Krémovým tvarohovým koláčem prosluly hlavně Spojené státy, o zapsání do Guinnessovy knihy rekordů se s touto dobrotou ale nikdy nepokusily. A tak své štěstí zkusilo Mexiko. V hlavním městě se sešlo 55 kuchařů a po 60 hodin se věnovali výrobě dvoutunové kalorické bomby.
Překonat mexický úspěch a trumfnout první cheesecake zapsaný v Guinessově knize rekordů nebudou mít další milovníci rekordů snadné. Mexičtí cukráři na jeho výrobu spotřebovali tunu krémového sýra, stejné množství jogurtu, 350 kilogramů sušenek, čtvrt tuny cukru a 150 kilogramů másla. Po změření, zvážení a zapsání do Guinessovy knihy jej organizátoři rozkrájeli na 20 000 kousků, které zmizely v nadšeném publiku.
První zmínky o tvarohovém dortu pocházejí ze starověkého Řecka. V roce 776 před naším letopočtem se koláčem z drceného sýra, mouky a vajíčka posilňovali účastníci olympijských her. K dnešní verzi koláče přispěl americký mlékař, který v roce 1872 vynalezl krémový sýr. Krémový cheesecake prý jako první servíroval Arnold Reuben, majitel slavného newyorského podniku Turf Restaurant, který byl otevřen v roce 1942.
Pokud jste na cheesecake právě dostali chuť, upečte si jej! Vlastně jej ani péct nemusíte, někdy stačí jen smíchat všechny suroviny a nechat báječnáý dort vychladit. Pro inspiraci, z čeho všeho můžete cheesecake tvořit, se podívejte na stránky věnované jen a jen této krémové dobrotě. Na webu www.i-love-cheesecake.com lze totiž nalézt recepty na cheesecake z jahod, banánů, čokolády, medu, tvarohu, jogurtu a dalších přísad.