0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandarinková bábovka s rooibos karamelem

Mandarinková bábovka s rooibos karamelem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5129 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 496 g
Tuky 312 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mandarinka v dezertech vždy zazáří! Lze použít jak kůru (z bio mandarinek), tak šťávu. Šťáva se upotřebí nejen v těstě, ale také v polevách místo citronu či pomeranče. Mandarinkovou kůru lze také snadno kandovat.

Suroviny

máslo 160 g
změklé + na vymazání formy
hnědý cukr 200 g
jemný
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
mandarinky 3 ks
nastrouhaná kůra + 50 ml šťávy
mouka pšeničná hladká 190 g
mouka pšeničná hrubá
trocha na vysypání formy
mouka mandlová 70 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
zakysaná smetana 70 g
hustá
Na rooibos karamel
smetana ke šlehání 150 ml
čaj 1 PL
rooibos sypaný
krupicový cukr 120 g
máslo 50 g
na kostičky
sůl 1 špetka

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte žloutky a mandarinkovou kůru.

3

Dobře promíchejte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli.

4

Zakysanou smetanu rozmíchejte dohladka se šťávou z mandarinek. Do žloutkové směsi zašlehejte moučnou směs, pak vmíchejte zakysanou smetanu s mandarinkovou šťávou.

5

Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a jemně zapracujte do těsta stěrkou.

6

Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 50 minut, pokud by bábovka příliš rychle hnědla, zakryjte ji pečicím papírem. Vyzkoušejte pomocí špejle, zda je bábovka upečená (pokud vyjde špejle ven suchá, je hotovo).

7

Vyndejte bábovku z trouby, nechte chvilku chladnout (asi 10 minut), pak obraťte a šetrně vyklopte. Nechte na mřížce zcela vychladnout.

8

Mezitím připravte rooibos karamel. Smetanu ke šlehání zahřejte v rendlíku těsně pod bod varu. Vsypte do ní rooibos, vypněte plamen, přiklopte pokličkou a nechte smetanu 20 minut natáhnout chuť a vůni čaje. Pak přes sítko sceďte, čaj vyhoďte a smetanu uchovejte teplou.

9

Do pánve s těžším dnem nasypte cukr na karamel. Nechte jej na středním plameni pomalu roztavit, nemíchejte, a až začne zlátnout, zakružte občas pánví. Jakmile je karamel zlatý, vložte do pánve máslo a intenzivně míchejte (pozor na ruce, karamel bude bublat a bude velmi horký).

10

Pak přilévejte tenkým pramínkem teplou ochucenou smetanu a míchejte. Přidejte špetku soli.

11

Nechte karamel mírně vychladnout (měl by tím trochu zhoustnout), poté jím přelijte bábovku a podávejte.

Související články

Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?
  • Zajímavosti

Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?

Propagace značky Kulina.Apetitonline.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.Není potřeba se trápit s Vaší starou formou na bábovku. Pořiďte si v internetovém obchodě Kulina.cz novou špičkovou formu ze série LA FORME Plus německé...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit