Kdy jindy se pustit do pečení nádherného rajčatového koláče, než-li o prázdninách, kdy keříky doslova prohýbají pod dokonale zralými plody? Koláč bude vypadat skvěle i pouze z červených rajčátek, máte-li ale možnost, zvolte barevnou kombinaci.
Suroviny
Postup
Na těsto smíchejte mouku se solí, pak vmíchejte olivový olej a tolik studené vody, aby těsto drželo pohromadě (budete jí potřebovat 4–5 lžic). Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku necelé 2 mm, pak jím vyložte dno i stěny koláčové formy o průměru 23–24 cm. Vzniknou-li přitom trhlinky, zazáplatujte je kousky těsta. Okraj seřízněte a formu odložte do chladničky.
Ve velké nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a velkou špetku soli. Zvol na opékejte 20–30 minut, aby cibule změkla a zezlátla. Přidejte česnek a opékejte ještě pár minut. Nechte zchladnout, pak vmíchejte hořčici i oba sýry.
Troubu předehřejte na 190°C. Těsto ve formě propíchejte vidličkou a dejte péct na 20 minut, pak ho vyjměte a nechte zchladnout. Teprve pak rozetřete na dno korpusu náplň. Navrch dejte v jedné vrstvě rajčátka řezem nahoru, osolte a opepřete. Vraťte do trouby a pečte 20–25 minut, aby bylo těsto křupavé a rajčátka mírně zezlátla. Podávejte zatepla.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.