0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem

Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1164 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 5 g
Tuky 125 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvá foccacia vonící olivovým olejem a rozmarýnem se hodí prakticky ke všemu. Aspoň podle našeho názoru. Skvělá je i obložená. 

Suroviny

rozmarýn 3 snítky
lístky otrhané
olivový olej panenský 9 PL
+ na potírání a dokončení
mouka chlebová 300 g
hladká
droždí sušené 7 g
sůl vločková

Postup

1

Do misky vsypte rozmarýn. Zalijte 6 lžícemi olivového oleje. Nechte stát, zatímco budete připravovat těsto.

2

V míse promíchejte mouku s droždím, přidejte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku vločkové mořské soli. Postupně přilévejte a zapracovávejte 175 ml vody, aby vzniklo lepivé těsto.

3

Těsto hněťte na neporézní pracovní ploše mírně potřené olejem 6–8 minut. Nejdřív bude vypadat hodně lepivě, ale postupně začne být hladké a pružné. Vložte do čisté mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout cca 1 hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

4

Plech, nejlépe z těžkého materiálu, vymažte olejem. Těsto v míse zmáčkněte a pak ho krátce propracujte. Položte ho na plech a vytvarujte z něj obdélník 20 x 28 cm. Nechte kynout 30 minut, aby zvětšilo objem.

5

Troubu předehřejte na 220°C. Prsty vytvořte na vršku těsta důlky, pak je pokropte olejem s rozmarýnovými lístky. Po-sypte ještě trochou vločkové soli. Pečte 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, volně zakryjte alobalem (díky tomu se pečivo mírně zapaří a kůrka zůstane měkká, což je žádoucí) a nechte vychladnout. Před podáváním můžete, ale nemusíte ještě pokapat trochou oleje.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit