Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Malé podniky za času pandemie - Perníčkův sen

img
ZDROJ: img
sdílet:

Covid-19 zasahoval do chodu běžného života více než rok. Řada velkých i malých podniků se ocitla na pokraji existence, nehledě na jejich potenciál či snahu. Jedním z nich je pražské pernikářství provoněné skořicí a medem. Znáte Perníčkův sen? 

Perníčkův sen

Paní Ivana Andrle se svým sehraným týmem provozovala bistro, ve kterém jste si mohli vychutnat čerstvou kávu, voňavé housky či buchty. Po několika letech v gastronomii se tedy nebála, a zkusila rozjet do té doby stagnující, avšak zavedenou firmu Perníčkův sen v Haštalské ulici v Praze. Soutěž o prodejnu vyhrála, a tím začala její vlastní perníčková cesta. Zaměřila se na kvalitní zdobený perník, vyrábí také perníkový podkrkonošský závin Sakrajdu s povidly a vlašskými ořechy.

První rok existence byl úspěšný, nová provozovna nabízela sortiment pro děti i dospělé a rychle si našla své příznivce. Perník chutnal také turistům, Haštalská ulice se ukázala jako šťastná adresa.

  • Překvapením byl obrovský zájem o těsto a polevy, které si zákazníci objednávali domů a vytvářeli z nich své vlastní vánoční perníčky.
  • V březnu 2020 se však obchody zavřely, cizinci přestali jezdit a firma se ocitla na pokraji propasti.
  • Záchranou se pro ně staly stánkové prodeje na venkovních trzích, jejich chutný perník se tak dostal k zákazníkům po celé České republice. Nakupující si vychvalovali jeho kvalitu, a tak se paní Ivaně vrátila naděje, že její snažení o záchranu firmy má smysl.

Základem úspěchu jsou poctivé suroviny

Perníčkův sen vychází z kvalitních surovin. Recept na perník převzala firma spolu s pokračováním podniku, a dokázala jej ještě vylepšit. Paní Ivana a její tým klade důraz na výběr koření a kvalitu používaných surovin.

  • Základem pro jejich chutné perníky je sádlo namísto ztužených rostlinných tuků, také vybraná mouka ze Svijan či med přímo od včelaře. Do těsta přidávají ještě máslo, sodu a cukr. Žádné další přísady nejsou potřeba.

Perníčkův sen peče bochánkovitý, tlustší a chuťově vynikající perník k přímé konzumaci. V plastových sáčcích či plastové krabici však vydrží až 6 měsíců. Zdobení vychází z tradičního staročeského stylu, ale k vidění jsou také moderní úpravy oblíbené především u dětí.

Jak to bude dál?

Výrobu kvalitního perníku chce paní Ivana zachovat i přes nepříznivou dobu. Se svými spolupracovníky se zaměřila na propagaci v místě podnikání - tedy v Praze, nebála se však své výrobky poslat ani do Francie či USA. O jejím podnikání se mohli dozvědět také japonští čtenáři z tamního kulinářského časopisu. Perníčkův sen má svůj eshop, dodává perník do několik prodejen v Praze a možná se brzy objeví v sortimentu projektu Nákup z farmy.

Cílem Perníčkova snu jsou usměvavé tváře zákazníků, kteří jejich perník ochutnají a budou se pro něj rádi vracet. Do práce se tu vkládá veškeré úsilí a poctivost. Perník neobsahuje barviva či konzervanty. Svým vkusným vzhledem i tradiční chutí si tak může najít své místo i na vašem prostřeném svátečním stole či ve spíži jako chutná svačinka.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín