Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a zelený chřest, jak ho pěstovat a jaké jsou jeho zdravotní benefity?
Chřest můžete zapékat se sýrem, uvařit s těstovinami, přidat jej do salátu anebo si uvařit luxusní krémovou polévku s krutony. Chřest podávaný jako příloha doplní masité pokrmy. Před tím, než se pustíte do některého z našich receptů pod článkem, prostudujte jeho základní přípravu.
Loupání
Zelený chřest není potřeba loupat celý, pouze tvrdší spodní části. Bílý chřest oškrabte vždy už 2 cm pod hlavičkou. Slupky nevyhazujte, budou se hodit na vývar.
Vaření
- Jestliže se zelený chřest chystáte vařit, svažte stonky dohromady, aby se nepolámaly, a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vaření potrvá jen pár minut, chřest musí zůstat křehký a křupavý. Vhodné je také šetrné vaření v páře. Chřest můžete restovat na olivovém oleji anebo grilovat.
- Vaření bílého chřestu zabere o něco více času. Oškrabané spodní tužší stonky odkrojte, ale nevyhazujte je. Jsou skvělé do krémové polévky. Vařte ho v osolené vodě ve svazcích zhruba po osmi kusech (aby se vám lépe vyndával z hrnce) cca 10-12 minut.
Bílý vs zelený chřest
Bílý chřest
Bílý chřest je bledý, protože se k němu nedostane slunce, takže v něm neprobíhá fotosyntéza a nevzniká chlorofyl – zelené rostlinné barvivo.
- Pěstuje se v hrůbcích pod plachtami, které jsou z jedné strany černé a z druhé bílé – otáčejí se podle toho, zda je třeba, aby se půda více zahřívala (černá strana), nebo naopak ochlazovala, je-li slunce příliš.
- Sklízí se speciálními noži, jimiž se odřezává přímo pod zemí, špičky jsou tak křehké, že se často ulomí – prodávají se pak zvlášť.
Zelený chřest
Zelený chřest se u nás sklízí ze stejných odrůd jako bílý. Výhonky se nezakrývají, a proto vytvářejí chlorofyl. Sklízejí se jakýmkoli ostrým nožem a odřezávají se nad povrchem země. Přestože je jeho pěstování zdánlivě snadnější, je dražší než bílý.
- Oproti bílému chřestu má totiž zhruba poloviční výnos na hektar a je náchylnější k poškození přízemními mrazíky.
- Kromě toho existuje i chřest fialový. U nás se s ním ale tak často nesetkáte.
Nákup chřestu
Chřest patří k první jarní zelenině. Jeho sezona u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V českých zelinářstvích a na trzích nejčastěji koupíte bílý nebo zelený. Narazit můžete i na exotický fialový.
- Zkontrolujte, zda nejsou zdužnatělé výhonky (pazochy) měkké.
- Hlavičky chřestu by měly být hezky sevřené a pevné. Pootevřené značí opožděnou sklizeň.
- Čerstvý chřest musí být křehký, ne gumový.
- Čerstvý chřest mírně sladce voní, řezné plochy působí svěže a šťavnatě.
- Koupený chřest co nejdříve zpracujte, zabelný ve vlhké utěrce vydrží v lednici zhruba pět dní.
Až nakoupíte, pusťte se do jednoduché úpravy chřestu s máslem a olivovým olejem. Náš recept je skvělý pro ty, pro které je příprava holandské omáčky příliš zdlouhavá.
Pěstování chřestu
Tato vytrvalá bylina má po světě na tři sta druhů, ale u nás v Čechách pěstujeme druh jediný, chřest lékařský (Asparagus officinalis). Daří se mu v teplejších oblastech na suchých pláních a ve světlých křovinách.
- Chystáte-li se pěstovat chřest doma, musíte být velmi trpělivý zahrádkář. První sklizeň přijde až třetí rok od výsadby. Pokud ale vydržíte a budete se o chřest dobře starat, bude vám plodit mnoho dalších let.
- Chřest nejlépe roste ve vápenitých půdách a předem namáčená semena se vysévají v dubnu.
- Za zhruba 6 týdnů je potřeba vykukujcí rostlinky přestadit do řádků s cca 7 cm rozestupem. Až druhý rok se pevné sazenice vysévají na záhony (šparglovna).
- Šparglovna je záhon, který má záhřevnou plochu (chřesty jsou přikryté černou plachtou), na které dopadá přímé sluneční světlo.
- Jako jarní zelenina se používají mladé výhonky, které se začínají sklízet přibližně od poloviny dubna.
- Sezona chřestu končí v prvních červnových týdnech.
Zdravotní benefity
Chřest obsahuje spoustu prospěšných látek, jako jsou beta-karoten pro zdravé oči, lesklé vlasy a zdravou kůži, riboflavin bojující proti aftům a kyselina listová, která zlepšuje krvetvorbu.
- Funguje údajně také jako přírodní afrodiziakum a ‚lék‘ na duševní pohodu.
- Je vhodný také na pročištění organismu.
Zdroj: časopis Apetit