0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

4.8 / 5. Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3503 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 236 g
Tuky 139 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při pomalém pečení zůstane krkovice krásně šťavnatá a všechny chutě se propojí. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Suroviny

krkovice 6 plátků
bez kosti (silných asi 3 cm, po 150–200 g)
pepř
čerstvě drcený
sůl
tymián
olej 3 PL
nebo sádlo
cibule červená 2 ks
nahrubo
zelí bílé 1.5 kg
nakrouhané
jablko 2 ks
červená, na osminky a potřená citronovou šťávou
víno bílé 400 ml
+ 2 lžíce navíc
kaštany 200 g
konzervované nebo pečené či vařené
džem 2 PL
zázvorový
vinný ocet bílý 2 PL
nebo citronová šťáva
krupicový cukr 2 PL

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C. Maso osolte, vydatně opepřete a posypte částí odrhnutého tymiánu.

2

V pekáčku nebo kastrole vhodném do trouby rozehřejte 2 lžíce tuku, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět.

3

Přidejte zelí, přilijte víno, promíchejte a vařte, dokud zelí nezačne měknout.

4

Pak vmíchejte jablka, kaštany, 1 lžíci džemu, cukr a ocet, osolte, opepřete a ještě 5 minut povařte.

5

Mezitím v pánvi na zbylém tuku zprudka opečte maso z obou stran, aby se zatáhlo, potřete ho lžící džemu a ještě chvíli opékejte.

6

Plátky masa přesuňte na zelí a posypte zbylým tymiánem.

7

Do pánve vlijte 2 lžíce vína, odmíchejte ode dna všechny přípečky a obsah pánve přelijte přes maso.

8

Pekáč nebo kastrol přikryjte a pečte 75–90 minut, dokud není maso úplně měkké.

TIPY & TRIKY
Vakuované nebo konzervované kaštany koupíte v obchodech s italskými potravinami nebo v prodejně Produits de France, kde 439g balení kaštanů v konzervě pořídíte za 230 Kč. Pokud chcete, můžete použít i doma pečené nebo vařené kaštany.

Související články

Seriál o mase: krkovice
  • Zajímavosti

Seriál o mase: krkovice

Krkovice má své fanoušky i odpůrce. Někdo ji označuje za šťavnatou a plnou chuti, jiný za prorostlou a tučnou ‚flákotu‘. Červencový Apetit vás přesvědčí, že se jedná o zajímavý kus masa, a k tomu nabídne dva chutné recepty – krkovici podle...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit