0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčatový koláč z těsta s olivovým olejem

Rajčatový koláč z těsta s olivovým olejem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Rajčatový koláč z těsta s olivovým olejem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3772 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 259 g
Tuky 235 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdy jindy se pustit do pečení nádherného rajčatového koláče, než-li o prázdninách, kdy keříky doslova prohýbají pod dokonale zralými plody? Koláč bude vypadat skvěle i pouze z červených rajčátek, máte-li ale možnost, zvolte barevnou kombinaci. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
sůl 1 ČL
olivový olej 150 ml
Na náplň
olivový olej 3 PL
cibule 2 ks
na tenká půlkolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
drcené
hořčice dijonská 2 PL
sýr gruyère 100 g
nastrouhaný
parmazán 50 g
nastrouhaný, nebo sýr Grana Padano, nastrouhaný
rajčata cherry 300 g
rozpůlená (můžete použít směs různých barev)

Postup

1

Na těsto smíchejte mouku se solí, pak vmíchejte olivový olej a tolik studené vody, aby těsto drželo pohromadě (budete jí potřebovat 4–5 lžic). Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku necelé 2 mm, pak jím vyložte dno i stěny koláčové formy o průměru 23–24 cm. Vzniknou-li přitom trhlinky, zazáplatujte je kousky těsta. Okraj seřízněte a formu odložte do chladničky.

2

Ve velké nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a velkou špetku soli. Zvol na opékejte 20–30 minut, aby cibule změkla a zezlátla. Přidejte česnek a opékejte ještě pár minut. Nechte zchladnout, pak vmíchejte hořčici i oba sýry.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Těsto ve formě propíchejte vidličkou a dejte péct na 20 minut, pak ho vyjměte a nechte zchladnout. Teprve pak rozetřete na dno korpusu náplň. Navrch dejte v jedné vrstvě rajčátka řezem nahoru, osolte a opepřete. Vraťte do trouby a pečte 20–25 minut, aby bylo těsto křupavé a rajčátka mírně zezlátla. Podávejte zatepla.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit