Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč maďarské babičky z domácích kuchařek jen tak nevymizí. Připravte si jablečné pité a zavzpomínejte na dětství

Jablečné linecké řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jablečné pité známé také jako křehký linecký koláč s jablky vyvolává v mnohých z nás nostalgickou vzpomínku na dětství. Dezert se skládá z vrstvy strouhaných jablíček mezi dvěma pláty křehkého těsta a původně pochází z Maďarska. Avšak po důkladném prolistování rodinných kuchařek možná i vy zjistíte, že recept na koláč maďarské babičky patří i mezi vaše poklady.

Nagymama almás pitéje neboli babiččin jablečný koláč,je tradiční maďarský dezert. Rychle se zabydlel i v Čechách, a to nejčastěji pod názvem jablečné linecké řezy, nebo jablečné pité.

Koláč je oblíbený pro svou jednoduchost i pro svou naprosto fantastickou chuť. V ní se snoubí křehké tukové těsto se šťavnatou jablečnou vrstvou. To vše na závěr bohatě zasypané moučkovým cukrem.

V maďarských domácnostech se koláč často připravuje podle tradiční receptury, která se předává z generace na generaci. Každá rodina může mít svůj vlastní, lehce odlišný způsob přípravy, který dělá právě jejich koláč jedinečným.

  • Nagymama almás pitéje se často peče na oslavy, rodinná setkání nebo jiné slavnostní události a právě pro svou sáhodlouhou tradici dokáže vyvolat nostalgické vzpomínky na domov a dětství. 

Tradiční recept na linecké jablečné řezy a jeho obměny

Základ babiččina lineckého koláče s jablky tvoří dva pláty křehkého těsta z mouky, cukru, tuku a vejce, mezi kterými se ukrývá šťavnatá vrstva z jablek, cukru a skořice. To vše tvoří dokonalý celek s efektním řezem a lahodnou chutí.

  • Některé varianty koláče mohou obsahovat také ořechy, rozinky nebo jiné druhy ovoce, které dodávají další texturu a chuť. Skvělé jsou třeba chuťově výrazné višně.
  • Moučník se nejčastěji peče na podzim, kdy probíhá sklizeň jablek, ovšem také do něj upotřebíte starší jablíčka, která už nikdo samotná jíst nechce.
  • Někdy se do těsta přidává i trocha zakysané smetany nebo bílého jogurtu, aby bylo těsto vláčnější.
  • Jako tuk se nejčastěji používá máslo, ovšem úplně původně se křehké těsto připravovalo ze sádla. Právě za ním stála drobivost, lámavost a křehkost moučníku, přičemž výslednou chuť neovlivňovalo.

Křehký linecký koláč s jablky – pečení a servírování

Koláč se obvykle peče v obdélníkové nebo čtvercové formě a krájí se na úhledné čtverečky, které dají dokonale vyniknout vrstvám na řezu. Péct ho můžete i ve formě kulaté a křehký koláč s jablky servírovat jako běžný koláč hojně zasypaný moučkovým cukrem.

Babiččin jablečný koláč není jen dezert, ale také symbol rodinné pohody a tradic, a to nejen v maďarské domovině, ale také u nás. Příprava i samotná konzumace jsou často spojeny s rodinnými rituály a trávením společných chvil. Proto nenechte tyto chvíle vymizet a koláč maďarské babičky si při nejbližší příležitosti upečte.

Zdroje informací: Cookpad.com, Gaborahazipek.hu, Mindmegette.hu

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem
  • Zajímavosti

Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vypukne už za necelé dva týdny a město opět po roce zaplní tisíce filmových fanoušků. Patříte k těm, kteří si rádi užívají vše, co festival nabízí? Stíháte několik filmů...
AD
Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
  • Jak na to

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá...