Podzimní delikatesu už najdete i v českých obchodech.
V těchto dnech přichází do českých prodejen limitovaný počet prvních olivových olejů letošní sezony. Jsou lisované z první říjnové sklizně oliv. Nefiltrují se, a díky tomu jsou plné přírodních antioxidantů. Oproti jiným panenským olivovým olejům mají výraznější chuť, která se každý rok liší v závislosti na počasí a celkovém klimatu dané sezony.
Pro Italy jsou první olivové oleje podzimní delikatesou stejně jako pro nás burčák nebo svatomartinská vína. Nejlépe si je vychutnáte jen tak s křupavým pečivem nebo v hutných podzimních polévkách, jako jsou krémová dýňová, celerová, květáková či hrášková.
Olivové oleje z první sklizně jsou v prodeji v omezeném množství od listopadu do konce ledna. Koupíte je například v italských prodejnách Wine Food Market, v některých obchodních řetězcích nebo na internetových stránkách www.zdravanota.com. Při nákupu vybírejte čistý, nezkalený olej z jedné odrůdy nebo oblasti.
Připravila Irena Vaňková