Mandarinková bábovka s rooibos karamelem

Mandarinková bábovka s rooibos karamelem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5129 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 496 g
Tuky 312 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mandarinka v dezertech vždy zazáří! Lze použít jak kůru (z bio mandarinek), tak šťávu. Šťáva se upotřebí nejen v těstě, ale také v polevách místo citronu či pomeranče. Mandarinkovou kůru lze také snadno kandovat.

Suroviny

máslo 160 g
změklé + na vymazání formy
hnědý cukr 200 g
jemný
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
mandarinky 3 ks
nastrouhaná kůra
mouka pšeničná hladká 190 g
mouka pšeničná hrubá
trocha na vysypání formy
mouka mandlová 70 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
zakysaná smetana 70 g
hustá
50 ml
šťáva z mandarinek
Na rooibos karamel
smetana ke šlehání 150 ml
1 PL
rooibos sypaný
krupicový cukr 120 g
máslo 50 g
na kostičky
sůl špetka

1 Troubu předehřejte na 180°C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte žloutky a mandarinkovou kůru. Dobře promíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zakysanou smetanu rozmíchejte dohladka se šťávou z mandarinek. Do žloutkové směsi zašlehejte moučnou směs, pak vmíchejte zakysanou smetanu s mandarinkovou šťávou. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a jemně zapracujte do těsta stěrkou.

3 Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 50 minut, pokud by bábovka příliš rychle hnědla, zakryjte ji pečicím papírem. Vyzkoušejte pomocí špejle, zda je bábovka upečená (pokud vyjde špejle ven suchá, je hotovo). Vyndejte bábovku z trouby, nechte chvilku chladnout (asi 10 minut), pak obraťte a šetrně vyklopte. Nechte na mřížce zcela vychladnout.

4 Mezitím připravte rooibos karamel. Smetanu ke šlehání zahřejte v rendlíku těsně pod bod varu. Vsypte do ní rooibos, vypněte plamen, přiklopte pokličkou a nechte smetanu 20 minut natáhnout chuť a vůni čaje. Pak přes sítko sceďte, čaj vyhoďte a smetanu uchovejte teplou.

5 Do pánve s těžším dnem nasypte cukr na karamel. Nechte jej na středním plameni pomalu roztavit, nemíchejte, a až začne zlátnout, zakružte občas pánví. Jakmile je karamel zlatý, vložte do pánve máslo a intenzivně míchejte (pozor na ruce, karamel bude bublat a bude velmi horký). Pak přilévejte tenkým pramínkem teplou ochucenou smetanu a míchejte. Přidejte špetku soli. Nechte karamel mírně vychladnout (měl by tím trochu zhoustnout), poté jím přelijte bábovku a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit