0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte Expo 58

Ochutnejte Expo 58
sdílet:

V Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie právě probíhá výstava Bruselský sen, která je věnována fenoménu světové výstavy EXPO 58. Československý pavilon sklízel v Bruselu samé úspěchy, svou zásluhu na tom měla i tamní restaurace, kde se podávaly nejrůznější speciality. Recepty na některé z nich se nám podařilo získat, a vy si tak můžete udělat obrázek nejen o tom, co se tehdy jedlo, ale můžete si některé pokrmy zkusit připravit.

„Přeneste se s námi do československého pavilonu na světové výstavě v Bruselu EXPO 58, kde odborníci obdivovali unikátní design – sklo, keramiku a porcelán, tapiserie, hračky –, a návštěvníci si pochutnávali na specialitách připravených pouze pro tuto příležitost,“ láká na výstavu Hana Laudátová z Moravské galerie v Brně.

Výstava Bruselský sen, kterou můžete navštívit až do 1. března, připomíná jeden z československých kulturně historických mezníků 2. poloviny 20. století a přibližuje skutečnou podobu této legendární události. Československý pavilon v Bruselu zaujímal šest tisíc čtverečních metrů, získal hlavní ocenění Zlatou hvězdu a stal se nejoblíbenější expozicí návštěvníků. Před pěti desítkami let znamenala československá prezentace pro svět šok. Země, která se ještě nevzpamatovala ze stalinského útlaku, se představila množstvím uměleckých či průmyslových výrobků a nápadů, jež jako by plynule navázaly na špičkovou úroveň designu masarykovského Československa.

Vedle fotografického a filmového připomenutí podoby samotné československé expozice jsou na výstavě představeny významné původní exponáty, které reprezentovaly Československo v Bruselu (sklo, keramika a porcelán, tapiserie, hračky), návrhové studie (například k dobově velmi progresivní prostorové vitráži Jana Kotíka, k zoomorfní kompozici Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové nebo studie textilního oddílu Vkus od Antonína Kybala) a původní architektonické a grafické řešení pavilonu. Nechybí ani přiblížení dalších magnetů naší tehdejší expozice — mediálních novinek Laterny magiky a Polyekranu. Připomenuta je i velmi oblíbená restaurace československého pavilonu. A právě v té se mimo jiné servírovaly následující pokrmy.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč