Mandarinka v dezertech vždy zazáří! Lze použít jak kůru (z bio mandarinek), tak šťávu. Šťáva se upotřebí nejen v těstě, ale také v polevách místo citronu či pomeranče. Mandarinkovou kůru lze také snadno kandovat.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte žloutky a mandarinkovou kůru.
Dobře promíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
Zakysanou smetanu rozmíchejte dohladka se šťávou z mandarinek. Do žloutkové směsi zašlehejte moučnou směs, pak vmíchejte zakysanou smetanu s mandarinkovou šťávou.
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a jemně zapracujte do těsta stěrkou.
Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 50 minut, pokud by bábovka příliš rychle hnědla, zakryjte ji pečicím papírem. Vyzkoušejte pomocí špejle, zda je bábovka upečená (pokud vyjde špejle ven suchá, je hotovo).
Vyndejte bábovku z trouby, nechte chvilku chladnout (asi 10 minut), pak obraťte a šetrně vyklopte. Nechte na mřížce zcela vychladnout.
Mezitím připravte rooibos karamel. Smetanu ke šlehání zahřejte v rendlíku těsně pod bod varu. Vsypte do ní rooibos, vypněte plamen, přiklopte pokličkou a nechte smetanu 20 minut natáhnout chuť a vůni čaje. Pak přes sítko sceďte, čaj vyhoďte a smetanu uchovejte teplou.
Do pánve s těžším dnem nasypte cukr na karamel. Nechte jej na středním plameni pomalu roztavit, nemíchejte, a až začne zlátnout, zakružte občas pánví. Jakmile je karamel zlatý, vložte do pánve máslo a intenzivně míchejte (pozor na ruce, karamel bude bublat a bude velmi horký).
Pak přilévejte tenkým pramínkem teplou ochucenou smetanu a míchejte. Přidejte špetku soli.
Nechte karamel mírně vychladnout (měl by tím trochu zhoustnout), poté jím přelijte bábovku a podávejte.