Proděravělý bagel: univerzální slané pečivo, které zachutná i vám

Proděravělý bagel: univerzální slané pečivo, které zachutná i vám
sdílet:
Zatímco my nedáme dopustit na náš národní poklad, chlebíček, Newyorčané se nemohou nabažit bagelů. Jsou všestranné, chutné, vláčné a uvnitř děravé. Paradoxně však nebyly poprvé upečeny v Americe, ale na Starém kontinentě. Prozradíme vám, odkud bagel pochází, jak si jej upéct doma i čím jej naplnit.

Židovsko-polský původ

Podobu si bagel vypůjčil od polského obvařánku, tedy tradičního krakovského pečiva tvarovaného do kroužku, které se posypalo mákem, sezamem a solí. Bagel začala péct židovská komunita v Krakově už v roce 1610 (nejspíš dokonce mnohem dříve, ale v tomto roce najdeme první dochované zmínky). V jazyce jidiš se nazývá bajgl nebo bejgl. Ručně se bagely tvarovaly do hladkého prstence z pšeničného těsta. Tento tvar se po staletí nezměnil, umožňuje totiž dokonalé propečení s měkkou střídou, ale křupavou kůrkou. Otvor uprostřed umožňoval protáhnout provázek a navázat tak více bagelů k sobě. Usnadnila se samotná přeprava, ale také vystavování ve vitrínách obchodů či pouličních stánků. Do Ameriky, kde bagel našel druhý domov, se dostal díky polským emigrantům. V New Yorku vzniká roku 1910 spolek Bagel Bakers Local 338, který svým snažením proslavil tuto slanou všestrannou pochoutku. Členové až s posvátnou přesností hlídali správný a tradiční postup výroby. Pečivo s otvorem uprostřed si v New Yorku našlo své místo a dodnes je velice oblíbené. Věhlasu dostál bagel také v Kanadě či Británii. Do České republiky se dostává až po samotové revoluci, v 90. letech jsme jej ochutnali především díky stejnojmenné franšíze.

Těsto neměnné receptury

Klasický bagel se vyrábí z jednoduchého kynutého těsta, slazeného sladem a bez vajíček. Základem je pšeničná mouka, použít se však může žitná nebo celozrnná. Po nakynutí se vytvaruje prstenec a povaří se v horké, oslazené vodě. Až poté je pečen v troubě do zlatavé barvy. Díky tomuto postupu je těsto uvnitř hutnější, drží tvar a získává charakteristický pomačkaný kabátek. Sypán je mákem, kmínem, solí či sezamem. Těsto lze dochutit cibulí, česnekem, rajčaty, sýrem, skořicí nebo ořechy.

Bagel z New Yorku

Bagel z New Yorku

Více

Domácí výroba bagelu

Přenést se do ulic New Yorku či Krakova můžete i z pohodlí vaší kuchyně. Výroba bagelů není ničím náročným, výsledné těsto můžete upravit vašim představám či chutím. Potřebovat budete 450 g hladké mouky, sáček sušeného droždí, 3 dcl teplé vody, špetku soli, a 3 polévkové lžíce cukru krupice. Droždí spolu s 1 dcl teplé vody a lžičkou cukru dejte na 10 minut do mísy umístěné v teple. Nechejte vzejít, přidejte sůl, zbývající 2 dcl vody a po malých dávkách přisívejte mouku. Vzniklé těsto bude třeba důkladně hníst jako u chleba, zabere vám to cirka 10 minut a trochu úsilí. Až bude těsto vláčné a hladké, vytvarujte bochánek, který nechte kynout hodinu v teple. Poté si rozpalte troubu na 200 stupňů a připravte hrnec s vodou i cukrem. Z těsta vytvarujte bochánky, trochu je zploštěte a propíchněte do typického tvaru (nejlépe druhou stranou vařečky). Po vytvarování je pomalu ponořte do vroucí vody, ne však všechny naráz, ale postupně. Zhruba 2 minuty vařte, je dobré každý bagel v polovině vaření otočit. Po 2 minutách je vyjměte, nechte okapat na mřížce a suché umístěte na plech. V této fázi je můžete posypat čím je libo, mákem, sezame, solí, kmínem či strouhaným sýrem. Povrch lze potřít mlékem, které vytvoří hladkou a nazlátlou kůrku. Pečte, dokud nezezlátnou a na poklep budou znít dutě. Dokonalé propečení trvá kolem 25 minut.

Čím bagel naplnit

Bagel je všestranný, naplnit jej tedy můžete čímkoliv, co máte rádi. Newyorčané jej milují s čerstvým krémovým sýrem, snítkou kopru a plátky uzeného lososa. Pod článkem jsme si pro vás přichystali řadu receptů, kterými se můžete nechat inspirovat. Bagel je ale velice chutný i samotný, jako příloha k polévce, salátu či k domácím pomazánkám i hummusu.

Související recepty

Související články

Britové mění bagely za croissanty
  • Novinky a zajímavosti

Britové mění bagely za croissanty

Croissanty jsou oblíbeným výrobkem v lahůdkářstvích a v malých obchodech. Vydatně toto pečivo ale podporují i supermarkety, které je prodávají i jako polotovary, které se dopékají doma. Ráno si tak můžete naservírovat horký, křupavý a...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit