0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem

Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1164 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 5 g
Tuky 125 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvá foccacia vonící olivovým olejem a rozmarýnem se hodí prakticky ke všemu. Aspoň podle našeho názoru. Skvělá je i obložená. 

Suroviny

rozmarýn 3 snítky
lístky otrhané
olivový olej panenský 9 PL
+ na potírání a dokončení
mouka chlebová 300 g
hladká
droždí sušené 7 g
sůl vločková

Postup

1

Do misky vsypte rozmarýn. Zalijte 6 lžícemi olivového oleje. Nechte stát, zatímco budete připravovat těsto.

2

V míse promíchejte mouku s droždím, přidejte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku vločkové mořské soli. Postupně přilévejte a zapracovávejte 175 ml vody, aby vzniklo lepivé těsto.

3

Těsto hněťte na neporézní pracovní ploše mírně potřené olejem 6–8 minut. Nejdřív bude vypadat hodně lepivě, ale postupně začne být hladké a pružné. Vložte do čisté mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout cca 1 hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

4

Plech, nejlépe z těžkého materiálu, vymažte olejem. Těsto v míse zmáčkněte a pak ho krátce propracujte. Položte ho na plech a vytvarujte z něj obdélník 20 x 28 cm. Nechte kynout 30 minut, aby zvětšilo objem.

5

Troubu předehřejte na 220°C. Prsty vytvořte na vršku těsta důlky, pak je pokropte olejem s rozmarýnovými lístky. Po-sypte ještě trochou vločkové soli. Pečte 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, volně zakryjte alobalem (díky tomu se pečivo mírně zapaří a kůrka zůstane měkká, což je žádoucí) a nechte vychladnout. Před podáváním můžete, ale nemusíte ještě pokapat trochou oleje.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč