Jednoduchá, poctivá, domácí, voňavá. Tak přesně taková je tahle meruňková marmeláda. Udělejte jí dostatečné množství, doma se o ni poperou a návštěvy si ji budou chtít odnést i domů.
Suroviny
Postup
Do hrnce dejte meruňky, levanduli, vodu a citronovou šťávu. Zvolna vše přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte, dokud meruňky nezměknou. Vmíchejte cukr a zvolna za občasného míchání vařte 15–20 minut, dokud se meruňky nerozvaří a směs nezhoustne. Průběžně sbírejte pěnu.
Směs rozdělte do vyvařených sklenic, zavíčkujte a 10–15 minut zavařujte.
NĚCO NAVÍC
Meruňky samy houstnou, a proto do marmelády nemusíte většinou přidávat vůbec nic, pokud ji však chcete opravdu hustou a rosolovitou, přidejte na závěr 6 g citrusového pektinu.