V Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie právě probíhá výstava Bruselský sen, která je věnována fenoménu světové výstavy EXPO 58. Československý pavilon sklízel v Bruselu samé úspěchy, svou zásluhu na tom měla i tamní restaurace, kde se podávaly nejrůznější speciality. Recepty na některé z nich se nám podařilo získat, a vy si tak můžete udělat obrázek nejen o tom, co se tehdy jedlo, ale můžete si některé pokrmy zkusit připravit.
„Přeneste se s námi do československého pavilonu na světové výstavě v Bruselu EXPO 58, kde odborníci obdivovali unikátní design – sklo, keramiku a porcelán, tapiserie, hračky –, a návštěvníci si pochutnávali na specialitách připravených pouze pro tuto příležitost,“ láká na výstavu Hana Laudátová z Moravské galerie v Brně.
Výstava Bruselský sen, kterou můžete navštívit až do 1. března, připomíná jeden z československých kulturně historických mezníků 2. poloviny 20. století a přibližuje skutečnou podobu této legendární události. Československý pavilon v Bruselu zaujímal šest tisíc čtverečních metrů, získal hlavní ocenění Zlatou hvězdu a stal se nejoblíbenější expozicí návštěvníků. Před pěti desítkami let znamenala československá prezentace pro svět šok. Země, která se ještě nevzpamatovala ze stalinského útlaku, se představila množstvím uměleckých či průmyslových výrobků a nápadů, jež jako by plynule navázaly na špičkovou úroveň designu masarykovského Československa.
Vedle fotografického a filmového připomenutí podoby samotné československé expozice jsou na výstavě představeny významné původní exponáty, které reprezentovaly Československo v Bruselu (sklo, keramika a porcelán, tapiserie, hračky), návrhové studie (například k dobově velmi progresivní prostorové vitráži Jana Kotíka, k zoomorfní kompozici Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové nebo studie textilního oddílu Vkus od Antonína Kybala) a původní architektonické a grafické řešení pavilonu. Nechybí ani přiblížení dalších magnetů naší tehdejší expozice — mediálních novinek Laterny magiky a Polyekranu. Připomenuta je i velmi oblíbená restaurace československého pavilonu. A právě v té se mimo jiné servírovaly následující pokrmy.
- Tyrolské dušené maso s brambory
- Velký biftek
- Řezy ze svíčkové po bérnaisku
- Biftek – Salvador
- Biftek Pavilion ČSSR
- Bombajské rizoto
- Kuřecí prsíčka podle Pojarského
- Kuřecí játra na rožni
- Ragú v lasturách po lesnicku
- Rizoto ‚podle uzenáře‘
- Srnčí medailonky lesnické
- Telecí játra po anglicku
- Telecí játra tyrolská
- Provensálský telecí brzlík v pergamenu
- Telecí brzlík medici
- Telecí ledvinky Favorit
- Ražniči z telecích jater
- Telecí kotlety v pergamenu
- Telecí řízek ‚Praha‘
- Vepřová žebírka podle pražského uzenáře
- Francouzská zálivka
- ‚Gribische‘
- Smetanová zálivka
- Tomatová zálivka
- Citronová zálivka
- Sýrová zálivka
- Řecká zálivka