Čajová vejce

Čajová vejce

2.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Velmi snadné Na 6 vajec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 906 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 0 g
Tuky 66 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čajová vejce čcha-jie-tan jsou vyhlášenou čínskou pouliční pochoutkou. „Je to má oblíbená pochoutka z dob, kdy jsem žila v Číně. Recept je velmi snadný, a navíc mu efektní mramorování dává orientální šmrnc,“ napsala nám Ester Kadlecová. 

Suroviny

vejce 6 ks
Na nálev
2 PL
tmavá sójová omáčka
2 PL
světlá sójová omáčka
koření pěti vůní 1 PL
1 PL
sypaný černý čaj

1 Vejce uvařte v osolené vodě naměkko (cca 2–3 minuty od bodu varu), zchlaďte pod studenou vodou a nechte vychladnout.

2 Suroviny na nálev smíchejte se 750ml vody.

3 Vychladlá vejce opatrně naklepejte, aby skořápka jemně popraskala po celém obvodu (nesmí se odlupovat!), a vložte do nálevu (pohlídejte, aby vajíčka byla úplně ponořená, mají totiž tendenci plavat a vykukovat nad hladinu). Nechte pozvolna vařit na mírném ohni 1 hodinu. Vejce v nálevu nechte i vychladnout a macerujte do druhého dne.

4 Vejce vyjměte z nálevu, opatrně oloupejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na klasický recept se běžně používá aromatické koření, sójová omáčka a sypaný černý čaj. Typickým kořením k dochucení čajových vajec je koření pěti vůní wu-siang-fen – směs mletého sečuánského pepře, badyánu, hřebíčku, fenyklu a skořice. Co se týká čaje, nejčastěji se k dochucení používá čaj pu’er (fermentovaný čaj z provincie Jün-nan), ale postačí jakýkoli sypaný černý čaj chung-čcha. Pokud byste si chtěli udělat svůj vlastní nálev, můžete místo koření pěti vůní použít kůru z 1 mandarinky, celou skořici, 3 kousky badyánu, několik kuliček černého nebo bílého pepře (popřípadě můžete dochutit i lžičkou mletého zázvoru). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit