Nová registrace Zapomenuté heslo

Brownies bez mouky? Jde to velmi snadno. Mouku můžete vyměnit třeba za ořechy, fazole nebo vařenou řepu

26. 5. 2024
Brownies se zmrzlinou
Apetit

Oceňovanou vlastností brownies je, že nemají striktní recepturu. Důležitá je jen přítomnost čokolády (velkého množství čokolády) a vláčnost, až mazlavost. To poskytuje prostor pro experimentování s ostatními surovinami. Například s moukou, která v nich překvapivě rozhodně být nemusí. Bezlepkové brownies jsou tak nejsnazším receptem pro všechny celiaky a odpůrce mouky. 

Mouka hraje v mnoha těstech důležitou technologickou roli. Má potřebné absorpční schopnosti a dodává těstu stabilitu a pružnost. Spolu s dalšími surovinami tvoří hmotu, která je schopna zachycovat bublinky oxidu uhličitého a tím při pečení nabývat na objemu.

Jenže brownies nic takového nepotřebují. Brownies nejsou nadýchaným dezertem, naopak. 

Čím nahradit mouku v brownies?

Mouku jakožto stavební prvek můžete v brownies vynechat a spolehnout se pouze na kakaový prášek. Místo pšeničné mouky můžete využít různé její alternativy, které dodají těstu pevnost a zároveň po nich nebudeme vyžadovat soudržnost.

V každém případě to s množstvím alternativních mouk nepřehánějte, můžete totiž dosáhnout drobivé a v případě rýžové mouky až pískové konzistence. Ideální je alternativní mouky kombinovat. 

  • Mandlová mouka dodá brownies mírně oříškovou chuť a vlhkost. 
  • Kokosová mouka je velmi savá a s výrazným kokosovým aroma. Používá se obvykle ve výrazně menším množství než ostatní mouky.

  • Rýžová mouka je jemná a lehká. Do brownies ji použijte jen střídmě.

  • Pohanková mouka dodává mírně oříškovou chuť a lepší texturu.

  • Proteinový prášek můžete také použít místo mouky, pomůže s vazbou těsta.

Místo mouky zelenina či luštěniny?

Ačkoli se to může na první pohled zdát zvláštní, funguje to. Vařená rozmixovaná červená řepa promění vaše brownies v dokonalou bezlepkovou lahůdku plnou chuti. Podobnou službu prokážou i vařené sladké brambory neboli batáty. Rozmačkejte je na kaši a přidejte do těsta.

  • Škrobovitá zelenina neutrální nebo sladké chuti patří mezi skvělé náhražky mouky v některých dezertech. Nebojte se ovšem ani rozmačkaných vařených fazolí. Obavy, že luštěniny výrazně změní chuť brownies, můžete odložit stranou, nikdo váš trik neodhalí.

Brownies skvěle chutnají také s avokádem, které je však lepší doplnit třeba mandlovou moukou nebo mletými (bezlepkovými) ovesnými vločkami. Stejně lze použít také rozmačkaný banán. 

Na experimenty vás neužije? Vyzkoušejte klasické brownies podle našeho receptu:

Sdílet článek

Sladké pečení Čokoládové dezerty Rychlé dezerty Čokoláda

Související články