0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Latte art: malování mléčnou mikropěnou v šálku kávy

Latte art
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Umíte si představit své oblíbené cappuccino bez srdíčka vykresleného z mléčné pěny? Na chuť kávy sice nemá vliv, ale udělá vám radost. A tak se stále více baristů věnuje umění latte art. I proto, že právě prchavý obrázek v pěně může být tím, co do kavárny přivede další hosty.

Dotáhnout šálek kávy k dokonalosti je i jakýmsi podpisem, autogramem baristy, který vytvoří z možnosti, která se mu nabízí, vlastní design obrázku. 

Latte art z Ameriky

Do osmdesátých let dvacátého století neměl o tomto stylu, respektive finalizaci kávového nápoje nikdo ani ponětí. Jenže v Seattlu se barista David Schomer zajímal o to, proč se na pěně cappuccina občas objeví tečka kávy, zatímco jindy ne. A vymyslel, co by se právě s ní dalo provádět.

  • Aby byla realizace obrázků jednodušší, je třeba jako nejsvrchnější část mléčné pěny nanést tzv. mikropěnu. A tu právě objevil v roce 1986 David Schomer. Snáze se do ní nanášejí motivy než do pěny klasické – ta totiž není tak hutná, takže v ní nejde precizně vykreslit obrázek.
  • Prvním motivem byla rosetta. Její autor se inspiroval Itálií a její ztvárnění dotáhl k dokonalosti. Ze Seattlu se latte art rozšířil do celého světa i díky řetězcům nabízejícím kávu s sebou.

Protože právě latte art byl považován za jednu z marketingových strategií populárních kavárenských řetězců, dívali se majitelé ‚seriózních‘ kaváren na umění vytvořené v pěně jako na módní výstřelek, který nebude mít dlouhého trvání. Zmýlili se. Zákazníci si něžné obrázky zamilovali.

  • Realizace obrázku by neměla být delší než 20 sekund. A právě tvorba na čas je v latte artu i jednou z disciplín na nejrůznějších světových soutěžích baristů, kde porovnávají síly ti nejlepší.

Na počátku byl free pouring

Jak latte art vzniká, jsme se zeptali baristky Martiny Říhové. Díky ní víme, že nejčastěji se na pěně objevují motivy rosetty a srdce. Vznikají metodou free pouring, tedy naléváním emulze do espressa – bez použití šablony.

Všechny další motivy jsou pak tvořeny pomocí šablon, párátek, kakaového prášku nebo skořice. V takovém případě se jedná o metodu etchingu.

Free pouring vypadá jednoduše, musíte ho ale mít v ruce. Barista u stroje drží šálek tak, aby byl nahnutý mírně doleva. V okamžiku, kdy má v šálku asi dvě třetiny objemu mikropěny a kávový vzor je viditelný, je třeba šálkem začít hýbat. Nakonec je třeba protnout šálek napříč proudem mléka a dokreslit lístky pomocí špejle. Stejně tak se musí dotvarovat srdce. Pozor ale, při latte art hraje roli i intenzita proudu nalévaného mléka. Tu si musí každý z baristů dostat do ruky, protože jinak se mu motiv nikdy nepodaří. Od rosetty, které se říká také kapradina, a srdce je možné se vypracovat k dalším obrázkům, nejsou ale snadné a je třeba přesně pochopit, jak emulze ve spojení s kávou pracuje,“ vysvětluje baristka Marie Říhová.

Prchavá krása v pěně

Motivy vytvořené pomocí techniky etching mají nižší životnost. Podle odbornice je to také proto, že nejsou součástí pěny, takže se v ní rychleji rozpouštějí. Velmi často je využívána šablona, přes kterou se na kávu sype skořice nebo kakaový prášek. Oba jsou ale těžké a mají tendenci padat ke dnu.  

Jak připravit latte art doma

Latte artu se věnuje stále více baristů a jednoduché obrázky zvládnou po kurzu latte artu lidé i doma. Ale nepůjde to bez vybavení.

Baristka Martina Říhová dodává: „V zásadě se můžete o latte art pokusit také doma, ale budete si muset pořídit přístroj na přípravu mléčné emulze. Případně investovat do šablon, párátek, kakaového prášku, toppingu. Také počítejte s tím, že nácvik vám  zabere nějaký čas. A rozhodně se nepouštějte hned do free pouringu. Nejprve objevte vlastnosti kávy, mléka a teprve pak se vrhněte na opravdové umění. Do té doby si pomáhejte šablonami.“ 

  • Latte art není jen uměním pro milovníky kávy. Zdobit se dají i další nápoje, jako matcha, čaj i jiné drinky. Zkušený barista si taktéž poradí s pěnou vzniklou na espressu a vyšvihne obrázek, který vám bude líto zničit konzumací.

Související články

Autor: Klára Kotábová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč