0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňky, kam se podíváte

Meruňky, kam se podíváte
sdílet:
Meruňky patří mezi populární české ovoce. Na našem území se pěstují už od pradávna. Napovíme vám, jak se o meruňky starat, pokud je máte na zahradě, jakou vybrat odrůdu a k čemu se meruňky hodí v kuchyni. A řekneme si, kde se meruňky v Česku pěstují a proč letos budou dražší.

Najednou se všude objevují přepravky s jemně oranžovými plody. Vidíme je na trzích, na babiččině koláči, doma ve špíži, v restauraci na menu. Co to znamená? Ano, je to tak! Meruňková sezona je v plném proudu. Letošní rok ale množství českých meruněk v obchodech bude omezené.

Kde se meruňky pěstují a co ovlivňuje jejich sklizeň

Meruňky rostou na loňských letorostech, takže potřebují celoroční péči. Rozkvétají poměrně brzy na jaře, proto se většinou pěstují v teplejších oblastech, kde není takové riziko jarních mrazíků. České meruňky tedy nejčastěji uvidíme v oblasti jižní Moravy, ve středních Čechách a ve Slezsku. Mezi nejznámější meruňkové farmy patří farma Dryák (Slaný), Čerstvě utrženo (Velké Bílovice) a Sady Životice (Havířov).

Bohužel rok 2020 české pěstitele ovoce ani zákazníky nepotěšil. Zima byla dlouhá a jarní noční mrazy poškodily poupata. Meruňky byly postiženy obzvlášť silně, ale nepříznivé počasí zasáhlo i broskve a švestky. Dle průzkumů je letošní sklizeň na území ČR nejhorší za posledních 17 let, takže českých meruněk bude opravdu pomálu. Tuzemští zákazníci si na české ovoce potrpí, a tak se poptávka po našich meruňkách konstantně drží na vysoké příčce. Tuto sezonu se budeme ale muset smířit s dražšími cenami u českých meruněk nebo se spokojit s meruňkami z dovozu. Největším dovozcem je slunná Itálie.

Jaké odrůdy potkáte v zahradách a na trzích a k čemu se hodí v kuchyni

Odrůdy meruněk se liší dobou zrání, plností chuti, cukernatostí a plodností. Jedna z nejpopulárnějších odrůd u nás je Velkopavlovická. Tu můžeme najít v ovocných sadech v okolí Brna. Má poměrně velký plod s hladkým povrchem. Vyznačuje se střední tuhostí dužiny, je velmi šťavnatá a navinule nasládlá. Perfektně se hodí do knedlíků a na pečení dezertů.

Stejně s Velkopavlovickou odrůdou dozrává i Mirka. Jedná se o další velmi populární meruňku. Je méně sladká, tužší a mírně aromatická. Využívá se do pokrmů, ve kterých vyhledáváme spíše svěžest než sladkost. Ideálně se hodí do sorbetů, limonád a salátů.

Pokud hledáte odrůdu odolnou vůči mrazům, je jí Lerosa. Pyšní se asi největší odolností květů vůči mrazu. Vyhovuje jí teplo, světlo a zastřihávání koruny. Výsadba je ideální na podzim. Dejte si ale pozor na ostatní rostliny v okolí. Nevyhovuje jí blízké okolí rajčat a brambor. Tato odrůda má jemně sladkou chuť, střední tuhost a je velmi šťavnatá.

Kdy meruňky sklízet

Stromy plodí na přelomu léta a podle zralosti a cukernatosti se meruňky dále zpracovávají. Milujeme je v koláčích, džemech, knedlících, nakládané, čerstvé, v limonádě, ve zmrzlině. Dají se dokonce zamrazit a ty nejvíce zralé se používají na výrobu meruňkovice. Meruňky prostě můžete využít mnoha způsoby.

Meruňky jezte i pro zdraví

Kromě výborné chuti a rozmanitosti použití mají meruňky také pozitivní vliv na zdravotní stav. Chrání zrak, zlepšují kvalitu pokožky a posilují imunitu. Zároveň obsahují vysoké množství beta-karotenu, který pomáhá pokožce absorbovat sluneční paprsky. Dále snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Meruňkové oleje a odvary se dokonce používají jako podpora regenerace pokožky. Zabírají hlavně na malé jizvičky po odřeninách.

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč