Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajčatový koláč z těsta s olivovým olejem
Rajčatový koláč z těsta s olivovým olejem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Rajčatový koláč z těsta s olivovým olejem

4.1/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3772 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 259 g
Tuky 235 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdy jindy se pustit do pečení nádherného rajčatového koláče, než-li o prázdninách, kdy keříky doslova prohýbají pod dokonale zralými plody? Koláč bude vypadat skvěle i pouze z červených rajčátek, máte-li ale možnost, zvolte barevnou kombinaci. 

Suroviny

sůl 1 ČL
olivový olej 150 ml
Na náplň
olivový olej 3 PL
na tenká půlkolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
drcené
hořčice dijonská 2 PL
nastrouhaný
nastrouhaný, nebo sýr Grana Padano, nastrouhaný
rajčata cherry 300 g
rozpůlená (můžete použít směs různých barev)

Postup

1

Na těsto smíchejte mouku se solí, pak vmíchejte olivový olej a tolik studené vody, aby těsto drželo pohromadě (budete jí potřebovat 4–5 lžic). Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tloušťku necelé 2 mm, pak jím vyložte dno i stěny koláčové formy o průměru 23–24 cm. Vzniknou-li přitom trhlinky, zazáplatujte je kousky těsta. Okraj seřízněte a formu odložte do chladničky.

2

Ve velké nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a velkou špetku soli. Zvol na opékejte 20–30 minut, aby cibule změkla a zezlátla. Přidejte česnek a opékejte ještě pár minut. Nechte zchladnout, pak vmíchejte hořčici i oba sýry.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Těsto ve formě propíchejte vidličkou a dejte péct na 20 minut, pak ho vyjměte a nechte zchladnout. Teprve pak rozetřete na dno korpusu náplň. Navrch dejte v jedné vrstvě rajčátka řezem nahoru, osolte a opepřete. Vraťte do trouby a pečte 20–25 minut, aby bylo těsto křupavé a rajčátka mírně zezlátla. Podávejte zatepla.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín