Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Britové mění bagely za croissanty

croissant
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zdá se, že páry, které si dopřávají snídani v posteli, raději vytřásají z peřin drobečky z croissantů než sezamová semínka. A snídani v posteli si podle deníku The Daily Telegraph vychutnává stále více lidí. Po několika desetiletích, kdy bagely výrazně dobývaly chuť Britů, vydali loni obyvatelé ostrovního státu mnohem více peněz za croissanty než za toto americké pečivo.

  • Podle analýz opírajících se o maloobchodní obrat stoupl v Británii prodej croissantů v roce 2008 o 30 procent a dosáhl 59,2 milionu liber (téměř dvou miliard korun), prodej bagelů naopak o devět procent klesl na 44,6 milionu liber (1,5 miliardy korun). 

Croissanty jsou oblíbeným výrobkem v pekárnách, lahůdkářstvích a bistrech. Vydatně toto pečivo ale podporují i supermarkety, které je prodávají i jako polotovary, které se dopékají doma. Ráno si tak můžete naservírovat horký, křupavý a voňavý croissant, aniž byste vystrčili nos do deštivého anglického počasí.

Bagel vs. croissant

Bagely, kulaté pečivo ve tvaru prstence s otvorem uprostřed vyrobené z kynutého těsta, se v Británii těšily popularitě pár let. Přispěl k tomu zvyšující se počet lidí jezdících na dovolenou do New Yorku a nové řetězce pekáren vyrábějících bagely v britských městech, k nimž patří například i Bagel Factory. 

  • I když dovoz amerických bagelů poklesl, v Londýně má jejich pečení staletou tradici mezi židovskými imigranty. Společnost Brick Lane v londýnském East Endu se chlubí, že bagely nebo beigels, jak je nazývají Židé, vyrábí od roku 1850.
  • Přední pekárna Beigel Bake soudí, že na pokles zájmu o toto pečivo mělo vliv i to, že pracující z nedaleké finanční čtvrti City, kteří přišli o zaměstnání, si už cestou do úřadu nekupují bagely s lososem a žervé. „Čím více budou mít lidi na výběr – pannini, chapati, croissanty – tím více bude zájem o bagely klesat,“ uvedl ředitel Beigel Bake Daniel Cohen. „Trendy přicházejí a odcházejí.“
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín