Čajová vejce čcha-jie-tan jsou vyhlášenou čínskou pouliční pochoutkou. „Je to má oblíbená pochoutka z dob, kdy jsem žila v Číně. Recept je velmi snadný, a navíc mu efektní mramorování dává orientální šmrnc,“ napsala nám Ester Kadlecová.
Suroviny
Postup
Vejce uvařte v osolené vodě naměkko (cca 2–3 minuty od bodu varu), zchlaďte pod studenou vodou a nechte vychladnout.
Suroviny na nálev smíchejte se 750ml vody.
Vychladlá vejce opatrně naklepejte, aby skořápka jemně popraskala po celém obvodu (nesmí se odlupovat!), a vložte do nálevu (pohlídejte, aby vajíčka byla úplně ponořená, mají totiž tendenci plavat a vykukovat nad hladinu). Nechte pozvolna vařit na mírném ohni 1 hodinu.
Vejce v nálevu nechte i vychladnout a macerujte do druhého dne.
Vejce vyjměte z nálevu, opatrně oloupejte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na klasický recept se běžně používá aromatické koření, sójová omáčka a sypaný černý čaj. Typickým kořením k dochucení čajových vajec je koření pěti vůní wu-siang-fen – směs mletého sečuánského pepře, badyánu, hřebíčku, fenyklu a skořice. Co se týká čaje, nejčastěji se k dochucení používá čaj pu’er (fermentovaný čaj z provincie Jün-nan), ale postačí jakýkoli sypaný černý čaj chung-čcha. Pokud byste si chtěli udělat svůj vlastní nálev, můžete místo koření pěti vůní použít kůru z 1 mandarinky, celou skořici, 3 kousky badyánu, několik kuliček černého nebo bílého pepře (popřípadě můžete dochutit i lžičkou mletého zázvoru).