Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bagel: Lahodné děravé pečivo, které se vaří i peče. Připravte si ho jednoduše doma

Bagel
ZDROJ: Vicky Ng/Unsplash
sdílet:

Zatímco my nedáme dopustit na čerstvý bochník chleba a křupavé rohlíky, Newyorčané se nemohou nabažit bagelů. Jsou hutné, ale přesto lahodné, uprostřed mají díru a skoro nedrobí. Prozradíme vám, odkud bagel pochází, jak si ho upéct doma i čím ho naplnit. 

Newyorčan z Polska židovského původu

Přestože je bagel proslulý zejména v New Yorku, není to Amerika, kde toto věhlasné pečivo poprvé spatřilo světlo světa. 

  • Bagel začala péct židovská komunita v polském Krakově už v roce 1610 (možná dokonce mnohem dříve, ale z tohoto roku pocházejí první dochované písemné zmínky).
  • V židovském jazyce se pečivu říká bajgl nebo bejgl.
  • Do Ameriky se bagel dostal s polskými emigranty.
  • V New Yorku vznikl roku 1910 spolek Bagel Bakers Local 338, který se zasloužil o proslavení pečiva. Členové spolku až s posvátnou přesností hlídali správný a tradiční postup výroby.
  • Pečivo s otvorem uprostřed si v New Yorku našlo své místo a dodnes je velice oblíbené. Věhlasu dostálo také v Kanadě či Británii.
  • Do České republiky se bagel dostal až po samotové revoluci, tehdy byl k dostání ve franšíze Bagel Bakers Local 338. V posledních letech se bagel čím dál častěji objevuje na snídaňovém menu v českých kavárnách a restauracích.

A proč je bagel děravý?

Pekaři se inspirovali tradičním krakovským pečivem zvaným obvařánek (polsky obwarzanek), které má tvar kroužku a sypalo se mákem, sezamem a solí. Stejně jako v případě obvařánku i u bagelu má díra uprostřed ryze praktické důvody:

  • Umožňuje dokonalé propečení s měkkou střídkou a křupavou kůrkou.
  • Otvor uprostřed umožňoval protáhnout dřevěnou tyč nebo provázek a přepravovat tak víc pečiva najednou. Díky děravému středu mohly pohdolně viset ve vitrínách obchodů či pouličních stáncích.

Těsto neměnné receptury

Bagel se vzhledem podobá housce, chutí má však blíž našemu chlebu. Základ bagelu totiž tvoří jednoduché kynuté těsto podobné tomu chlebovému.

  • Základem kynutého těsta je pšeničná mouka, lze však použít i žitnou nebo celozrnnou. Těsto se sladí sladem a nejsou v něm žádná vajíčka.
  • Po nakynutí se z těsta vytvaruje prstenec, který se krátce vaří v horké, oslazené vodě.
  • Nakonec se bagel peče v troubě tak dlouho, dokud nezíská svou charakteristickou zlatavou barvu.

Díky tomuto tradičnímu postupu je bagel pevný, lesklý, zlatavý, uvnitř hutný, drží tvar a získává svou charakteristickou chuť.

Upečte si bagel doma 

Přenést se do ulic New Yorku či Krakova můžete i z pohodlí vaší kuchyně. Výroba bagelů není náročná a těsto můžete upravit vašim představám či chutím. Potřebovat budete:

  • 450 g hladké mouky
  • sáček sušeného droždí
  • 3 dcl teplé vody
  • špetku soli
  • 3 polévkové lžíce cukru krupice
  1. Droždí dejte spolu s 1 dcl teplé vody a lžičkou cukru na 10 minut do mísy umístěné v teple.
  2. Nechejte vzejít kvásek, přidejte sůl, zbývající 2 dcl vody a po malých dávkách přisypávejte mouku. Vzniklé těsto je třeba důkladně hníst jako u chleba, zabere vám to zhruba 10 minut a trochu úsilí (chcete-li trochu experimentovat, v této fázi můžete těsto dochutit třeba sušenou cibulkou, česnekem, sušenými rajčaty, sýrem, skořicí, rozinkami nebo ořechy).
  3. Až bude těsto vláčné a hladké, vytvarujte bochánek a nechte ho kynout hodinu v teple.
  4. Poté si rozpalte troubu na 200 stupňů a připravte hrnec s vodou i cukrem. Z těsta vytvarujte bochánky, trochu je zploštěte a propíchněte do typického tvaru (nejlépe druhou stranou vařečky). Po vytvarování je postupně jeden po druhém pomalu ponořte do vroucí vody. Bagely vařte zhruba 2 minuty, v polovině vaření je otočte.
  5. Poté bagely vyjměte, nechte okapat na mřížce a umístěte na plech. Povrch potřete mlékem, které vytvoří hladkou a nazlátlou kůrku. V této fázi můžete bagely posypat mákem, sezamem, solí, kmínem či strouhaným sýrem.
  6. Bagely pečte tak dlouho, dokud nezezlátnou a na poklep nebudou znít dutě. Trvá to zhruba 25 minut.

Co s upečenými bagely?

Bagely si můžete vychutnat samotné, jako přílohu k polévce, salátu nebo třeba hummusu, ale tradičně se rozříznou a plní. Bagel je zcela univerzální pečivo, naplnit ho tedy můžete čímkoliv, co máte rádi. Přinášíme vám několik tipů: 

  • Chcete-li si na bagelu pochutnat jako Newyorčané, naplňte ho čerstvým krémovým sýrem, snítkou kopru a plátky uzeného lososa.
  • Na snídaňový brunch se skvěle hodí bagely plněné slaninou, čedarem, vejcem, fíkovou zavařeninou, rukolou, plátky jablka a hrušky. Ne nadarmo mu říkáme hříšně dobrý bagel. 
  • Bagel můžete plnit i sladkými ingrediencemi, výborný je třeba s lučinou, medem a banánem.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč