0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Latte art – umění v šálku kávy

Latte art – umění v šálku kávy
sdílet:
Umíte si představit své oblíbené cappucino bez srdíčka vykresleného v pěně? Na chuť kávy sice nemá vliv, ale udělá vám radost. A tak se stále více baristů věnuje umění latte art. I proto, že právě prchavý obrázek v pěně může být tím, co do kavárny přivede další hosty.

Dotáhnout šálek kávy k dokonalosti je i jakýmsi podpisem, autogramem baristy, který vytvoří z možnosti, která se mu nabízí, vlastní design obrázku. 

Latte art vymysleli v Americe

Do osmdesátých let dvacátého století neměl o tomto stylu, respektive finalizaci kávového šálku nikdo ani ponětí. Jenže v Seattlu se barista David Schomer zajímal o to, proč se na pěně cappuccina občas objeví tečka kávy, zatímco jindy ne. A vymyslel, co by se právě s ní dalo provádět. Aby byla realizace obrázků jednodušší, je třeba jako nejsvrchnější část mléčné pěny nanést tzv. mikropěnu. A tu právě objevil v roce 1986 David Schomer. Snáze se do ní nanášejí motivy než do pěny klasické – ta totiž není tak hutná, takže v ní nejde precizně vykreslit obrázek. Prvním motivem byla rosetta. Její autor se inspiroval Itálií a její ztvárnění dotáhl k dokonalosti. Ze Seattlu se latte art rozšířil do celého světa i díky řetězcům nabízejícím kávu s sebou.

Protože právě latte art byl považován za jednu z marketingových strategií populárních masových řetězců, dívali se majitelé ‚seriózních‘ kaváren na umění vytvořené v pěně jako na módní výstřelek, který nebude mít dlouhého trvání. Zmýlili se. Zákazníci si něžné obrázky zamilovali.

Motivy v kávovém šálku mohou být různé. Foto: Emma Smith, Unsplash
Motivy vytvořené v kávové pěně mohou být různé. Zeshora zleva: Rosetta (někdy též nazvaná kapradí), srdce a labuť. 
Foto: Emma Smith, Unsplash

 

Ve všem je ale třeba hledat rovnováhu. Příprava kávy dnes trvá dlouho, a pokud barista věnuje větší pozornost jejímu zdobení než uspokojení chuti zákazníků, a navíc je nechá na jejich šálek čekat, mohou se klienti cítit zklamáni a zavrhnout latte art jako zbytečnost.

Realizace obrázku by neměla být delší než 20 sekund. A právě tvorba na čas je v latte artu i jednou z disciplín na nejrůznějších světových soutěžích baristů, kde porovnávají síly ti nejlepší.

Ilustrační foto: Free pouring – Nathan Dumlao, UnsplashNa počátku byl free pouring

Jak latte art vzniká, jsme se zeptali baristky Martiny Říhové. Díky ní víme, že nejčastěji se na pěně objevují motivy rosetty a srdce. Vznikají metodou free pouring, tedy naléváním emulze do espressa – bez použití šablony. Všechny další motivy jsou pak tvořeny pomocí šablon, párátek, kakaového prášku nebo skořice. V takovém případě se jedná o metodu etchingu.

Baristka vysvětluje: „Free pouring vypadá jednoduše, musíte ho ale mít v ruce. Barista u stroje drží šálek tak, aby byl nahnutý mírně doleva. V okamžiku, kdy má v šálku asi dvě třetiny objemu mikropěny a kávový vzor je viditelný, je třeba šálkem začít hýbat. Nakonec je třeba protnout šálek napříč proudem mléka a dokreslit lístky pomocí špejle. Stejně tak se musí dotvarovat srdce. Pozor ale, při latte art hraje roli i intenzita proudu nalévaného mléka. Tu si musí každý z baristů dostat do ruky, protože jinak se mu motiv nikdy nepodaří. Od rosetty, které se říká také kapradina, a srdce je možné se vypracovat k dalším obrázkům, nejsou ale snadné a je třeba přesně pochopit, jak emulze ve spojení s kávou pracuje.“

Obrazce vzniklé touto technikou vydrží na kávě i dvacet minut. Tedy pokud ji nezamícháte.

Medvídek z kávové pěny, foto: Florencia Viadana, UnsplashPrchavá krása v pěně

Motivy vytvořené pomocí techniky etching mají nižší životnost. Podle odbornice je to také proto, že nejsou součástí pěny, takže se v ní rychleji rozpouštějí. Velmi často je využívána šablona, přes kterou se na kávu sype skořice nebo kakaový prášek. Oba jsou ale těžké a mají tendenci padat ke dnu.  

Jak připravit latte art doma

Latte artu se věnuje stále více baristů a jednoduché obrázky zvládnou po kurzu latte artu lidé i doma. Ale nepůjde to bez vybavení. Baristka Martina Říhová vysvětluje: „V zásadě se můžete o latte art pokusit také doma, ale budete si muset pořídit přístroj na přípravu mléčné emulze. Případně investovat do šablon, párátek, kakaového prášku, toppingu. Také počítejte s tím, že nácvik vám  zabere nějaký čas. A rozhodně se nepouštějte hned do free pouringu. Nejprve objevte vlastnosti kávy, mléka a teprve pak se vrhněte na opravdové umění. Do té doby si pomáhejte šablonami.“ 

A pozor, obrazce se vám nepovede namalovat na každý šálek kávy. Porcelán či sklo by mělo být nahřáté a záleží i na tvaru: šálek by měl být užší u dna, širší směrem vzhůru. Výsledek ovlivní i to, jaký druh kávy pro přípravu dokonalého šálku použijete. 

Matcha latte, foto: MJ Tangonan, UnsplashLatte art není jen uměním pro milovníky kávy. Zdobit se dají i další nápoje, jako matcha, čaj i jiné drinky. Zkušený barista si taktéž poradí s pěnou vzniklou na espressu a vyšvihne obrázek, který vám bude líto zničit konzumací.

Úvodní foto: Lex Sirikiat, Unsplash
Ilustrační foto: Free pouring – Nathan Dumlao, Unsplash; Medvídek v šálku: Florencia Viadana, Unsplush; Matcha latte: MJ Tangonan, Unsplash

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit