0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalý chřest

Jak připravit dokonalý chřest
sdílet:

Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a zelený chřest, jak ho pěstovat a jaké jsou jeho zdravotní benefity?

Chřest můžete také zapékat se sýrem, uvařit s těstovinami, přidat jej do salátu anebo si uvařit luxusní krémovou polévku s krutony. Chřest podávaný jako příloha doplní masité pokrmy. Před tím, než se pustíte do některého z našich receptů pod článkem, prostudujte jeho základní přípravu.

Loupání

Zelený chřest není potřeba loupat celý, pouze tvrdší spodní části. Bílý chřest oškrabte vždy už 2 cm pod hlavičkou. Slupky nevyhazujte, budou se hodit na vývar.

Vaření

  • Jestliže se zelený chřest chystáte vařit, svažte stonky dohromady, aby se nepolámaly, a vložte je do vroucí osolené vody s kapkou citronu. Hrnec nepřikrývejte pokličkou. Vaření potrvá jen pár minut, chřest musí zůstat křehký a křupavý. Vhodné je také šetrné vaření v páře. Chřest můžete restovat na olivovém oleji anebo grilovat.
  • Vaření bílého chřestu zabere o něco více času. Oškrabané spodní tužší stonky odkrojte, ale nevyhazujte je. Jsou skvělé do krémové polévky. Vařte ho v osolené vodě ve svazcích zhruba po osmi kusech (aby se vám lépe vyndával z hrnce) cca 10-12 minut. 

Bílý vs zelený chřest

Bílý chřest

Bílý chřest je bledý, protože se k němu nedostane slunce, takže v něm neprobíhá fotosyntéza a nevzniká chlorofyl – zelené rostlinné barvivo.

  • Pěstuje se v hrůbcích pod plachtami, které jsou z jedné strany černé a z druhé bílé – otáčejí se podle toho, zda je třeba, aby se půda více zahřívala (černá strana), nebo naopak ochlazovala, je-li slunce příliš.
  • Sklízí se speciálními noži, jimiž se odřezává přímo pod zemí, špičky jsou tak křehké, že se často ulomí – prodávají se pak zvlášť.

Zelený chřest

Zelený chřest se u nás sklízí ze stejných odrůd jako bílý. Výhonky se nezakrývají, a proto vytvářejí chlorofyl. Sklízejí se jakýmkoli ostrým nožem a odřezávají se nad povrchem země. Přestože je jeho pěstování zdánlivě snadnější, je dražší než bílý.

  • Oproti bílému chřestu má totiž zhruba poloviční výnos na hektar a je náchylnější k poškození přízemními mrazíky.
  • Kromě toho existuje i chřest fialový. U nás se s ním ale tak často nesetkáte.

Nákup chřestu

Chřest patří k první jarní zelenině. Jeho sezona u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. V českých zelinářstvích a na trzích nejčastěji koupíte bílý nebo zelený. Narazit můžete i na exotický fialový. 

  • Zkontrolujte, zda nejsou zdužnatělé výhonky (pazochy) měkké.
  • Hlavičky chřestu by měly být hezky sevřené a pevné. Pootevřené značí opožděnou sklizeň.
  • Čerstvý chřest musí být křehký, ne gumový.
  • Čerstvý chřest mírně sladce voní, řezné plochy působí svěže a šťavnatě.
  • Koupený chřest co nejdříve zpracujte, zabelný ve vlhké utěrce vydrží v lednici zhruba pět dní.

Až nakoupíte, pusťte se do jednoduché úpravy chřestu s máslem a olivovým olejemNáš recept je skvělý pro ty, pro které je příprava holandské omáčky příliš zdlouhavá.

Pěstování chřestu

Tato vytrvalá bylina má po světě na tři sta druhů, ale u nás v Čechách pěstujeme druh jediný, chřest lékařský (Asparagus officinalis). Daří se mu v teplejších oblastech na suchých pláních a ve světlých křovinách.

  • Chystáte-li se pěstovat chřest doma, musíte být velmi trpělivý zahrádkář. První sklizeň přijde až třetí rok od výsadby. Pokud ale vydržíte a budete se o chřest dobře starat, bude vám plodit mnoho dalších let.
  • Chřest nejlépe roste ve vápenitých půdách a předem namáčená semena se vysévají v dubnu.
  • Za zhruba 6 týdnů je potřeba vykukujcí rostlinky přestadit do řádků s cca 7 cm rozestupem. Až druhý rok se pevné sazenice vysévají na záhony (šparglovna). 
  • Šparglovna je záhon, který má záhřevnou plochu (chřesty jsou přikryté černou plachtou), na které dopadá přímé sluneční světlo. 
  • Jako jarní zelenina se používají mladé výhonky, které se začínají sklízet přibližně od poloviny dubna. 
  • Sezona chřestu končí v prvních červnových týdnech.

Zdravotní benefity

Chřest obsahuje spoustu prospěšných látek, jako jsou beta-karoten pro zdravé oči, lesklé vlasy a zdravou kůži, riboflavin bojující proti aftům a kyselina listová, která zlepšuje krvetvorbu.

  • Funguje údajně také jako přírodní afrodiziakum a ‚lék‘ na duševní pohodu.
  • Je vhodný také na pročištění organismu.

Související články

Autor: Redakce

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč