Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Souboj v oblíbenosti: Připravte si cheesecake i tvarohový koláč

Cheesecake
ZDROJ: Yulia Khlebnikova/Unsplash
sdílet:

Tvarožník, tvarohový koláč i cheesecake pocházejí z jedné rodiny. Základní surovinou je vysrážené mléko v různých podobách. Při přípravě cheesecaku se neobejdete bez krémového sýra, na tvarožník neboli sernik budete potřebovat tvaroh. V čem tedy tkví zásadní odlišnosti?

Jako cheesecake (doslova sýrový koláč) můžeme v širším pojetí označit všechny typy koláčů s tvarohem, tvarožníků, tvarohových dortů a cheesecaků. V užším smyslu se pak dají rozdělit podle toho, v jaké části světa se připravují a jaká hlavní ‚sýrová‘ surovina se do nich používá.

  • Ačkoli v češtině většinou nechápeme tvaroh jako sýr, skutečnost je taková, že ať použijete žervé, tvaroh, philadelphii, ricottu nebo cottage, jde o mléčné výrobky, které se vyrábějí podobně. Rozdíl mezi nimi je v tom, jakým způsobem se vyrábějí, jakou mají konzistenci či jak tučné mléko se na jejich výrobu použije. 
  • Většina tvarohových koláčů a cheesecaků se peče, existují však i nepečené varianty, do kterých se zpravidla přidává želatina.
  • Na americkém kontinentu, v Británii, Irsku nebo Itálii se cheesecake vyrábí z tučného krémového sýra (z českých výrobků se mu nejvíc blíží žervé se zakysanou smetanou).
  • Středoevropané milují tvarohové koláče a tvarožníky často doprovázené rozinkami. Pro typický polský tvarohový koláč existuje název ‚sernik‘. Tvarohové dorty a koláče jsou oblíbené také v Česku, Německu, Rakousku nebo na Slovensku.

Cheesecake: vydatný zdroj energie a dar pro antické olympioniky

Na původní podobě dnešního cheesecaku si pochutnávali už sportovci ve starověkém Řecku. Nejstarší dochované zdroje hovoří o roku 776 př. n. l., kdy byli antičtí olympionici za vítězství odměněni dezertem z pšeničné mouky, sýra a medu.

  • Olympijskou odměnu v podobě dezertu ze sýra a medu považujeme za prvotní recepturu, ze které postupem času vznikl dnešní cheesecake. O to se postarali až Římané po dobytí Řecka. Ti si původ cheesecaku rychle přivlastnili. Snadno tak ovšem najdeme odpověď na otázku, proč do cheesecaku patří sýry jako je mascarpone a ricotta.
  • Dezert z krémového sýra se rozšířil do celého světa. Známý je například newyorský cheesecake, jehož základ tvoří krémový sýr philadelphia.
  • Korpus či krustu cheesecaku tvoří zpravidla rozdrcené sušenky spolu s máslem.
  • Na náplň můžete vedle tradičních sýrů použít také žervé, lučinu nebo tvaroh se zakysanou smetanou. Ty se dobře rozmíchají s cukrem a vejci, případně jen žloutky. 
  • Náplň může mít jednoduchou jemnou příchuť vanilky či citronové kůry, lze ji však ochutit například kávou, čokoládou, ořechy, rozmixovaným ovocem. 
  • Příchuť základnímu vanilkovému cheesecaku můžete dodat také ovocnou omáčkou, rozvarem či žahourem, kterými se dezert přelije. 

Tvarožník neboli sernik

Polský sernik neboli tvarožník je obdobou cheesecaku a jeho vznik se datuje do období 17. století.  Tehdy se podával v Krakově jako dezert při oslavách vítězství v bitvě s Turky u Vídně. Tvarohová náplň v křehké krustě je však oblíbená po všech zemích bývalého Rakouska-Uherska.

  • Nejprve se označoval jako vídeňský sernik, krakovští cukráři recepturu zdokonalili a dnešní podoba serniku je považována za typicky polský dezert.
  • Tvarožník se dodnes v Polsku podává jako dezert ke kávě i jako dort při oslavách.
  • Pokud se pustíte do přípravy tvarožníku, bude vám stačit jen pár základních surovin. Neobejdete se však bez tvarohu. 
  • Některé varianty serniku mají podobu spíše lité tvarohové buchty. Do tvarohu se přidává mouka a je tak součástí korpusu. Krusta zcela chybí.
  • Základní korpus tvarožníku či serniku sestává z křehkého těsta, které vytvoříte spojením hladké mouky, studeného másla a cukru.

Do trouby nebo do lednice: vyzkoušejte pečené i nepečené verze dortu

Od klasických dortů, které se zpravidla skládají z pečeného korpusu a krému, se cheesecake liší zejména poměrem korpusu a náplně.

  • Hlavní složkou cheesecaku či serniku je náplň, korpus tvoří, alespoň co se objemu týká, znatelně menší část.
  • Korpus je hutnější a chuťově výraznější než klasický piškotový dortový.
  • Připravit jej můžete navíc jak v pečené, tak i v nepečené verzi.
  • U pečeného cheesecaku nezapomeňte počítat s dostatečným časem na pečení a úplné vychladnutí. Nepečená verze potřebuje čas na zatuhnutí v lednici. Ideálně pak cheesecake připravujte den předem a dopřejte mu čas v chladu přes noc. 

Zdroj info: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...