Meruňkový džem s levandulí

Meruňkový džem s levandulí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny Velmi snadné Na 4 malé skleničky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1354 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 319 g
Tuky 0 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá, poctivá, domácí, voňavá. Tak přesně taková je tahle meruňková marmeláda. Udělejte jí dostatečné množství, doma se o ni poperou a návštěvy si ji budou chtít odnést i domů.

Suroviny

meruňky 600 g
vypeckované
levandule 2 snítky
sušená nebo zhruba 1/2 lžičky sušených kvítků
voda 60 ml
citronová štáva 2 PL
krupicový cukr 275 g

1 Do hrnce dejte meruňky, levanduli, vodu a citronovou šťávu. Zvolna vše přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte, dokud meruňky nezměknou. Vmíchejte cukr a zvolna za občasného míchání vařte 15–20 minut, dokud se meruňky nerozvaří a směs nezhoustne. Průběžně sbírejte pěnu.

2 Směs rozdělte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a 10–15 minut zavařujte.

NĚCO NAVÍC
Meruňky samy houstnou, a proto do marmelády nemusíte většinou přidávat vůbec nic, pokud ji však chcete opravdu hustou a rosolovitou, přidejte na závěr 6 g citrusového pektinu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit