Čajová vejce

Čajová vejce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Na 6 vajec

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 906 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 0 g
Tuky 66 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čajová vejce čcha-jie-tan jsou vyhlášenou čínskou pouliční pochoutkou. „Je to má oblíbená pochoutka z dob, kdy jsem žila v Číně. Recept je velmi snadný, a navíc mu efektní mramorování dává orientální šmrnc,“ napsala nám Ester Kadlecová. 

Suroviny

vejce 6 ks
Na nálev
2 PL
tmavá sójová omáčka
2 PL
světlá sójová omáčka
koření pěti vůní 1 PL
1 PL
sypaný černý čaj

1 Vejce uvařte v osolené vodě naměkko (cca 2–3 minuty od bodu varu), zchlaďte pod studenou vodou a nechte vychladnout.

2 Suroviny na nálev smíchejte se 750ml vody.

3 Vychladlá vejce opatrně naklepejte, aby skořápka jemně popraskala po celém obvodu (nesmí se odlupovat!), a vložte do nálevu (pohlídejte, aby vajíčka byla úplně ponořená, mají totiž tendenci plavat a vykukovat nad hladinu). Nechte pozvolna vařit na mírném ohni 1 hodinu. Vejce v nálevu nechte i vychladnout a macerujte do druhého dne.

4 Vejce vyjměte z nálevu, opatrně oloupejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na klasický recept se běžně používá aromatické koření, sójová omáčka a sypaný černý čaj. Typickým kořením k dochucení čajových vajec je koření pěti vůní wu-siang-fen – směs mletého sečuánského pepře, badyánu, hřebíčku, fenyklu a skořice. Co se týká čaje, nejčastěji se k dochucení používá čaj pu’er (fermentovaný čaj z provincie Jün-nan), ale postačí jakýkoli sypaný černý čaj chung-čcha. Pokud byste si chtěli udělat svůj vlastní nálev, můžete místo koření pěti vůní použít kůru z 1 mandarinky, celou skořici, 3 kousky badyánu, několik kuliček černého nebo bílého pepře (popřípadě můžete dochutit i lžičkou mletého zázvoru). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit