Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem
Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Focaccia s olivovým olejem a rozmarýnem

3.6/5 Počet hodnocení: 36
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1164 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 5 g
Tuky 125 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvá foccacia vonící olivovým olejem a rozmarýnem se hodí prakticky ke všemu. Aspoň podle našeho názoru. Skvělá je i obložená. Upečte si tento lahodný italský chléb k večeři, ale také jako čerstvé pečivo na piknik či svačinu.

Související recepty

Suroviny

rozmarýn 3 snítky
lístky otrhané
olivový olej panenský 9 PL
+ na potírání a dokončení
mouka chlebová 300 g
hladká
droždí sušené 7 g
sůl vločková

Postup

1

Do misky vsypte rozmarýn. Zalijte 6 lžícemi olivového oleje. Nechte stát, zatímco budete připravovat těsto.

2

V míse promíchejte mouku s droždím, přidejte 3 lžíce olivového oleje a 1 lžičku vločkové mořské soli. Postupně přilévejte a zapracovávejte 175 ml vody, aby vzniklo lepivé těsto.

3

Těsto hněťte na neporézní pracovní ploše mírně potřené olejem 6–8 minut. Nejdřív bude vypadat hodně lepivě, ale postupně začne být hladké a pružné. Vložte do čisté mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout cca 1 hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

4

Plech, nejlépe z těžkého materiálu, vymažte olejem. Těsto v míse zmáčkněte a pak ho krátce propracujte. Položte ho na plech a vytvarujte z něj obdélník 20 x 28 cm. Nechte kynout 30 minut, aby zvětšilo objem.

5

Troubu předehřejte na 220 °C. Prsty vytvořte na vršku těsta důlky, pak je pokropte olejem s rozmarýnovými lístky. Posypte ještě trochou vločkové soli. Pečte 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, volně zakryjte alobalem (díky tomu se pečivo mírně zapaří a kůrka zůstane měkká, což je žádoucí) a nechte vychladnout. Před podáváním můžete, ale nemusíte ještě pokapat trochou oleje.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín