Čerstvá foccacia vonící olivovým olejem a rozmarýnem se hodí prakticky ke všemu. Aspoň podle našeho názoru. Skvělá je i obložená. Upečte si tento lahodný italský chléb k večeři, ale také jako čerstvé pečivo na piknik či svačinu.
Suroviny
Postup
Do misky vsypte rozmarýn. Zalijte 6 lžícemi olivového oleje. Nechte stát, zatímco budete připravovat těsto.
V míse promíchejte mouku s droždím, přidejte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku vločkové mořské soli. Postupně přilévejte a zapracovávejte 175 ml vody, aby vzniklo lepivé těsto.
Těsto hněťte na neporézní pracovní ploše mírně potřené olejem 6–8 minut. Nejdřív bude vypadat hodně lepivě, ale postupně začne být hladké a pružné. Vložte do čisté mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout cca 1 hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.
Plech, nejlépe z těžkého materiálu, vymažte olejem. Těsto v míse zmáčkněte a pak ho krátce propracujte. Položte ho na plech a vytvarujte z něj obdélník 20 x 28 cm. Nechte kynout 30 minut, aby zvětšilo objem.
Troubu předehřejte na 220 °C. Prsty vytvořte na vršku těsta důlky, pak je pokropte olejem s rozmarýnovými lístky. Posypte ještě trochou vločkové soli. Pečte 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, volně zakryjte alobalem (díky tomu se pečivo mírně zapaří a kůrka zůstane měkká, což je žádoucí) a nechte vychladnout. Před podáváním můžete, ale nemusíte ještě pokapat trochou oleje.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.