Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

sdílet:
Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století vybudoval velmi dobrou pověst snad na všech kontinentech. Pravděpodobně díky své přirozeně sladké chuti a zdravotním benefitům. Je ideální alternativou klasických čajů, tak proč ho nevyzkoušet. Především v zimních měsících není nikdy dost šálků s nápoji, co prohřejí.

Odkud pochází?

Rooibos je připravovaný z listů keře čajovce kapského. Jeho jméno již napovídá, kde ho najdeme. Roste na území provincie Západní Kapsko v Africe a nikde jinde na světě ho nenatrháme. První zmínky o červeném keři se datují kolem roku 1770, ale v Evropě začal být populární teprve před 100 lety. 

Čajovec kapský se vysazuje od února do března a jeho sklizeň probíhá mezi srpnem a září. Lístky se zpracovávají drcením a procházejí oxidací/fermentací, tím je docíleno charakteristické červené barvy a výrazné sladké chuti. Lístky vypadají jako jehličí a velmi často se k nim přidávají nejrůznější aromatické rostliny. Můžeme se setkat i s nefermentovaným zeleným rooibosem. Ten má žlutou barvu, jeho výroba i chuť se podobají zelenému čaji. Nicméně platí, že rooibos není z botanického hlediska čaj.

Léčivé účinky rooibosu

Okolo rooibosu vznikla fáma o vysokém obsahu vitaminu C, ale je to podobně jako se špenátem a železem. Novější výzkumy jasně říkají, že neobsahuje vysoký obsah tohoto vitaminu. Lépe řečeno studie ani neprokázaly jeho přítomnost. Na druhou stranu v něm ale najdeme spoustu potvrzených minerálních látek. Obsahuje měď, fluor, mangan, železo, vápník a je také zdrojem antitoxinů

Pravidelné pití čaje pomáhá s vylučováním škodlivých látek z těla, má vliv na posílení imunity a zlepšuje alergií. Podporuje trávení a tlumí chuť k jídlu, takže je vhodný jako pomocník při hubnutí a funguje i proti občasnému přejídání. Velmi dobrý je na bolest hlavy, žaludeční obtíže, nespavost, a dokonce preventivně pomáhá proti depresím. Japonci rooibos označují za nápoj dlouhověkosti, a ne nadarmo.

Neobsahuje žádné třísloviny, které se u klasického čaje projevují trpkostí v ústech. Každý má jinou toleranci vůči tříslovinám, pro citlivé jazýčky je vhodnou alternativou. Také neobsahuje žádný kofein. Je vhodný pro těhotné ženy i děti. U dětí se zejména používá na nadýmání, břišní křeče a nespavost.

Příprava nápoje a jeho alternativy

Rooibos se připravuje podobně jako klasický čaj. Nemusíte se však bát, že ho náhodou převaříte, i tak je třeba dodržet postup přípravy. Držte se poměru jedna čajová lžička na šálek a vždy ho zalévejte vroucí vodou. Louhovat jej nechejte asi 3–5 minut pod pokličkou, aby se neztratilo jedinečné aroma. Když na něj náhodou zapomenete, nic strašného se nestane, protože delším louhováním neztrácí svou kvalitu ani nehořkne. 

Red espresso

Opravdovou specialitou je nápoj red espresso, jenž vytvořil v roce 2005 Carl Pretorius. Carl pochopil, že pro jeho zdraví není vhodné šest šálku milovaného espressa denně. Své lásky k přípravě kávy se ale nehodlal vzdát. V kuchyni našel balíček rooibosu, dal jej do pákového kávovaru a red espresso bylo na světě. Výsledek ho natolik překvapil a nadchnul, že si jej nemohl nechat jen pro sebe. Rozhodl se prozkoumat, jak rooibos nejlépe pražit a mlít, aby měl tu nejlahodnější chuť spolu s vlastnostmi kávy. Harmonii nápoje skutečně nalezl. V současné době je jeho výrobek velmi populární a na své dokonalé red espresso má ochranou známku. 

