Jak připravit dokonalý chřest

sdílet:
O chřestu se v poslední době šušká v každém koutě republiky. Ale proč? Co je na něm tak speciálního? Zakousněte se! Jakmile uslyšíte křupnutí a v ústech se vám rozlije jeho decentní chuť, pochopíte.

Kam s chřestem

Na chřestu je báječné to, že má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak se může podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou (vyzkoušejte recept podle Apetitu).

Můžete ho také zapékat se sýrem, uvařit s těstovinami, přidat jej do salátu anebo si uvařit luxusní krémovou polévku s krutony. Chřest podávaný jako příloha doplní masité pokrmy.

Loupání

Zelený chřest není potřeba loupat celý, pouze tvrdší spodní části. Jsou to totiž ještě mladé křehké výhonky, které nestihly zdřevnatět. Bílý chřest oškrabte vždy už 2 cm pod hlavičkou. Slupky nevyhazujte, budou se hodit na vývar.

Vaření

Jestliže se chřest chystáte vařit, svažte stonky dohromady, aby se nepolámaly, a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vaření potrvá jen pár minut, chřest musí zůstat křehký a křupavý. Vhodné je také šetrné vaření v páře. Chřest můžete restovat na olivovém oleji anebo grilovat.

5× recept na chřest podle Apetitu:

Pro další zajímavé chřestové recepty srolujte dolů pod článek. 

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit