0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte Expo 58

Ochutnejte Expo 58
sdílet:

V Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie právě probíhá výstava Bruselský sen, která je věnována fenoménu světové výstavy EXPO 58. Československý pavilon sklízel v Bruselu samé úspěchy, svou zásluhu na tom měla i tamní restaurace, kde se podávaly nejrůznější speciality. Recepty na některé z nich se nám podařilo získat, a vy si tak můžete udělat obrázek nejen o tom, co se tehdy jedlo, ale můžete si některé pokrmy zkusit připravit.

„Přeneste se s námi do československého pavilonu na světové výstavě v Bruselu EXPO 58, kde odborníci obdivovali unikátní design – sklo, keramiku a porcelán, tapiserie, hračky –, a návštěvníci si pochutnávali na specialitách připravených pouze pro tuto příležitost,“ láká na výstavu Hana Laudátová z Moravské galerie v Brně.

Výstava Bruselský sen, kterou můžete navštívit až do 1. března, připomíná jeden z československých kulturně historických mezníků 2. poloviny 20. století a přibližuje skutečnou podobu této legendární události. Československý pavilon v Bruselu zaujímal šest tisíc čtverečních metrů, získal hlavní ocenění Zlatou hvězdu a stal se nejoblíbenější expozicí návštěvníků. Před pěti desítkami let znamenala československá prezentace pro svět šok. Země, která se ještě nevzpamatovala ze stalinského útlaku, se představila množstvím uměleckých či průmyslových výrobků a nápadů, jež jako by plynule navázaly na špičkovou úroveň designu masarykovského Československa.

Vedle fotografického a filmového připomenutí podoby samotné československé expozice jsou na výstavě představeny významné původní exponáty, které reprezentovaly Československo v Bruselu (sklo, keramika a porcelán, tapiserie, hračky), návrhové studie (například k dobově velmi progresivní prostorové vitráži Jana Kotíka, k zoomorfní kompozici Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové nebo studie textilního oddílu Vkus od Antonína Kybala) a původní architektonické a grafické řešení pavilonu. Nechybí ani přiblížení dalších magnetů naší tehdejší expozice — mediálních novinek Laterny magiky a Polyekranu. Připomenuta je i velmi oblíbená restaurace československého pavilonu. A právě v té se mimo jiné servírovaly následující pokrmy.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit