Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Provensálská zelenina s vejci

Provensálská zelenina s vejci

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 888 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 27 g
Tuky 58 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snadná večeře z jedné pánve, která voní jako prázdniny na francouzském pobřeží. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
na půlkolečka
lze nahradit oranžovou, zbavená jadřince, na kostičky
česnek 2 stroužek
jemně nasekané
koření 2 ČL
Provensálské bylinky Avokádo
lilek 1 ks
na kostičky
na kostičky
1 400 g
krájená rajčata v konzervě
1 ČL
tmavý balzamikový ocet
vejce 4 ks
olivový olej
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 hrst
nasekané, podle chuti, např. bazalka, petrželka, dobromysl, pažitka

Postup

1

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej. Krátce na něm osmahněte cibuli, až změkne. Přidejte česnek, počkejte, až se rozvoní. Přidejte papriku, lilek, cukety a Provensálské bylinky Avokádo a za stálého míchání společně opékejte 5-10 minut.

2

Přidejte rajčata. Do plechovky nalijte trochu vody a přidejte ji do pánve. Přiveďte k varu a pod pokličkou duste 20 minut. Pak pokličku odkryjte a duste dalších 20 minut, až zelenina změkne a tekutina zhoustne.

3

Podle chuti přidejte balzamikový ocet, sůl a pepř. Pak v zelenině udělejte čtyři jamky, do kterých vyklepněte po jednom vejci. Každé lehce osolte a opepřete. Nechte na ohni další 2-4 minuty, dokud vejce nezpevní tak, jak je máte rádi. Posypte bylinkami.

NĚCO NAVÍCV sezoně můžete rajčata z konzervy nahradit půl kilem masitých oválných rajčat, spařených, oloupaných a nakrájených na kostičky.Zeleninu si můžete připravit předem. Stačí ji pak jen prohřát na pánvi a přidat k ní vejce. Provensálskou zeleninu podávejte s francouzskou bagetou nebo křupavým chlebem, který krásně nasákne všechnu omáčku. Provensálské koření je tradiční směs sušených bylinek oblíbená v jižní Francii v oblasti Provence, která dala směsi jméno.

Apetit magazín