Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti

sdílet:
Účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný čaj, který má všechny specifika i zdravotní benefity samotného čaje, navíc je však díky kulturám kombuchy bohatý na prospěšná probiotika, antioxidanty a mnoho dalšího. Odkud kombucha pochází, co je přesně zač a jak si ji doma opečovávat vám prozradíme v dnešním článku.

Co je vlastně kombucha

Kombucha, též zvaná kombuča, je fermentovaný lehce perlivý nápoj vzniklý z černého či zeleného čaje. O fermentaci v čaji se postará symbiotická kolonie bakterií s kvasinkami známá pod zkratkou SCOBY. Říká se, že kombuchu objevili v Číně, ovšem, zda je to 100% pravda, se možná nikdy nedozvíme. Co se však nedá popřít, je znalost čínské, japonské, a dokonce i ruské medicíny, které kombuchu připravují již dva tisíce let. Čajové národy mají své legendy o objevení této čajové houby slibující dlouhověkost. Kombucha však není mýtický úkaz, a tak vám můžeme prozradit, na jakém principu vzniká.

Kombucha je často mylně označována za houbu. Ve skutečnosti se jedná o symbiotickou kolonii bakterií a kvasinek. Kumbucha je tak jediným kvašeným nápojem z čaje, který obsahuje dosud živou kulturu. Kombuchová kultura je houbovitý rosol vytvářející se na hladině oslazeného čaje. Díky cukru v čaji přežívá a dochází ke kvašení, během kterého vznikají velice zdravé látky, které udávají charakter i chuť celého nápoje. Kombucha je sladkokyselé chuti, závislé na délce kvašení i na výběru čaje. Dlouhé kvašení požírá cukr, takže je kombucha méně sladká a více kyselá.

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Více

Jak si kombuchu „pěstovat“ doma

Kvůli pasterizaci, kterou se často kupovaný nápoj ošetřuje, doporučujeme domácí přípravu tohoto fermentovaného čaje. Domácí přípravou můžete ovlivnit výslednou chuť podle svých představ a také nejste ochuzeni o žádné účinky kombuchy. Doporučujeme pořídit kvalitní sypaný čaj, konečná chuť bude díky opravdovému čaji příjemná a se všemi jeho benefity. Obvykle se využívá čaj černý, připravit ji můžete i ze zeleného čaje, oolongu či bylinných odvarů. Bez kombuchové kultury se neobejdete, sehnat ji můžete na různých fórech od jiných „pěstitelů“, či ve specializovaných obchodech. O kvalitě v obchodech se však dá polemizovat, kombucha bývá již polomrtvá a nemusí se v nálevu chytit či velice rychle zplesniví. Důležité upozornění hned pro začátek, kombucha nesmí přijít do styku z kovovými předměty, myslete na to při míchání či manipulaci.

Pro přípravu uvařte 2 litry vody, přidejte 150 g cukru a nechte 8 gramů kvalitního černého čaje, nejlépe cejlonského, louhovat po dobu 10 minut. Poté čaj vyjměte a nechte nápoj zchladnout na pokojovou teplotu. Vychladlý čaj přelijte do skleněné nádoby, ve které bude kombucha zrát. Tvar i velikost není určující, kombucha bude kopírovat okraje nádoby. Kombuchovou kulturu přidejte do čaje světlejší stranou nahoru na hladinu. Sklenici přikryjeme plátýnkem či ubrouskem abychom zabránili v přístupu nenechavým octomilkám. Sklenici s kombuchou umístěte na stinné místo, kam se přímé sluneční světlo nedostane. Při pokojové teplotě 20–22 stupňů bude kombucha připravena k popíjení za 5 až 7 dní. Čím dříve kombuchu ochutnáte, tím sladší bude. Po vypití můžete nápoj připravit znovu, jen je třeba nechat cca 3 cm původního nálevu, ve kterém jsou zachovány kvasinky i kyselost roztoku. Než přilijete nový čajový nálev, je dobré kombuchu opláchnout pod tekoucí vodou. Slitý nápoj z kombuchy můžete ochutit ovocem či zázvorem, které mu díky cukru poskytnou další živiny i chutě.  

Kombucha v Čechách

V Čechách se kombucha těšila veliké oblibě po skončení první světové války, kdy se u nás začala pěstovat. Odkud k nám však doputovala není přesně známo, za jejím objevením můžou stát legionáři či diplomaté, kteří se v této době opět vrací do vlasti. Na konci dvacátých let popularitě kombuchy uškodila odstrašující smyšlená informace varující před růstem houby v našem organismu. V Čechách se tedy kombucha znovu objevila před cca 20 lety, kdy se začala hojně pěstovat v domácnostech či podávat v čajovnách. Dnes najdeme řadu českých výrobců, kteří se nápoji s kombuchou věnují a jejich produkty jsou kvalitní i chuťově zajímavé.

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Více

Hlavní zdravotní benefity

Kombuchová kultura potřebuje pro svůj růst čaj, cukr a kyslík, ze který vytváří organické kyseliny (listovou i mléčnou), řadu vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12), C, D, E, i K. Dále pak proteiny a cirka 1 % alkoholu. Vedlejším produktem je také oxid uhličitý, díky kterému je výsledný nápoj jemně perlivý. Dále v nálevu najdeme veškeré benefity, které dodává samotný čaj. Pokud si hlídáte cukr, kombucha jej téměř veškerý sama zkonzumuje a přemění jej na výše zmíněné vitamíny i kyseliny.

Kombucha je díky fermentaci zdrojem probiotik vyrovnávajících střevní mikroflóru a zlepšujících trávení. Dále obsahuje antioxidanty chránící naše tělo před poškozením volnými radikály. Tuto funkci získává také díky účinkům čaje. Škodlivé mikroorganismy dokáže v našem těle zahubit kyselina octová, která v kombuše vzniká fermentací. Díky čaji má nápoj silné antibakteriální vlastnosti. Kombucha snižuje riziko onemocnění srdce, podporuje imunitní systém, chrání před rakovinou, pomáhá zvládat diabetes druhého typu i redukci váhy, zlepšuje kvalitu spánku, podporuje funkci mozku, zlepšuje náladu a uklidňuje nervy, napomáhá při potížích s prostatou, sklerózou, alergiemi, revmatem i s kožními chorobami.

I přes její blahodárné účinky není doporučována dětem do 3 let kvůli obsahu kofeinu z čaje i malého množství alkoholu. I abstinenti by se jí měli z posledně zmíněného důvodu raději vyhnout. Kombucha se doporučuje k pravidelnému užívání. Než si organismus zvykne, můžou se objevit nevolnosti, střevní potíže či podrážděnost žaludku. Nepříjemné stavy však může způsobit alergická reakce či příliš kyseliny octové. Je tedy dobré kombuchy užívat pomálu, s rozvahou, a pokud se některé nepříjemnosti objeví, kombuchu na nějaký čas vynechat. My však můžeme doporučit rozumné dávkování v podobě 2 dcl ráno i večer.

Patříte mezi milovníky kombuchy? Zajímá nás, z jakého čaje připravujete nálev či jak kombuchu dochucujete – vaše tipy nám napište do komentářů pod článkem.

Obchod Apetit