Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čajová vejce

Čajová vejce čcha-jie-tan jsou vyhlášenou čínskou pouliční pochoutkou. „Je to má oblíbená pochoutka z dob, kdy jsem žila v Číně. Recept je velmi snadný, a navíc mu efektní mramorování dává orientální šmrnc,“ napsala nám Ester Kadlecová. 

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 6 vajec
Doba přípravy: Do 10 minut
+ macerování
PT1H
Vaření 1:00
Chuťovka

Ingredience

    • 6 vajec

    NA NÁLEV 

    • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
    • 2 lžíce světlé sójové omáčky
    • 1 - 2 lžíce koření pěti vůní
    • 1 lžíce sypaného černého čaje

Příprava jídla

1 Vejce uvařte v osolené vodě naměkko (cca 2–3 minuty od bodu varu), zchlaďte pod studenou vodou a nechte vychladnout.

2 Suroviny na nálev smíchejte se 750ml vody.

3 Vychladlá vejce opatrně naklepejte, aby skořápka jemně popraskala po celém obvodu (nesmí se odlupovat!), a vložte do nálevu (pohlídejte, aby vajíčka byla úplně ponořená, mají totiž tendenci plavat a vykukovat nad hladinu). Nechte pozvolna vařit na mírném ohni 1 hodinu. Vejce v nálevu nechte i vychladnout a macerujte do druhého dne.

4 Vejce vyjměte z nálevu, opatrně oloupejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na klasický recept se běžně používá aromatické koření, sójová omáčka a sypaný černý čaj. Typickým kořením k dochucení čajových vajec je koření pěti vůní wu-siang-fen – směs mletého sečuánského pepře, badyánu, hřebíčku, fenyklu a skořice. Co se týká čaje, nejčastěji se k dochucení používá čaj pu’er (fermentovaný čaj z provincie Jün-nan), ale postačí jakýkoli sypaný černý čaj chung-čcha. Pokud byste si chtěli udělat svůj vlastní nálev, můžete místo koření pěti vůní použít kůru z 1 mandarinky, celou skořici, 3 kousky badyánu, několik kuliček černého nebo bílého pepře (popřípadě můžete dochutit i lžičkou mletého zázvoru). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Salmonelóza z vajec aneb na co si dát pozor

Přidat komentář