0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gril party: Jak na rybí maso

Gril party: Jak na rybí maso
sdílet:
Přestože českým grilům jednoznačně vládne vepřové, zkuste to na další grilovací party trošku jinak a pochutnejte si na rybích specialitách. Ocení je nejen vaše dietymilovné kamarádky.

Co na gril?

Přestože grilovat lze téměř jakoukoli rybu, nejvhodnější jsou tučné druhy jako losos, tuňák či makrela. Pokud dáváte přednost sladkovodním rybám, vyzkoušejte pstruha či cejna. Je jen na vás, jestli budete rybu raději připravovat v celku či naporcovanou na steaky, v každém případě, pokud se chystáte grilovat neporcovanou větší rybu, určitě oceníte otevírací grilovací mřížku – ryba se uzavře mezi dva rošty, které ji drží a umožňují snadnou manipulaci.

Aby se maso příliš nepřipalovalo, je důležité jej pořádně potřít olejem či namarinovat. Mějte ale na paměti, že rybí maso vstřebá marinádu velice rychle, a v nálevu by proto nikdy nemělo zůstávat déle než dvě hodiny. Než kazit jemné rybí maso prefabrikovanými kořenícími směsmi, doporučujeme vám marinádu vlastní výroby – stačí troška olivového oleje, soli, česneku a bylinek.

Rybu na grilu můžete zabalit i do alobalu, zvlášť chystáte-li se grilovat již naporcované filety. Těm byste měli ponechat kůži, která je udrží pohrmadě! Alobalem můžete nahradit i pečicí papír, který je uveden v receptech do trouby. Zkuste třeba kořeněného lososa, makrelu, pražmu, bělici s koprem nebo pstruha v novinách. Úspěch budete slavit i s rybou v papilotě, protože kromě ryby je v balíčku i spousta šťavnaté a voňavé zeleniny.

Na co pozor?

Ryba by měla přijít na gril až v momentu, kdy oheň dohoří a uhlíky jsou dostatečně žhavé. Poté, co ji položíte na rošt, ji nechte na chvíli zatáhnout, aby byla kůžička křupavá a maso uvnitř vláčné. Pokud si chcete pochutnat na šťavnaté rybě, nikdy do ní nepíchejte vidličkou a raději ji ani nepoužívejte při obracení! A jestli nechcete, aby mělo rybí maso nepříjemnou pachuť, nikdy nerozfoukávejte oheň v grilu.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit