Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 8-10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6600 kcal
Bílkoviny 201 g
Cukr 596 g
Tuky 365 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bazalka a jahody se k sobě báječně hodí! Tento koláč je ultrasnadný a z naprosto běžných surovin.

Suroviny

sušenky 280 g
např. Lotus nebo BeBe Dobré ráno s oříšky
máslo 150 g
rozpuštěné
krémový sýr 300 g
čerstvý např. Lučina v kostkách, Philadelphia, Buko
tvaroh měkký 500 g
zakysaná smetana 2 bal
citron 2 ks
nastrouhaná kůra, vymačkaná šťáva
žloutek 4 ks
krupicový cukr 250 g
Na jahody
jahody 500 g
krystalový cukr 100 g
bazalka 1 hrst

1 Sušenky rozdrťte (ručně nebo v mixéru) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a sušenky upěchujte na dno, případně i na boky formy. Dejte do lednice vychladit a mezitím si připravte náplň.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Do mísy dejte sýr, tvaroh, jeden kelímek zakysané smetany, cukr a citronovou kůru i šťávu. Přidejte žloutky, prošlehejte a přelijte do formy na sušenkový korpus. Pečte asi 30 minut, cheesecake by se měl uprostřed ještě lehce chvět. Na závěr ho potřete zbývající zakysanou smetanou a nechte ještě 5 minut zapéct. Vyjměte cheesecake z trouby a nechte ho zchladnout, poté ho přesuňte do lednice a úplně vychlaďte.

3 Mezitím připravte bazalkový cukr. Cukr s lístky bazalky nasypte do mixéru a promixujte, aby se cukr zabarvil (suroviny také můžete společně podrtit v hmoždíři). Cukr přesypte do uzavíratelné nádoby a skladujte v suchu.

4 Před podáváním cheesecake ozdobte rozpůlenými jahodami a posypte bazalkovým cukrem. (Cukr sypejte na cheesecake vždy až těsně před podáváním, kdyby zůstal na dezertu déle, začal by vlhnout.)

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Kateřina Vodrážková

Úžasný cheescake! Povedl se na jedničku a nemá chybu. Bála jsem se toho bazalkového pesta a je také naprosto skvělé :)

Pavla Sychrová

Dobrý den,
na formu s jakým průměrem je tento recept zadán?

Petra Petrová

Je výborný, akorát jsem použila vanickovy tvaroh, musela jsem déle péct. Ale nebyl suchý a všem moc chutnal. A bazalkovy cukr nemá chybu!

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit