0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Provensálská zelenina s vejci

Provensálská zelenina s vejci

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 888 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 27 g
Tuky 58 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snadná večeře z jedné pánve, která voní jako prázdniny na francouzském pobřeží. 

Suroviny

olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
na půlkolečka
paprika červená 1 ks
lze nahradit oranžovou, zbavená jadřince, na kostičky
česnek 2 stroužek
jemně nasekané
koření 2 ČL
Provensálské bylinky Avokádo
lilek 1 ks
na kostičky
cuketa 2 ks
na kostičky
1400 g
krájená rajčata v konzervě
1 ČL
tmavý balzamikový ocet
vejce 4 ks
olivový olej
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 hrst
nasekané, podle chuti, např. bazalka, petrželka, dobromysl, pažitka

1 Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej. Krátce na něm osmahněte cibuli, až změkne. Přidejte česnek, počkejte, až se rozvoní. Přidejte papriku, lilek, cukety a Provensálské bylinky Avokádo a za stálého míchání společně opékejte 5–10 minut.

2 Přidejte rajčata. Do plechovky nalijte trochu vody a přidejte ji do pánve. Přiveďte k varu a pod pokličkou duste 20 minut. Pak pokličku odkryjte a duste dalších 20 minut, až zelenina změkne a tekutina zhoustne.

3 Podle chuti přidejte balzamikový ocet, sůl a pepř. Pak v zelenině udělejte čtyři jamky, do kterých vyklepněte po jednom vejci. Každé lehce osolte a opepřete. Nechte na ohni další 2–4 minuty, dokud vejce nezpevní tak, jak je máte rádi. Posypte bylinkami.

NĚCO NAVÍC

  • V sezoně můžete rajčata z konzervy nahradit půl kilem masitých oválných rajčat, spařených, oloupaných a nakrájených na kostičky.
  • Zeleninu si můžete připravit předem. Stačí ji pak jen prohřát na pánvi a přidat k ní vejce. 
  • Provensálskou zeleninu podávejte s francouzskou bagetou nebo křupavým chlebem, který krásně nasákne všechnu omáčku. 
  • Provensálské koření je tradiční směs sušených bylinek oblíbená v jižní Francii v oblasti Provence, která dala směsi jméno. 

 

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit