Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí
Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená vepřová krkovice na zelí

4.5/5 Počet hodnocení: 31
Do dvou hodin Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3532 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 241 g
Tuky 140 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při pomalém pečení zůstane krkovice krásně šťavnatá a všechny chutě se propojí. Zelí, jablíčka, tymián a vepřové maso tvoří naprosto dokonalou souhru, která už víc nepotřebuje. Pomalu pečenou vepřovou krkovici na zelí podávejte se šťouchanými bramborami.

Suroviny

krkovice 6 plátků
bez kosti (silných asi 3 cm, po 150–200 g)
pepř
čerstvě drcený
sůl
tymián 1 svazek
čerstvý
olej 3 PL
nebo sádlo
nahrubo
nakrouhané
+ 2 lžíce navíc
červená, na osminky a potřené citronovou šťávou
kaštany 200 g
konzervované nebo pečené či vařené
džem 2 PL
zázvorový
vinný ocet bílý 2 PL
nebo citronová šťáva

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C. Maso osolte, vydatně opepřete a posypte částí odrhnutého tymiánu.

2

V pekáčku nebo kastrole vhodném do trouby rozehřejte 2 lžíce tuku, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět.

3

Přidejte zelí, přilijte víno, promíchejte a vařte, dokud zelí nezačne měknout.

4

Pak vmíchejte jablka, kaštany, 1 lžíci džemu, cukr a ocet, osolte, opepřete a ještě 5 minut povařte.

5

Mezitím v pánvi na zbylém tuku zprudka opečte maso z obou stran, aby se zatáhlo, potřete ho lžící džemu a ještě chvíli opékejte.

6

Plátky masa přesuňte na zelí a posypte zbylým tymiánem.

7

Do pánve vlijte 2 lžíce vína, odmíchejte ode dna všechny přípečky a obsah pánve přelijte přes maso.

8

Pekáč nebo kastrol přikryjte a pečte 75–90 minut, dokud není maso úplně měkké.

TIPY & TRIKY
Vakuované nebo konzervované kaštany koupíte v obchodech s italskými potravinami nebo v prodejně Produits de France, kde 439g balení kaštanů v konzervě pořídíte za 230 Kč. Pokud chcete, můžete použít i doma pečené nebo vařené kaštany.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Komentáře

14.11.2021 19:37
Uvidíme, voní krásně a teď to šlo vše do trouby :-)

Apetit magazín