Konzumace není nijak omezena, takže si v klidu můžete vychutnat 6 – 8 šálků denně. V Africe se standardně podává s mlékem a cukrem, ačkoli sám o sobě je sladký. Můžete jej popíjet teplý například se skořicí a pomeranči nebo jako osvěžující ledový čaj s citróny a mátou. Rooibos se využívá také v pečení. Hodí se do nejrůznějších základů na ovocné chlebíčky, muffiny nebo do polev, které skvěle doplní exotické ovoce. Vyzkoušejte například naši mandarinkovou bábovku s rooibos karamelem

Foto v textu: Miiya (Pixabay),  Brodie Vissers (Burst)

 

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Čajové dýchánky napříč historiíDějiny černého čaje se začaly psát v Číně na sklonku 16. století. Zpočátku dováželi obchodníci do Evropy čaj zelený, jenže ten během dlouhých plaveb ztratil většinu své vůně a chuti. Pěstitelé proto vymysleli...
  • Tipy a triky

Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

Konzumace zázvoru má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází zřejmě z jihovýchodní Asie, odkud postupně pronikl do mnoha koutů světa. Ve starém Řecku se rozšířil zásluhou arabských obchodníků, kteří zázvor dováželi jako ...
  • Novinky a zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Maroko: tuaregMarocký mátový čaj nebo také tuareg hraje v arabských a muslimských zemích významnou společenskou roli. Jeho základ tvoří speciální druh máty – máta klasnatá, která pochází z Maroka. Díky vysokému obsahu silic má...
  • Novinky a zajímavosti

Pečený čaj – provoní dům a potěší chuťové buňky

Jak si připravit pečený čaj?Jak název napovídá, pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodě nebo si jej objednat v kavárně či čajovně, ale domácí příprava přináší mnohé...
  • Novinky a zajímavosti

Seznamte se s golden milk alias kurkumovým mlékem

Tento lahodný teplý nápoj z rostlinného mléka a kurkumy nejen skvěle chutná, zahřeje, ale dokonce všestranně pomáhá lidskému organismu. Kurkuma je téměř zázračnou rostlinou zmírňující bolest, zánětlivost, a podporuje krevní oběh. Hrníček...
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Pomalu ale jistě znovuobjevujeme kouzlo léčivých bylin, které si poradí s rýmou, bolestí v krku i zánětem průdušek. Pokud právě bojujete se sezónní virózou, zkuste vsadit na sílu bylinek, případně použijte bylinky jako doplněk ke...
  • Novinky a zajímavosti

Horké nápoje, které budou vaše děti milovat

Svařený džusDžus je oblíbeným dětským nápojem, protože chutná po ovoci a je sladký. Neměly by ho pít příliš často, protože obsahuje spoustu cukrů, pokud ale koupíte kvalitní 100 %, tak určitě neuškodí, ba naopak. Místo čaje tedy dětem...
  • Tipy a triky

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Jak doma během chviličky připravit horký nápoj, co má říz?Jeho základ tvoří alkohol, který – s výjimkou svařeného vína – doplníte další tekutinou, ať už vodou, silným čajem či ovocnou šťávou. Nejdůležitějším krokem přípravy je...
  • Tipy a triky

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Starší, než si myslíteMožná je to trochu neslušné, ale kolik byste tipovali nápoji zeleného čaje let? K jeho první přípravě prý vedla náhoda. Čínský císař i léčitel Šen-nung odpočíval s nádobou vroucí vody, kterou pil kvůli...
  • Tipy a triky

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Starší, než si myslíteMožná je to trochu neslušné, ale kolik byste tipovali nápoji zeleného čaje let? K jeho první přípravě prý vedla náhoda. Čínský císař i léčitel Šen-nung odpočíval s nádobou vroucí vody, kterou pil kvůli...
  • Novinky a zajímavosti

4 filmy pro kavárenské povaleče

Kdyby… (If …, 1968)Neklidná šedesátá léta se vepsala do podoby britského dramatu pod režisérským vedením Lindsay Andersona. V hlavní roli možná poznáte mladičkého Malcolma McDowella, který později zazářil v ...
  • Novinky a zajímavosti

Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti

Co je vlastně kombuchaKombucha, též zvaná kombuča, je fermentovaný lehce perlivý nápoj vzniklý z černého či zeleného čaje. O fermentaci v čaji se postará symbiotická kolonie bakterií s kvasinkami známá pod zkratkou SCOBY....
  • Novinky a zajímavosti

Nové trendy v přípravě kávy

AeropressTento jednoduchý, přesto důmyslný přístroj na přípravu kávy, byl představen v roce 2005 Alanem Adlerem, prezidentem společnosti Aerobie. Aeropress kombinuje hned několik výhod. Je snadno přenosný, téměř nerozbitný a také...
  • Tipy a triky

Čím si zpestřit večery během suchého únoru?

Nealkoholická vína překvapí svou chutíStýská se vám po vinné chuti, ale přeci jen nechcete porušit své předsevzetí a dopřát si alkohol? Nealko vína, třeba ty z vinařství Vinselekt Michlovský, chutnají jako opravdické víno a neobsahují žádný...

Obchod Apetit