Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století vybudoval velmi dobrou pověst snad na všech kontinentech. Pravděpodobně díky své přirozeně sladké chuti a zdravotním benefitům. Je ideální alternativou klasických čajů, tak proč ho nevyzkoušet. Především v zimních měsících není nikdy dost šálků s nápoji, co prohřejí.
Odkud pochází?
Rooibos je připravovaný z listů keře čajovce kapského. Jeho jméno již napovídá, kde ho najdeme. Roste na území provincie Západní Kapsko v Africe a nikde jinde na světě ho nenatrháme. První zmínky o červeném keři se datují kolem roku 1770, ale v Evropě začal být populární teprve před 100 lety.
Čajovec kapský se vysazuje od února do března a jeho sklizeň probíhá mezi srpnem a září. Lístky se zpracovávají drcením a procházejí oxidací/fermentací, tím je docíleno charakteristické červené barvy a výrazné sladké chuti. Lístky vypadají jako jehličí a velmi často se k nim přidávají nejrůznější aromatické rostliny. Můžeme se setkat i s nefermentovaným zeleným rooibosem. Ten má žlutou barvu, jeho výroba i chuť se podobají zelenému čaji. Nicméně platí, že rooibos není z botanického hlediska čaj.
Léčivé účinky rooibosu
Okolo rooibosu vznikla fáma o vysokém obsahu vitaminu C, ale je to podobně jako se špenátem a železem. Novější výzkumy jasně říkají, že neobsahuje vysoký obsah tohoto vitaminu. Lépe řečeno studie ani neprokázaly jeho přítomnost. Na druhou stranu v něm ale najdeme spoustu potvrzených minerálních látek. Obsahuje měď, fluor, mangan, železo, vápník a je také zdrojem antitoxinů.
Pravidelné pití čaje pomáhá s vylučováním škodlivých látek z těla, má vliv na posílení imunity a zlepšuje alergií. Podporuje trávení a tlumí chuť k jídlu, takže je vhodný jako pomocník při hubnutí a funguje i proti občasnému přejídání. Velmi dobrý je na bolest hlavy, žaludeční obtíže, nespavost, a dokonce preventivně pomáhá proti depresím. Japonci rooibos označují za nápoj dlouhověkosti, a ne nadarmo.
Neobsahuje žádné třísloviny, které se u klasického čaje projevují trpkostí v ústech. Každý má jinou toleranci vůči tříslovinám, pro citlivé jazýčky je vhodnou alternativou. Také neobsahuje žádný kofein. Je vhodný pro těhotné ženy i děti. U dětí se zejména používá na nadýmání, břišní křeče a nespavost.
Příprava nápoje a jeho alternativy
Rooibos se připravuje podobně jako klasický čaj. Nemusíte se však bát, že ho náhodou převaříte, i tak je třeba dodržet postup přípravy. Držte se poměru jedna čajová lžička na šálek a vždy ho zalévejte vroucí vodou. Louhovat jej nechejte asi 3–5 minut pod pokličkou, aby se neztratilo jedinečné aroma. Když na něj náhodou zapomenete, nic strašného se nestane, protože delším louhováním neztrácí svou kvalitu ani nehořkne.
Red espresso
Opravdovou specialitou je nápoj red espresso, jenž vytvořil v roce 2005 Carl Pretorius. Carl pochopil, že pro jeho zdraví není vhodné šest šálku milovaného espressa denně. Své lásky k přípravě kávy se ale nehodlal vzdát. V kuchyni našel balíček rooibosu, dal jej do pákového kávovaru a red espresso bylo na světě. Výsledek ho natolik překvapil a nadchnul, že si jej nemohl nechat jen pro sebe. Rozhodl se prozkoumat, jak rooibos nejlépe pražit a mlít, aby měl tu nejlahodnější chuť spolu s vlastnostmi kávy. Harmonii nápoje skutečně nalezl. V současné době je jeho výrobek velmi populární a na své dokonalé red espresso má ochranou známku.
Konzumace není nijak omezena, takže si v klidu můžete vychutnat 6 – 8 šálků denně. V Africe se standardně podává s mlékem a cukrem, ačkoli sám o sobě je sladký. Můžete jej popíjet teplý například se skořicí a pomeranči nebo jako osvěžující ledový čaj s citróny a mátou. Rooibos se využívá také v pečení. Hodí se do nejrůznějších základů na ovocné chlebíčky, muffiny nebo do polev, které skvěle doplní exotické ovoce. Vyzkoušejte například naši mandarinkovou bábovku s rooibos karamelem.
Foto v textu: Miiya (Pixabay), Brodie Vissers (Burst)