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.

3 Hmotu rozdělte na dvanáct dílů. Doprostřed každého zelného listu dejte hromádku masové směsi, přehněte pravý i levý okraj, aby náplň nevypadla, a zarolujte. Zelné závitky pokládejte na střídačku s klobáskami do připravené zapékací mísy (vždy spojem rolky dolů).

4 Rajčatové pyré smíchejte s vínem, ochuťte solí a pepřem. Směs vlijte do pekáče k zelným závitkům s klobásami. Zakryjte alobalem a pečte 45 minut.

5 Servírujte ozdobené hustou zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Komentáře

Zuzana Jindrová

Výborný ! Akorát jsem před dokončením přidala strouhaný sýr (eidam + parmezán ) a vynechala rozinky (nemám je ráda ).
Doporučuji vyzkoušet :)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit