Jak připravit dokonalý chřest

Jak připravit dokonalý chřest
sdílet:

Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a zelený chřest, jak ho pěstovat a jaké jsou jeho zdravotní benefity?

Chřest můžete také zapékat se sýrem, uvařit s těstovinami, přidat jej do salátu anebo si uvařit luxusní krémovou polévku s krutony. Chřest podávaný jako příloha doplní masité pokrmy. Před tím, než se pustíte do některého z našich receptů pod článkem, prostudujte jeho základní přípravu.

Loupání

Zelený chřest není potřeba loupat celý, pouze tvrdší spodní části. Bílý chřest oškrabte vždy už 2 cm pod hlavičkou. Slupky nevyhazujte, budou se hodit na vývar.

Vaření

  • Jestliže se zelený chřest chystáte vařit, svažte stonky dohromady, aby se nepolámaly, a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vaření potrvá jen pár minut, chřest musí zůstat křehký a křupavý. Vhodné je také šetrné vaření v páře. Chřest můžete restovat na olivovém oleji anebo grilovat.
  • Vaření bílého chřestu zabere o něco více času. Oškrabané spodní tužší stonky odkrojte, ale nevyhazujte je. Jsou skvělé do krémové polévky. Vařte ho v osolené vodě ve svazcích zhruba po osmi kusech (aby se vám lépe vyndával z hrnce) cca 10-12 minut. 

Zelený a bílý chřestem v hlavní roli

Zelený a bílý chřestem v hlavní roli

Více

Bílý vs zelený chřest

Bílý chřest

Bílý chřest je bledý, protože se k němu nedostane slunce, takže v něm neprobíhá fotosyntéza a nevzniká chlorofyl – zelené rostlinné barvivo.

  • Pěstuje se v hrůbcích pod plachtami, které jsou z jedné strany černé a z druhé bílé – otáčejí se podle toho, zda je třeba, aby se půda více zahřívala (černá strana), nebo naopak ochlazovala, je-li slunce příliš.
  • Sklízí se speciálními noži, jimiž se odřezává přímo pod zemí, špičky jsou tak křehké, že se často ulomí – prodávají se pak zvlášť.

Zelený chřest

Zelený chřest se u nás sklízí ze stejných odrůd jako bílý. Výhonky se nezakrývají, a proto vytvářejí chlorofyl. Sklízejí se jakýmkoli ostrým nožem a odřezávají se nad povrchem země. Přestože je jeho pěstování zdánlivě snadnější, je dražší než bílý.

  • Oproti bílému chřestu má totiž zhruba poloviční výnos na hektar a je náchylnější k poškození přízemními mrazíky.
  • Kromě toho existuje i chřest fialový. U nás se s ním ale tak často nesetkáte.

Nákup chřestu

Chřest patří k první jarní zelenině. Jeho sezona u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V českých zelinářstvích a na trzích nejčastěji koupíte bílý nebo zelený. Narazit můžete i na exotický fialový. 

  • Zkontrolujte, zda nejsou zdužnatělé výhonky (pazochy) měkké.
  • Hlavičky chřestu by měly být hezky sevřené a pevné. Pootevřené značí opožděnou sklizeň.
  • Čerstvý chřest musí být křehký, ne gumový.
  • Čerstvý chřest mírně sladce voní, řezné plochy působí svěže a šťavnatě.
  • Koupený chřest co nejdříve zpracujte, zabelný ve vlhké utěrce vydrží v lednici zhruba pět dní.

Až nakoupíte, pusťte se do jednoduché úpravy chřestu s máslem a olivovým olejemNáš recept je skvělý pro ty, pro které je příprava holandské omáčky příliš zdlouhavá.

Pěstování chřestu

Tato vytrvalá bylina má po světě na tři sta druhů, ale u nás v Čechách pěstujeme druh jediný, chřest lékařský (Asparagus officinalis). Daří se mu v teplejších oblastech na suchých pláních a ve světlých křovinách.

  • Chystáte-li se pěstovat chřest doma, musíte být velmi trpělivý zahrádkář. První sklizeň přijde až třetí rok od výsadby. Pokud ale vydržíte a budete se o chřest dobře starat, bude vám plodit mnoho dalších let.
  • Chřest nejlépe roste ve vápenitých půdách a předem namáčená semena se vysévají v dubnu.
  • Za zhruba 6 týdnů je potřeba vykukujcí rostlinky přestadit do řádků s cca 7 cm rozestupem. Až druhý rok se pevné sazenice vysévají na záhony (šparglovna). 
  • Šparglovna je záhon, který má záhřevnou plochu (chřesty jsou přikryté černou plachtou), na které dopadá přímé sluneční světlo. 
  • Jako jarní zelenina se používají mladé výhonky, které se začínají sklízet přibližně od poloviny dubna. 
  • Sezona chřestu končí v prvních červnových týdnech.

Zdravotní benefity

Chřest obsahuje spoustu prospěšných látek, jako jsou beta-karoten pro zdravé oči, lesklé vlasy a zdravou kůži, riboflavin bojující proti aftům a kyselina listová, která zlepšuje krvetvorbu.

  • Funguje údajně také jako přírodní afrodiziakum a ‚lék‘ na duševní pohodu.
  • Je vhodný také na pročištění organismu.

Související články

Autor: Redakce

Obchod Apetit