Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu 10 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1827 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 348 g
Tuky 9 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle nejoblíbenější newyorské pečivo prostě musíte zkusit!

Suroviny

droždí 7 g
krupicový cukr 4 PL
sůl 2
mouka pšeničná hladká 450 g
olej
na vytření mísy
mák celý
na posypání
kmín
na posypání
sezamová semínka
na posypání
na posypání
1.  Vsypte do mísy droždí a jednu lžičku cukru a zalijte 100 ml teplé vody. Nechte stát deset minut; po této době by měla směs napěnit.

2.  Přilijte ještě 200 ml teplé vody, vmíchejte sůl a polovinu mouky. Postupně přisypávejte zbylou mouku a zpracovávejte, dokud nezískáte měkké, vláčné, ale ne lepivé těsto. Ještě ho deset minut hněťte, aby bylo krásně hladké a pružné. Z těsta pak vytvarujte kouli, a tu vložte do čisté mísy, vytřené trochou oleje. Volně překryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až těsto zdvojnásobí objem; bude to trvat zhruba hodinu.

3.  Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Těsto rozdělte na deset kousků a na pomoučněné pracovní ploše z každého vytvarujte zploštělou kuličku; rukojetí vařečky vytvořte uprostřed otvor. Pak bagel nasuňte na vařečku a několikrát jí zatočte, abyste otvor rozšířili. Volně zakryjte fólií a tvarujte další.

4.  Mezitím dejte do velkého hrnce hřát vodu a vsypte do ní zbylý cukr. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po čtyřech kusech) a minutu nebo dvě je povařte. Ve vodě je obraťte; lehce se nafouknou a utvoří se na nich pevnější ‚kůžička‘. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte důkladně okapat.
5  Plechy vyložte papírem, bagely posypte kořením a/nebo mákem, vložte do trouby a pečte zhruba pětadvacet minut, aby pečivo zezlátlo, zkřehlo a na poklep znělo dutě. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte – správně po newyorsku je to se žervé a uzeným lososem.

Komentáře

Anonym

Uz podruhe sem pekla bagely a i tentokrat nastal ten samy problem. Bagely pri peceni vubec nevybehly ackoliv testo nakynulo. Takze nejsou tak mekke jak sem zvykla z obchodu. Cim to muze byt?

Anonym

Mě taky splaskly, už jsem se na to ptala, ale zatím bez odpovědi. Myslím, že příště to zkusím bez toho povaření, protože se mi zdá, že tam se těsto jakoby zatáhlo a při pečení už vůbec nenaběhlo. Taky mě to mrzelo, protože mám bagely moc ráda.

Anonym

No oni se urcite varit maji... uz sem procitala vic receptu a vsude je vari. Zkusim spis dat vice drozdi...

Anonym

Teď jen, jestli i u těch ostatních receptů nebyly nějaké reklamace. Ale více droždí by mohlo taky fungovat. Asi to zkusím půl na půl. Půlku bagelů povařím a půlku strčím do trouby bez vaření...Hezký den.

Anonym

... být měkké! Nevím, tady v Čechách jsem je ještě nekoupila, protože jsem objevila jen balené a ty byly už napohmat strašně měkké, ale často jsem si je kupovala v Anglii a správný bagel má být sice kyprý, ale dost tuhý.

Anonym

Používám sušené droždí, ale dávám ho rovnou do mouky a např. knedlíky vykynou velice dobře, tak proč je předem u tohoto receptu namáčíte??? Mám podobný recept na preclíky (z francouzské kuchyně), taky se dávají do vroucí vody, nechám je jen vyplyvat na hladinu a pak rovnou peču v troubě a funguje to dobře.

Anonym

...myslela, že mě se to nestane. Omyl :-) vytáhla jsem právě prvních 6 kousků a místo těch krásných bagelů na obrázku na mě kouká 6 šišatých a víceméně placatých koleček.....:-( Není něco divného na tom, že se to nikomu nevede? a taky je mám takový lehounce zlatavý a ne jako na těch vyobrazených....jak tohle vysvětlím 5leté dceři, která se na ně těšila....na ducatý housky s dírou :-)

Anonym

Pomahala jsem v Americe v male pekarne s vyrobou bagels. Rada se tedy podelim o nekolik zkusenosti: Testo je v podstate stejne jako na dalsi pecivo - napr. bagety. Bagels jsme nevykrajovali, ale vyvaleli nudli a pak ji spojili dalsim valenim v kolecko. Varili jsme bagels do vyplavani (jeste jsem je otocili) a pak hned vyndali a posypali makem atd. Nebyly tak nadychane jako ty ze supermarketu. Byly tuzsi, ale vytecne - chodilo k nam na rano cele mesto. Jeste doporucuji k bagels ruzne druhy pomazankoveho masla, ktere si sami namichate - napr. s nakladanymi articoky, olivami, nasekanymi listky koriandu a dalsich bylinek, susenymi rajcaty, zazvorovym dzemem, uzenym losososem atd. - fantazii se meze nekladou. Posledni poznamka: bagels se take nekdy delaji se skorici a rozinkami - maze se opet pomazankovym maslem.

Anonym

Já je dělal poprvé a vypadají úplně stejně jako na obrázku... A určitě tak i chutnají... Asi to bude tím, že je dělal muž :-)).

Apetit magazín

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit