Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brownies bez mouky? Jde to velmi snadno. Mouku můžete vyměnit třeba za ořechy, fazole nebo vařenou řepu

Brownies se zmrzlinou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oceňovanou vlastností brownies je, že nemají striktní recepturu. Důležitá je jen přítomnost čokolády (velkého množství čokolády) a vláčnost, až mazlavost. To poskytuje prostor pro experimentování s ostatními surovinami. Například s moukou, která v nich překvapivě rozhodně být nemusí. Bezlepkové brownies jsou tak nejsnazším receptem pro všechny celiaky a odpůrce mouky. 

Mouka hraje v mnoha těstech důležitou technologickou roli. Má potřebné absorpční schopnosti a dodává těstu stabilitu a pružnost. Spolu s dalšími surovinami tvoří hmotu, která je schopna zachycovat bublinky oxidu uhličitého a tím při pečení nabývat na objemu.

Jenže brownies nic takového nepotřebují. Brownies nejsou nadýchaným dezertem, naopak. 

Čím nahradit mouku v brownies?

Mouku jakožto stavební prvek můžete v brownies vynechat a spolehnout se pouze na kakaový prášek. Místo pšeničné mouky můžete využít různé její alternativy, které dodají těstu pevnost a zároveň po nich nebudeme vyžadovat soudržnost.

V každém případě to s množstvím alternativních mouk nepřehánějte, můžete totiž dosáhnout drobivé a v případě rýžové mouky až pískové konzistence. Ideální je alternativní mouky kombinovat. 

  • Mandlová mouka dodá brownies mírně oříškovou chuť a vlhkost. 
  • Kokosová mouka je velmi savá a s výrazným kokosovým aroma. Používá se obvykle ve výrazně menším množství než ostatní mouky.

  • Rýžová mouka je jemná a lehká. Do brownies ji použijte jen střídmě.

  • Pohanková mouka dodává mírně oříškovou chuť a lepší texturu.

  • Proteinový prášek můžete také použít místo mouky, pomůže s vazbou těsta.

Místo mouky zelenina či luštěniny?

Ačkoli se to může na první pohled zdát zvláštní, funguje to. Vařená rozmixovaná červená řepa promění vaše brownies v dokonalou bezlepkovou lahůdku plnou chuti. Podobnou službu prokážou i vařené sladké brambory neboli batáty. Rozmačkejte je na kaši a přidejte do těsta.

  • Škrobovitá zelenina neutrální nebo sladké chuti patří mezi skvělé náhražky mouky v některých dezertech. Nebojte se ovšem ani rozmačkaných vařených fazolí. Obavy, že luštěniny výrazně změní chuť brownies, můžete odložit stranou, nikdo váš trik neodhalí.

Brownies skvěle chutnají také s avokádem, které je však lepší doplnit třeba mandlovou moukou nebo mletými (bezlepkovými) ovesnými vločkami. Stejně lze použít také rozmačkaný banán. 

Na experimenty vás neužije? Vyzkoušejte klasické brownies podle našeho receptu:

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín