Oceňovanou vlastností brownies je, že nemají striktní recepturu. Důležitá je jen přítomnost čokolády (velkého množství čokolády) a vláčnost, až mazlavost. To poskytuje prostor pro experimentování s ostatními surovinami. Například s moukou, která v nich překvapivě rozhodně být nemusí. Bezlepkové brownies jsou tak nejsnazším receptem pro všechny celiaky a odpůrce mouky.
Mouka hraje v mnoha těstech důležitou technologickou roli. Má potřebné absorpční schopnosti a dodává těstu stabilitu a pružnost. Spolu s dalšími surovinami tvoří hmotu, která je schopna zachycovat bublinky oxidu uhličitého a tím při pečení nabývat na objemu.
Jenže brownies nic takového nepotřebují. Brownies nejsou nadýchaným dezertem, naopak.
Čím nahradit mouku v brownies?
Mouku jakožto stavební prvek můžete v brownies vynechat a spolehnout se pouze na kakaový prášek. Místo pšeničné mouky můžete využít různé její alternativy, které dodají těstu pevnost a zároveň po nich nebudeme vyžadovat soudržnost.
V každém případě to s množstvím alternativních mouk nepřehánějte, můžete totiž dosáhnout drobivé a v případě rýžové mouky až pískové konzistence. Ideální je alternativní mouky kombinovat.
- Mandlová mouka dodá brownies mírně oříškovou chuť a vlhkost.
-
Kokosová mouka je velmi savá a s výrazným kokosovým aroma. Používá se obvykle ve výrazně menším množství než ostatní mouky.
-
Rýžová mouka je jemná a lehká. Do brownies ji použijte jen střídmě.
-
Pohanková mouka dodává mírně oříškovou chuť a lepší texturu.
-
Proteinový prášek můžete také použít místo mouky, pomůže s vazbou těsta.
Místo mouky zelenina či luštěniny?
Ačkoli se to může na první pohled zdát zvláštní, funguje to. Vařená rozmixovaná červená řepa promění vaše brownies v dokonalou bezlepkovou lahůdku plnou chuti. Podobnou službu prokážou i vařené sladké brambory neboli batáty. Rozmačkejte je na kaši a přidejte do těsta.
- Škrobovitá zelenina neutrální nebo sladké chuti patří mezi skvělé náhražky mouky v některých dezertech. Nebojte se ovšem ani rozmačkaných vařených fazolí. Obavy, že luštěniny výrazně změní chuť brownies, můžete odložit stranou, nikdo váš trik neodhalí.
Brownies skvěle chutnají také s avokádem, které je však lepší doplnit třeba mandlovou moukou nebo mletými (bezlepkovými) ovesnými vločkami. Stejně lze použít také rozmačkaný banán.